Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Primaire en ondergeschikte functies bij vergunningsvrij bouwen
Naam: Anton (datum: 25-09-2018 16:31)

Primaire functies zijn: slaapkamer, woonkamer en keuken.

Ondergeschikte functies zijn: garage/berging, bijkeuken, atelier, tuinhuisje, fietsenberging of hobbyruimte.

Maar wat is bijvoorbeeld een fitnessruimte of thuiskantoorruimte of studeerruimte. Zijn die ook ondergeschikt?

Is er ergens een uitgebreider overzicht te vinden?
Reageer
Re: Primaire en ondergeschikte functies bij vergunningsvrij bouwen
Naam:
B. Dover (datum: 25-09-2018 22:12)

Volgens mij is het het niet zo ingewikkeld. Primaire functies zijn die functies die onmisbaar zijn voor het functioneren van de hoofdfunctie. Ondergeschikte functies zijn dit niet.

Stel dat je de begane grond van een eengezinswoning wilt uitbouwen, de woonkamer is dan een primaire functie, net als bijvoorbeeld de keuken of het toilet. Een bijkeuken of berging is dit niet. (Een woning is geen woning zonder keuken of een woonkamer of toilet maar is wel een woning zonder bijkeuken of berging.
Re: Primaire en ondergeschikte functies bij vergunningsvrij bouwen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 26-09-2018 00:39)

je bedoelt wat betreft de term 'functioneel ondergeschikt' uit bijlage II van het BOR?

Dat is gebruik waarmee je niet direct invulling aan de woonfunctie geeft. Dus geen primaire functies voor het wonen zoals keuken, badruimte, slaapkamer of een compleet losse functie zoals een bewoond vakantiehuis of zo. maar wanneer je er een berging, kantoortje, garage of bijkeuken van wilt maken kan dat weer wel.
Re: Primaire en ondergeschikte functies bij vergunningsvrij bouwen
Naam:
Anton (datum: 26-09-2018 12:27)

Bedankt voor de reacties!

@Bolte:
Ja dat bedoel ik.

Een bad- of toiletruimte is primair en dus niet ondergeschikt. Maar als die bad- of toiletruimte dan weer ondersteunend is aan de ondergeschikte functie? Bijvoorbeeld een bijgebouw dat dienst doet als (thuis)kantoor met een kleine toiletruimte of een gymnastiekruimte met een kleine badruimte ter ondersteuning?
Re: Primaire en ondergeschikte functies bij vergunningsvrij bouwen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 26-09-2018 14:45)

Wanneer je woning ook zonder die ruimtes prima zou functioneren, dan is dat 'ondergeschikt'. Maar zodra je dat gebruik in dat tuinhuis in de toekomst verandert, bijvoorbeeld door je tuinhuis te verhuren, of het wel als woning te gebruiken, val je ook onder de vergunningsplicht. Waarschijnlijk vindt het bestemmingsplan er dan ook wat van.
Re: Primaire en ondergeschikte functies bij vergunningsvrij bouwen
Naam:
Anton (datum: 26-09-2018 15:49)

Beste heer Bolte,
Veel dank voor uw heldere toelichting!

Ik begrijp dat indien het bijgebouw in de toekomst door de gebruiker oneigenlijk gebruikt wordt, dat dan het vergunningsvrij zijn kan komen te vervallen. Maar dat is natuurlijk verantwoordelijkheid van de gebruiker. (Net zoals hij of zij bijvoorbeeld de onbenoemde ruimte op zolder niet als slaapkamer mag gebruiken, of de woning niet als opslagruimte voor vuurwerk mag gebruiken.)

Het gaat mij meer om het toetsingskader indien de opdrachtgever bijvoorbeeld een bijgebouw met een (thuis)kantoorruimte en een toiletruimte wenst.
Indien in dat geval het hoogdgebouw reeds voorzien is van een toilet ruimte die de primaire functie vervult, begrijp ik dan goed dat:

(Zolang het gebruik van een dergelijk bijgebouw ondergeschikt blijft aan de functie van de woning,) de controlerende instanties een dergelijk bijgebouw als vergunningsvrij dienen aan te merken?

Hartelijk dank voor uw reacties tot nu toe. (Persoonlijk beschouw ik het als een voorrecht om met één van Nederlands experts op dit gebied te mogen overleggen.)
Re: Primaire en ondergeschikte functies bij vergunningsvrij bouwen
Naam:
B. Dover (datum: 27-09-2018 14:01)

Volgens mij lopen hier een aantal zaken door elkaar.

Het aanmerken als vergunningvrij heeft niets te maken met het al of niet ondergeschikt zijn van bepaalde functies. Het is alleen zo dat er binnen het vergunningvrij bouwen in een aantal situaties eisen gesteld worden aan welke functies er mogen plaatsvinden (denk hierbij aan direct op de erfgrens bouwen of op meer dan 4m. van het hoofdgebouw bouwen). In die gevallen moet er sprake zijn van ondergeschikte functies. Functies die ondergeschikte functies ondersteunen zijn sowieso ondergeschikt. Dus een thuiskantoor met een toilet zijn beide ondergeschikt aan de woonfunctie. Of je dit vervolgens ook vergunningvrij mag bouwen is afhankelijk van een aantal andere zaken.

De overheid heeft een prima brochure waarin exact de stappen zijn uitgelegd hoe je kunt bepalen of iets vergunningvrij is en hoe groot dit mag zijn. Deze kun je hier vinden:

https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/brochures/2018/07/01/vergunningvrij-bouwen-bijbehorend-bouwwerk/BZK+Publieksbrochure+vergunningvrij+bouwen_aanpassing_juli2018.pdf


Re: Primaire en ondergeschikte functies bij vergunningsvrij bouwen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 27-09-2018 14:22)

@ B. Dover,

Het 'ondergeschikt zijn' is een rechtstreekse toetsing van vergunningvrij zijn van bijgebouwen, zie Bor bijlage II art. 2.3.b.2.
Re: Primaire en ondergeschikte functies bij vergunningsvrij bouwen
Naam:
B. Dover (datum: 27-09-2018 15:13)

@J. bolte. Dat is alleen het geval als de vergunningsvrije bouw op meer dan 4m. afstand van het hoofdgebouw staat. Binnen die 4m. speelt de functie geen rol.

Wat ik vooral probeerde te zeggen is dat er meer regels zijn die bepalen of iets vergunningsvrij gebouwd mag worden. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid m2 op het achtererf dat bebouwd mag worden. Het is niet zo dat als het een ondergeschikte functie betreft het dus per definitie vergunningsvrij is. Wie weet staat het hele achtererf al vol met bijgebouwen en mag er helemaal niets meer bijgebouwd worden.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl