Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: isolatie nieuwe aanbouw tegen aanbouw buren aan
Naam: Pauline (datum: 28-09-2018 14:23)

Mijn vraag gaat over isolatie.
Situatie:
Onze buren hebben in 1995 achter de garage aangebouwd, met een berging en keuken. De scheidingsmuur van de garages is voortgezet toen en vormt de buitenmuur van hun berging en keuken. Deze buitenmuur is daarbij mandelig en loopt over de erfgrens, wij hebben daaraan toen meebetaald.
Nu gaan wij aanbouwen achter onze garage en gebruik maken van de mandelige muur. Er komt een berging en slaapkamer.
De aannemer wil de PIR-platen tegen de buitenmuur van de buren aanzetten (6m lang)omdat als hij de nieuwe binnenmuur van ons gaat metselen, hij de platen niet tegen onze muur aan kan zetten. Alleen bij het stukje muur dat verder loopt dan de uitbouw van de buren (2m), kan hij erbij om de PIR tegen onze binnenmuur aan te zetten.
Dan heb je voor het grootste deel dus: onze binnenmuur(betonblokken)-spouw-PIR-gemetselde buitenmuur-spouw-isolatie buren-binnenmuur buren.
1: het is natuurlijk niet ideaal qua isolatie, maar zal het veel schelen over die 6 meter?
2: moeten we extra open voegen realiseren in de achterkant garagemuur en in de kopse kant van de nieuwe muur om onze spouw te laten ventileren? Dat lijkt me echt niet goed voor het warmtebehoud, maar misschien wel noodzakelijk voor de vochtregulatie
3: als de laatste 2 meter, waar geen bouw van de buren meer tegenaan staat, wÚl de PIR tegen onze muur aankomt, dan wordt daarmee de spouw eigenlijk dichtgezet door de versprongen PIR, en zouden ventilatievoegen aan het eind van de muur niet meer helpen. Maar qua isolatie van onze aanbouw is PIR tegen de binnenmuur wel belangrijk.

4: theoretisch bedachten wij, dat het misschien mogelijk is om de PIR-platen op spouwafstand van de buur-muur, met een regelwerk, of met spouwankers in de buur-muur, op te bouwen vˇˇrdat de nieuwe binnenmuur gemetseld wordt. De binnenmuur zou dan tegen de PIR aangemetseld kunnen worden en de spouw zou netjes aan de buitenkant zijn. Ziet iemand dit als een optie? Onze aannemer niet.

Nu kunnen we nog wat regelen, later hebben we misschien spijt als we het niet op de beste manier hebben gedaan.
Bedankt voor het lezen en ik hoop op bouwfysisch verantwoorde antwoorden.
Reageer
Re: isolatie nieuwe aanbouw tegen aanbouw buren aan
Naam:
Jack , van SenS (datum: 28-09-2018 16:29)

De voorgestelde optie met de isolatie tegen de mandelige muur en de luchtspouw aan jullie zijde lijkt me niet wenselijk; en met een geventileerde spouw al helemaal niet. Dan kun je net zo goed niet isoleren!

De optie zoals je omschrijft onder 4) zou bouwfysisch kunnen, maar is praktisch inderdaad lastig te realiseren. Je moet proberen blijvende contactbruggen met de mandelige muur te voorkomen. De buren zullen spouwankers hebben gebruikt, dus als die er aan jullie zijde ook komen heb je meer kans op hinder tgv contactgeluid. Jouw binnenmuur moet voldoende zelfdragend zijn en gebruik mbt vastzetten van de isolatie een systeem dat alleen in jouw muur wordt ingemetseld. Afstandhouders tbv de luchtspouw (bijv. een los lattenwerk) tussen isolatie en mandelige muur moet je tijdens het metselen mee omhoog halen en uiteindelijk verwijderen. Is voor de aannemer inderdaad een uitdaging, maar wel de beste oplossing.

Een heel andere optie kan zijn om de nieuw te metselen wand aan jullie zijde te voorzien van een ge´soleerde voorzetwand. Alleen wordt dan de overgang naar de 'gewone spouwmuur' (bijv. voorbij de bestaande muur en tpv kopgevel) weer een stuk lastiger.
Re: isolatie nieuwe aanbouw tegen aanbouw buren aan
Naam:
Michel , van Ovast (datum: 28-09-2018 16:44)

Kan de (gemeensch) buitenmuur bij de buren niet als jullie binnenmuur worden gebruikt?
Als de ruimten bij de buren verwarmd zijn heb je een (thermisch-evenwicht) situatie zoals bij een bouwmuur.
Re: isolatie nieuwe aanbouw tegen aanbouw buren aan
Naam:
pino (datum: 28-09-2018 16:51)


kan je die spouwmuur niet in het verlengde doortrekken van de bestaande
voor de helft op hun grond net als zij hebben gedaan
en die extra binnenmuur helemaal weg laten dat schelt je 20 cmRe: isolatie nieuwe aanbouw tegen aanbouw buren aan
Naam:
Pauline (datum: 28-09-2018 20:32)

Bedankt voor jullie antwoorden, ik ben ergens blij dat jullie het ook als een probleem zien. Om de mandelige muur als bouwmuur te beschouwen of als onze binnenmuur durf ik niet aan. Ik wil meer afstand, ook voor het mogelijke geluid. En als zij ooit hun bouw afbreken, zit ik ermee dat er dan een muur ontbreekt.
Ik denk dat we de uitdaging moeten aangaan om het toch goed te regelen. we moeten er nog eens goed over nadenken hoe de isolatie vastgezet kan worden tegen de binnenmuur tijdens het metselen.
Re: isolatie nieuwe aanbouw tegen aanbouw buren aan
Naam:
pino (datum: 29-09-2018 15:49)

zo werkt een gemeenschappelijke muur niet je buren kunnen die muur niet meer weghalen zonder jouw goedvinden.
de hele muur is voor 50% van jouw.

voor geluid bestaan goede oplossingen zonder extra metselwerk.

als je met alle geweld steenachtig materiaal wil met isolatie er tegen aan en een luchtspouw heb je maar 1 keus en dat is prefab beton of metselwerk
Re: isolatie nieuwe aanbouw tegen aanbouw buren aan
Naam:
Joost (datum: 01-10-2018 09:32)

waarom plaats je geen houtskeletbouw binnenwand tegen de bestaande buitenmuur. Deze plaats je dan losstaand van deze buitenmuur. Aanbouwen kan je vaak heel goed in HSB uitvoeren. Op deze manier is de wand ge´soleerd en niet dikker dan een normale gemetselde muur.
Re: isolatie nieuwe aanbouw tegen aanbouw buren aan
Naam:
Leon (datum: 01-10-2018 09:38)

In mijn optiek wordt dit onnodig moeilijk gemaakt. Waarom extra isoleren? Waarom een extra wand plaatsen? Zoals al gezegd: als die muur gemeenschappelijk wordt mag deze niet zomaar gesloopt worden. En inderdaad: je hebt al thermisch evenwicht. Hooguit bij dakaansluitingen e.d. even kijken of er geen koudebruggen gaan ontstaan, aangezien de buitenmuur dan binnenmuur wordt. Als het je om het geluid te doen is dan volstaat een steenachtige muur zonder isolatie ook wel.
Re: isolatie nieuwe aanbouw tegen aanbouw buren aan
Naam:
Jack , van SenS (datum: 01-10-2018 09:44)

@pino; zoals ik het lees staat niet de helft van de gehele spouwmuur van de buren op hun grond, maar alleen het buitenblad. Die halfsteensmuur is de mandelige muur. Als zij die die als 'binnenblad' willen gebruiken, dan kunnen ze er achter de aanbouw van de buren, dus niet even een spouwmuur van maken.
Re: isolatie nieuwe aanbouw tegen aanbouw buren aan
Naam:
Michel , van Ovast (datum: 01-10-2018 17:13)

Als je bang bent voor geluidhinder bedenk dan dat (spouw)isolatie niet direct de oplossing is, massa werkt (voor contactgeluid) beter.
Zorg ervoor dat de constructie met de buren ontkoppeld is (in principe dan ook de fundering), en dan is het idd aan te raden om de buitenmuur niet als binnenmuur te gebruiken, of goed de bestaande opbouw (laten) beoordelen i.r.t. geluidsoverdracht.
Als er sprake is van thermisch evenwicht zou ik mij over de (thermische)isolatie niet te veel druk maken. Maar ik weet niet of de situatie zo is dat je hiervan kunt spreken.
Re: isolatie nieuwe aanbouw tegen aanbouw buren aan
Naam:
Pauline (datum: 02-10-2018 17:41)

Vandaag met de aannemer gesproken. Toen ik het bericht poste, was de fundering al gestort (met wat afstand van de andere fundering).
Onze architect en bouwkundig tekenaar hadden het met de extra binnenmuur zo getekend, maar wel met de isolatie aan onze kant. De aannemer maakt er geen probleem van om er wat extra moeite in te stoppen om toch de isolatie aan onze kant te doen. Volgens het idee in de eerste reactie dus.
Het is inderdaad het buitenblad dat mandelig is.
Gelukkig komt het zo toch goed. Met dank voor jullie ideeŰn.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl