Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: verkeerde rc waarde
Naam: a (datum: 09-11-2018 09:03)

De volgende situatie doet zich voor:

Een timmerbedrijf heeft een heldere begroting opgegeven met opgave van materialen, dikte isolatie etc. In deze begroting staat echter een foute Rc waarde. De klant heeft na de opdrachtverstrekking en vergunningsverlening de rc waarde laten controleren en nu blijkt dat deze toch te laag is. Wie betaald de extra benodigde isolatie?
De klant, de aannemer of middelen?

Kent iemand jurispendentie hierover?
Reageer
Re: verkeerde rc waarde
Naam:
A (datum: 09-11-2018 09:21)

Ter aanvulling: de klant heeft in eigen beheer de vergunning voor de woning geregeld. De gemeente heeft niet om een rc waarde berekening gevraagd. De offerte met afmetingen van isolatie e.d. zijn in samenspraak gemaakt. De veronderstelling dat de rc waarde gehaald zo zijn was echter van beide kanten onjuist. Echter heeft het timmerbedrijf het wel aangegeven in zijn offerte.
Re: verkeerde rc waarde
Naam:
pino (datum: 09-11-2018 10:56)

De klant betaald het verschil.
aangezien deze ook had moeten betalen als het wel gelijk g0ed was geweest.

Als een aannemer iets vergeet in zijn begroting of als er gewoon iets in de stukken ontbreekt waarop de begroting is gebaseerd
Betekend dit niet dat de klant vervolgens recht heeft op gratis leveren van het ontbrekende.

ps. wat is de rc.
is het een kozijn voor nieuwbouw of verbouw.

Re: verkeerde rc waarde
Naam:
a (datum: 09-11-2018 10:58)

Het betreft een dak en een wand. Rd waarde wordt meer dan 1.0 te laag.
Re: verkeerde rc waarde
Naam:
ab (datum: 09-11-2018 11:20)

is e.e.a. al gerealiseerd?


Re: verkeerde rc waarde
Naam:
A (datum: 09-11-2018 12:19)

In aanbouw
Re: verkeerde rc waarde
Naam:
Jack , van SenS (datum: 09-11-2018 14:01)

Wat bedoel je precies met "er staat een foute Rc-waarde"?

Wordt 'n Rc-waarde aangeboden die niet voldoet aan Bouwbesluit, of blijkt de genoemde Rc-waarde niet te kloppen of niet haalbaar met de aangeboden materialen?
Re: verkeerde rc waarde
Naam:
A (datum: 09-11-2018 14:48)

In de offerte staan bepaalde afmetingen voor isolatie. Er staat bij dat een bepaalde rc waarde gehaald word. Na opdrachtverstrekking gaat de opdrachtgever dit tijdens de bouw narekenen. Nu blijkt dat de overeengekomen isolatiedikte niet voldoende is om de rc eisen te halen.
Re: verkeerde rc waarde
Naam:
Leon (datum: 09-11-2018 16:16)

Grote vraag is: hoe heeft de klant de opdracht gegeven? Wil deze een bepaalde Rc of wordt er een bepaalde isolatiedikte gevraagd?
Re: verkeerde rc waarde
Naam:
A (datum: 09-11-2018 16:44)

Er zijn gesprekken geweest tussen klant en timmerbedrijf. Beide waren in veronderstelling dat rc waarde voldeed. Door de vele correctiefactoren en het houtpercentage valt de rc waarde toch lager uit dan gedacht. In de overeenkomst staat dus zowel de rc waarde als de isolatiedikte benoemd. Echter de genoemde dikte kan de rc waarde niet halen. Er is geen bestek o.i.d. geweest.
Re: verkeerde rc waarde
Naam:
Jack , van SenS (datum: 09-11-2018 17:33)

Niet de isolatiedikte alleen is bepalend voor de Rc-waarde. Het hangt er ook vanaf welk isolatiemateriaal wordt gekozen; 100mm pir scoort beter dan 100mm minerale wol.

Een bepaalde Rc-waarde is vereist, niet de dikte van het isolatiemateriaal.

Als in de overeenkomst of begroting naast de dikte ook de Rc-waarde staat vermeld, dan is dat wat de aannemer moet leveren. Je zou van zijn deskundigheid mogen uitgaan dat hij dan weet welke dikte isolatiemateriaal benodigd is om de aangeboden Rc-waarde te kunnen halen.
Re: verkeerde rc waarde
Naam:
A (datum: 09-11-2018 17:44)

Het timmerbedrijf benoemt het soort isolatie (glaswol) en de dikte daarvan.
Re: verkeerde rc waarde
Naam:
Tim (datum: 09-11-2018 19:42)

De opdrachtgever betaald (en bepaald). Als het goed is, heeft de opdrachtgever deskundigheid ingehuurd, of heeft deze kennis zelf.
Re: verkeerde rc waarde
Naam:
Jeroen (datum: 09-11-2018 22:40)

Jammer, maar helaas. Gauw dit probleem vergeten en de bouw gewoon verder realiseren.

Re: verkeerde rc waarde
Naam:
A (datum: 10-11-2018 08:50)

Deze opdrachtgever heeft alles zelf geregeld zonder architect o.i.d.
Re: verkeerde rc waarde
Naam:
A (datum: 10-11-2018 09:12)

Persoonlijk denk ik dat beide wat te verwijten valt. De opdrachtgever had zich moeten inlezen voor opdrachtverstrekking (of derden inhuren) en het timmerbedrijf had niet zomaar een aanname moeten doen.
Re: verkeerde rc waarde
Naam:
Tim (datum: 10-11-2018 13:00)

Het is echt hoe de opdracht is gegeven aan de aannemer. En meestal voert de aannemer uit, hetgeen in bestek (of opdracht-document) is aangegeven,
Re: verkeerde rc waarde
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 12-11-2018 15:15)

De letter 'c' in Rc staat voor 'constructie', en de bepalingsmethode is erop gebaseerd dat je bij samengestelde constructies naar de gehele opbouw kijkt in plaats van alleen naar de isolatiedikte.

Wanneer je opdracht aan die aannemer is 'lever mij een constructie met een Rc van ...', of 'lever mij een constructie die aan het bouwbesluit voldoet', dat die aannemer zich beter moeten inlezen en heeft hij iets verkeerds aangeboden. Helemaal wanneer hij in zijn aanbieding die Rc nog eens noemt.

Wanneer je samen om de tafel hebt gezeten, en hebt bepaald dat een bepaald type isolatie OK is zonder naar de rest van de constructie te kijken, heb je beide boter op je hoofd.

In eerste instantie is het aan de aanvrager van een vergunning om te onderzoeken of en hoe een constructie aan aan het bouwbesluit kan voldoen. Of de gemeente nou naar bepaalde aspecten vraagt of niet. Dus had je vooraf ook meer inzicht mogen verwachten bij die opdrachtgever zelf.

Kosten samen delen lijkt me een goede in dit geval.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl