Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: vergunning
Naam: Fred (datum: 27-09-2018 10:56)

Ik wil één ondersteunende muur slopen en de keuken samenvoegen met de woonkamer. Mijn aannemer zei dat de muur geen steunmuur was en begon met het werk zonder de vergunning aan te vragen. Ik denk dat we er een nodig hebben. Wat kan ik doen?
Reageer
Re: vergunning
Naam:
Jan Jaap (datum: 27-09-2018 11:11)

Een doorbraak in een dragende gevel voor het maken van een vergunningsvrije uitbouw is vergunningsvrij.
Maar de doorbraak die u beschrijft lijkt vergunningsplichtig te zijn. U dient in dat geval vergunning aan te vragen. Daar hoort een berekening van een constructeur bij, die u sowieso nodig heeft voor een doorbraak in een dragende wand (ook al is die vergunningsvrij).
Re: vergunning
Naam:
Leon (datum: 27-09-2018 11:35)

Weet je zeker dat het een draagmuur is? Weet je toevallig welk materiaal er gebruikt is? Wat is het bouwjaar van de woning?
Re: vergunning
Naam:
Leon (datum: 27-09-2018 11:47)

Overigens zou ik me om die vergunning nog niet zoveel zorgen maken. Het feit dat er een muur gesloopt wordt waarvan (blijkbaar niet eenduidig) bekend is of het dragend is of niet lijkt me spannender. En een kundig aannemer kan dat prima zelf beoordelen, maar er lopen vandaag de dag ook genoeg ZZP'ers rond met wat minder van dat benodigde inzicht/vakkennis.
Re: vergunning
Naam:
Fred (datum: 27-09-2018 11:48)

Het is een dubbele bakstenen muur. De aannemer realiseerde zich pas dat het een dragende muur was na het begin van het werk, maar hij zegt dat we geen vergunning nodig hebben omdat de opening niet te groot is. Het huis stamt uit 1897, maar die muur is waarschijnlijk in de jaren 30 gebouwd
Re: vergunning
Naam:
Leon (datum: 27-09-2018 11:55)

Opening wel of niet te groot is geen argument. Ik neem aan dat de opening groot genoeg is om doorheen te lopen, dan is het ook groot genoeg om de boel in elkaar te laten donderen. De muur is dragend of niet, gezien de dikte kan ik me niet voorstellen dat het slechts een scheidingswandje is zonder dragende functie. Wees wijs en laat er een constructeur naar kijken. (Dat die aannemer hier niet om vraagt verbaast mij ook trouwens).
Re: vergunning
Naam:
Jan Jaap (datum: 27-09-2018 12:01)

Ja. Ik ken genoeg aannemers die zoiets zonder vergunning willen doen. (Of je dat als opdrachtgever wenst? Lijkt me niet.) Maar die zetten wel altijd in ieder geval een constructeur aan het rekenen.
Re: vergunning
Naam:
pino (datum: 27-09-2018 13:23)

Laten we de zaken niet omdraaien het is de eigenaar/opdrachtgever die moet zorgen dat hij zijn zaakje op orde heeft.

Het betreft hier een vergunningsplichtige verbouwing.


Re: vergunning
Naam:
Jack , van SenS (datum: 27-09-2018 15:11)

Volgens mij is bij een vergunningsvrije aanbouw de doorbraak eveneens vergunningsvrij.

Maar, wel of niet vergunningsvrij, schakel sowieso een constructeur in om te laten beoordelen of het een draagmuur is en zo ja, welke voorzieningen je moet treffen.
Re: vergunning
Naam:
pino (datum: 27-09-2018 17:53)

het gaat om een doorbraak tussen de keuken en de kamer niet om het weghalen van de achtergevel o.i.d.


Re: vergunning
Naam:
pino (datum: 27-09-2018 17:56)

veder is het pand uit 1897 dat zal vast wel op een of andere lijst staan.

Re: vergunning
Naam:
Leon (datum: 27-09-2018 20:35)

Klopt dat de opdrachtgever in beginsel verantwoordelijk is (en blijft). Echter wanneer je als particulier een professional inschakelt voor het hele traject, dan mag je er toch van uitgaan dat eea ook geregeld wordt.
Re: vergunning
Naam:
Fred (datum: 27-09-2018 21:19)

Bedankt voor de reacties. Vanmiddag hebben ze de muur gesloopt en hebben ze een stalen H-balk geplaatst. Ik ben bang dat het misschien te laat is om toestemming te vragen. Krijg ik een boete?
Re: vergunning
Naam:
Tom (datum: 28-09-2018 08:38)

Een boete lijkt me onwaarschijnlijk, want de kans dat ze erachter komen is nihil (tenzij de boel instort)
Waar ik meer vragen over zou stellen is die stalen balk zwaar voldoende, en wordt het e.e.a. goed uitgevoerd, ook met de verdeling van de krachten naar de fundering toe. uiteraard ligt het er aan wat voor opening er gemaakt wordt, is dit een deur opening of een wand die over 4 meter wordt weggehaald.
Een constructeur dient hier eigenlijk naar te kijken, en dat is als ik het allemaal zo lees niet gedaan.
Re: vergunning
Naam:
Fred (datum: 28-09-2018 09:20)

Ik denk dat het werk goed is gedaan, maar mijn vraag is: zal ik nog steeds om de toestemming vragen nu het werk al is gedaan? Het is waar dat waarschijnlijk niemand er nu achter zal komen, maar er kunnen problemen zijn wanneer ik besluit om het huis te verkopen.
Re: vergunning
Naam:
B. Dover (datum: 28-09-2018 09:35)

Ik zou geen vergunning meer aanvragen. Dat levert alleen maar meer gezeur op. En bij de verkoop is er denk ik echt niemand die nog gaat vragen of die doorbraak destijds wel vergund was.

Dit soort doorbraken worden aan de lopende band gemaakt en ik denk dat er maar voor weinig daarvan netjes een omgevingsvergunning is aangevraagd.

Let er de komende tijd wel even op of er niet ergens in de buurt van de doorbraak scheurvorming optreed. Dit kan (maar hoeft niet) er op wijzen dat de boel aan het zakken is.
Re: vergunning
Naam:
Leon (datum: 28-09-2018 11:35)

Ik zou eerst eens navragen (voor zover nog niet bekend) hoe men bepaald heeft waar die stalen ligger aan moet voldoen. Is er een constructeur bij betrokken geweest? Is er een constructieberekening? Of is het een gevalletje 'dat doen we altijd zo'?
Re: vergunning
Naam:
Fred (datum: 28-09-2018 12:20)

De aannemer vertelde me dat de aannemer zei "het is OK" maar er is geen berekening gedaan ...
Re: vergunning
Naam:
Jack , van SenS (datum: 28-09-2018 12:38)

@Fred, je zoekt een soort 'goedkeuring' bij dit forum, maar de verantwoordelijkheid ligt in beginsel bij jezelf. Wel of geen vergunning zou ik me nog 't minst druk om maken; moet je denk ook nu niet meer in gang zetten.

Als ik jou was zou ik wel zeker willen weten of de voorgestelde, inmiddels gerealiseerde constructie, voldoet. Niet alleen de balk zelf, maar ook de oplegging en overdacht op bestaande muren en fundering.
Re: vergunning
Naam:
Leon (datum: 28-09-2018 12:41)

Dan zou ik toch eens vragen gaan stellen bij die aannemer. Hoe gaat hij aantonen dat het voldoet dan? Wie zegt dat die balk zwaar genoeg is? Wie zegt dat de fundering die extra geconcentreerde last aan kan? Als het inderdaad een niet-dragende wand is dan zal het wel loslopen, dan hoef je alleen maar het wandsegment boven de opening in de lucht te houden. Maar als er meer op rust (en dat verwacht ik eigenlijk wel...) dan wordt het toch iets ingewikkelder. En dan hoop ik maar voor je dat er geen vervelende scheuren gaan ontstaan...
Re: vergunning
Naam:
pino (datum: 28-09-2018 13:38)

de dikte van de tussenmuur is vrij groot?
dat doet vermoeden dat het om een hoog pand gaat is het hele pand van jouw of heb je alleen een etage?

ik zou altijd zorgen dat er een officele berekening komt (vanzelf spreken voor jouw kosten)
Indien je een appartement bewoond zou ik geen enkel risico nemen en die aanvraag alsnog doen


Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl