Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: daglicht dakkapel
Naam: Jack, van SenS (datum: 20-09-2018 09:51)

In NEN2057 is bepaald wanneer bij dakkapellen het projectievlak aan de binnenzijde van het gevelvlak van de dakkapel mag worden neergelegd, ondanks dat de dakkapel buiten het verblijfsgebied is gelegen. Breedte dakkapel moet (tussen de zijwangen) tenminste 1,8m zijn, of verhouding breedte/diepte tenminste 1,5.

Als dakkapel(len) niet aan genoemde voorwaarden voldoen, zijn er dan nog andere rekenmethodes of benaderingen dan de gevalideerde lichtsimulering computerprogramma's waar in diezelfde NEN naar wordt verwezen om de daglichttoetreding te bepalen?
Reageer
Re: daglicht dakkapel
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 20-09-2018 13:08)

Ja, dialux of velux daylight visualizer, echter weet ik niet of dit ook volgens NEN 2057 werkt, aangezien dit een exactere methode is die het licht op elke plek in ruimte kan bepalen. I.p.v. een of andere benadering op basis van een percentage van een oppervlakte.
Re: daglicht dakkapel
Naam:
Jack , van SenS (datum: 20-09-2018 13:58)

Dank voor je reactie Michiel.

Ik benaderde het altijd als volgt (nav publicaties gerelateerd aan het Bouwbesluit):

1) Bereken het equivalent daglichtoppervlak Ae conform hoofdstuk 4 van NEN2057, met de rekenregel: Ae = Ad x Cb x Cu x Clta. Het projectievlak ligt aan de binnenzijde van het kozijn;
2) De waarde die daar uitrolt moet normaliter tenminste 10% van het vloeroppervlak van het VG zijn om te voldoen aan de Bouwbesluiteis (uitgaande van 1 dakkapel voor dat verblijfsgebied). Bijv: Ae=0,75mē. Dus, zou het geen dakkapel maar een normaal gevelraam betreffen dan mag daar maximaal 7,50mē VG aan worden toegekend;
5) Nu breng je het vloeroppervlak (ter breedte van 1,8m) wat tussen het raam van de dakkapel en de rand van het verblijfsgebied zit daarop in mindering. Dus, als het raam van de dakkapel op 1,1m afstand van de rand van het verblijfsgebied (2,6m hoog) zit, dan breng je 1,1 x 1,8 = 1,98mē in mindering op die 7,50mē; ofwel 7,50 -/- 1,98 = 5,52mē;
3) 5,52mē is dan het maximaal in rekening te brengen vloeroppervlak VG bij dit raam, resp. deze dakkapel;
4) Als positie en afmetingen van de dakkapel niet wijzigen, dan kun je ‘omgekeerd’ dus stellen dat het equivalent daglichtoppervlak Ae van deze dakkapel 0,55mē bedraagt, waaraan je (maximaal) 5,5mē VG aan toekent.

Echter, deze benadering wordt blijkbaar bij Woningborg niet (langer) geaccepteerd.
Re: daglicht dakkapel
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 20-09-2018 14:23)

Ja, precies omdat vg niet direct grenst aan waar het raam zit breng je hierop iets in mindering, zoals bedoeld en omschreven in de NEN.

De vraag is wat woningborg dan wel vindt wat juist is, behalve de 3d software die ik noemde ken ik nog een gelijkwaardigheidsmethode waarbij reflecties van belemmeringen in rekening mogen worden genomen als extra lichtinval.

De methode met projectievlak is echter de enige die direct wordt aangestuurd vanuit het BB.

Re: daglicht dakkapel
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 20-09-2018 14:26)

btw, is er iemand die ooit een schoolgebouw heeft gezien die voor daglicht aan frisse scholen voldeed aan klasse B of A?

Re: daglicht dakkapel
Naam:
Jack , van SenS (datum: 20-09-2018 15:09)

Zover mij bekend worden bij Frisse Scholen geen specifieke daglichteisen gesteld; minimum daglichteis is het Bouwbesluit. Wel is er een relatie met (te) veel glasoppervlak, omdat dat (vooral op het zuiden) juist tot te hoge binnentemperaturen kan leiden, en daarmee dus ook tot 'n ongewenst binnenklimaat.
Re: daglicht dakkapel
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 20-09-2018 15:25)

Nou, frisse scholen heeft een eis die een percentage is van het verlichtingsniveau wat buiten op een dag (overcast/bewolkt) op de grond valt.

De eis voor klasse A is 8% en frisse scholen schrijft zelf al in de voetnoot dat dit alleen te halen is wanneer 3 gevels voor een groot deel uit glas bestaat.

Klasse C = 2 % en zelfs deze is niet te halen wanneer 1 zijde voor 100% uit glas bestaat. De ruimte moet ook nog taps toelopen en niet al te diep zijn.

Re: daglicht dakkapel
Naam:
Leon (datum: 20-09-2018 21:13)

Maar gaat dat om daglicht of kunstlicht? Heb het niet helemaal scherp meer maar in mijn beleving is het best te overzien om aan Frisse Scholen te voldoen bij nieuwbouw. Gezond verstand brengt je al n heel eind op weg. Moet ik wel bij zeggen dat ik die normering laatste jaren niet heb gebruikt.
Re: daglicht dakkapel
Naam:
Leon (datum: 20-09-2018 21:18)

Oh en vwb die dakkapel, kun je niet de oude norm aanhouden? Toen moest je een projectievlak op de 2600+lijn leggen en dan de contouren van het kozijn als belemmering tekenen. Niet heel gunstig trouwens, maar toch.
Re: daglicht dakkapel
Naam:
Jack , van SenS (datum: 21-09-2018 14:01)

@Leon; de oude norm was in zo'n geval inderdaad erg ongunstig. Juist daarom is volgens mij later in een uitgave van 'Bouwregels in de Praktijk' oid de rekenmethode gepubliceerd zoals ik eerder heb omschreven.
Re: daglicht dakkapel
Naam:
Leon (datum: 22-09-2018 20:11)

Ik ken die regel niet, maar het klinkt wel logisch eigenlijk.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl