Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: gemeente eist andere functie op tekening op te nemen
Naam: Gerrit (datum: 17-09-2018 17:03)

in onze aanvraag voor een appartementengebouw, zijn open ruimten van ca. 30 m2 in directe verbinding met looproute, opgegeven als verkeersruimte. bij twee andere gemeenten binnen dezelfde veiligheidsregio is dit reeds goedgekeurd. De toetser van deze gemeente vermoed echter dat deze als verblijfsruimte gebruikt gaan worden en eist daarom aanpassing van de tekening naar verblijfsruimte, met als gevolg extra (dure) brandwerende voorzieningen.
Mag de toetser dit eisen en zo ja, op grond waarvan?
Reageer
Re: gemeente eist andere functie op tekening op te nemen
Naam:
Jack , van SenS (datum: 17-09-2018 17:40)

Er is geen tekening bijgevoegd, dus de daadwerkelijke situatie is lastig te beoordelen, maar over het algemeen: aanvrager bepaalt de gebruiksfuncties!

Als de gemeente vreest dat het als verblijfsruimte gebruikt gaat worden, dan kunnen ze als voorwaarde in de vergunning vermelden dat dat niet is toegestaan. En vervolgens kunnen ze handhavend moeten optreden als het in strijd met de vergunning wordt gebruikt.
Re: gemeente eist andere functie op tekening op te nemen
Naam:
Leon (datum: 17-09-2018 22:18)

De gebruiksfunctie of ruimtebenaming moet natuurlijk wel aannemelijk zijn, maar verder is het inderdaad de aanvrager die bepaalt.
Re: gemeente eist andere functie op tekening op te nemen
Naam:
pino (datum: 18-09-2018 09:17)

De vraag is of hij gelijk heeft.
Want hij mag jouw werk controleren.

Dit wordt een appartementen gebouw en de veiligheid daarvan dient gewoon te kloppen als het wordt opgeleverd, Anders zit de VVE straks met dit probleem.
want controle in de praktijk kan pas in bewoonde toestand

ps.

Veiligheids voorzieningen zijn alleen duur als ze ontbreken op het moment dat ze nodig zijn

De gemeente hoeft geen voorwaarde op te nemen dat je het gebouw gebruikt zoals benoemd in de aanvraag dat is vanzelfsprekend.

Re: gemeente eist andere functie op tekening op te nemen
Naam:
Jack , van SenS (datum: 18-09-2018 11:12)

@pino; ben ik met je eens. Uiteraard hoeft de gemeente niet in de vergunning te vermelden dat je het gebouw gebruikt zoals aangevraagd, maar ze kunnen de aanvrager er wel op wijzen dat het gebouw, of een deel daarvan, niet anders mag worden gebruikt (bv niet als verblijfsruimte wanneer dat niet zodanig is aangevraagd).

Misschien ten overvloede, maar je moet geen stoelen oid in zo'n open ruimte tekenen. Daarmee wek je juist de indruk dat er 'n "zitje" (en dus verblijfsruimte) mogelijk is. Stuur 'ns een plattegrondje van wat er is ingediend.


Re: gemeente eist andere functie op tekening op te nemen
Naam:
B. Dover (datum: 18-09-2018 11:44)

Ik ben toch wel benieuwd hoe dit nu zit. Een paar dagen geleden was er een soortgelijke discussie over onbenoemde ruimte hier op het forum:

http://www.bouwhelp.nl/vraag/69717_onbenoemde_ruimte_en_gevolgen_epc

Conclusie daar was dat het aan de aanvrager zelf is om de ruimten te benoemen. Of die vervolgens ook zo gebruikt wordt maakt niet uit (je mag ook in de meterkast gaan slapen, de gemeente verbiedt dit niet).

Is dit niet een zelfde situatie? Of zit het verschil hier in het feit dat het om een appartementencomplex gaat en niet om een eengezinswoning? Volgens mij maakt het bouwbesluit hier geen onderscheid in.

Ik ben benieuwd naar jullie redenatie.
Re: gemeente eist andere functie op tekening op te nemen
Naam:
Leon (datum: 18-09-2018 13:44)

Het grootste verschil zal zitten in de brandveiligheid verwacht ik. Een woning is één compartiment an sich, hoe je dat indeelt is in principe niet relevant (gemiddelde woning genomen). Hier heb je te maken met een gemeenschappelijke ruimte in een appartementencomplex, het kan best gevolgen hebben als je zo'n open ruimte als verblijfsruimte aanmerkt. Denk aan vluchtroutes en brandklassen. Brandveiligheid is namelijk iets waar de gemeente altijd hoge prioriteit aan zal geven, dat is veel minder relevant dan iemand die slaapt in een ruimte waar net even te weinig daglicht of ventilatie is (plat gezegd).
Re: gemeente eist andere functie op tekening op te nemen
Naam:
pino (datum: 18-09-2018 14:06)

ze hebben geen aparte woonfunctie maar het gros van de veiligheids-regels zijn een stuk strenger als het appartementen worden, de hoogte toeneemt etc.

een trucje om onder voorzieningen uit te komen waarvan iedere koper denkt dat ze tiptop in orde zijn omdat het ze zo wordt voorgespiegeld
is in mijn ogen niet iets waar je aan moet willen meewerken als bouwkundige.

(volgens mij ben je ook nog gewoon aansprakelijk als er ooit iets mis gaat en niet heel duidelijk naar de bewoners is gecommuniceerd wat de status van de ruimte is)


Re: gemeente eist andere functie op tekening op te nemen
Naam:
Jack , van SenS (datum: 20-09-2018 09:38)

Ik vind het lastig te beoordelen of het hier een 'trucje' betreft of een overdreven reactie van de ambtenaar. Vandaar het verzoek een plattegrondje oid mee te sturen.

Re: gemeente eist andere functie op tekening op te nemen
Naam:
pino (datum: 20-09-2018 14:10)

tekening zou inderdaad handig zijn

maar ik vind 30M2 een behoorlijke grote ruimte

in Amsterdam betalen mensen honderden euro's per maand voor dat oppervlakRe: gemeente eist andere functie op tekening op te nemen
Naam:
Leon (datum: 20-09-2018 21:27)

Tja, laat het een ruimte van 5 x 6 meter zijn. Dat soort ruimtes zie je wel vaker als entreehal bijvoorbeeld, volgens mij hoeft dat niet per definitie een probleem te zijn. Maar dat kan ook afhankelijk zijn van de status van je vluchtroute.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl