Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: breedte trap
Naam: Jack, van SenS (datum: 04-10-2018 11:29)

In BB art 2.33 worden de vereiste afmetingen van een trap omschreven. In BB art 2.107 lid 10 staat beschreven dat bij woonfuncties de trapbreedte ten minste 1,2m moet zijn indien op een trap meer dan 600m² vloeroppervlak verblijfsgebied is aangewezen.

Geldt dit alleen voor de 'hoofdtrap' of ook voor andere trap, cq vluchttrap?

(moet je in dit geval 'een' lezen als één, of als 'n)Reageer
Re: breedte trap
Naam:
Leon (datum: 04-10-2018 11:49)

Voor een hoofdtrap zul je in de praktijk vaak wel kiezen voor een breedte van 1,2 m. Voor noodtrappen is dat vaak niet nodig, maar dat is dus afhankelijk van het GO dat op die trap is aangewezen. En die toewijzing kan je in principe zelf doen, dat blijft in zekere zin theorie. Zolang het maar niet conflicteert met bijvoorbeeld je uitgangspunten ten aanzien van de vluchtroutes. Doorgaans kom je daar wel uit is mijn ervaring.
Re: breedte trap
Naam:
Frits (datum: 04-10-2018 18:55)

Je leest het als 'n.

Re: breedte trap
Naam:
Jack , van SenS (datum: 05-10-2018 09:04)

Ik zal de vraag iets concreter maken: nieuwbouwplan voor 'n (groot) woongebouw met 2 trappenhuizen. Kun je dan volstaan met 1 'hoofdtrap' die tenminste 1,2m breed is, en 1 vluchttrap die minder breed is, ongeacht het vloeroppervlak VG dat er op is aangewezen? Er staat immers niet dat je voor elke 600m² vloeroppervlak VG een trap van ten minste 1,2m moet maken.

(Bovenstaande even los van eisen mbt lengte en inrichting van vluchtroutes).

Re: breedte trap
Naam:
Leon (datum: 05-10-2018 13:19)

Tja wat is groot? Wij maken hoofdtrappen eigenlijk standaard 1,2 m, noodtrappen 1,0 m. Zoals ik al zei: je kan de GO's in principe zelf 'verdelen' over de trappen. Dan wijs je dus 599 m2 toe aan die noodtrap en de rest aan de hoofdtrap. En dan heb je kans dat je een ambtenaar treft die het daar niet mee eens is, maar die zal na een kritische wedervraag ook inzien dat dat op basis van het Bouwbesluit niet af te keuren is.
Re: breedte trap
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 05-10-2018 15:09)

Ligt inderdaad aan de toewijzing, en die bepaal je op zich als aanvrager zelf. Maar er vanuit gaande dat je met twee trappen dan opeens 1199 m2 aan VG zou moeten hebben (misschien dus wel 2180 m2 aan GO dus, als je op het randje va je 55% ontwerpt), zal het denk ik wel meevallen met het breder worden vanuit dat artikel.

En inderdaad mag je ook schuiven met je verdeling, dus wanneer je op de noodtrap 600 toewijst en de rest op de hoofdtrap, en je komt daarmee uit met opvang en doorstroom (bij alleen woningen vast geen probleem) ben je ook klaar met één brede trap.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl