Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Bouw garage buren, schade onze tuin
Naam: Janneke (datum: 17-09-2018 11:11)

Onze buren willen hun bestaande garage uitbouwen. We wonen in een nieuwbouwwijk. Onze huizen zijn dit voorjaar opgeleverd. Samen hebben we een hekwerk met klimop gezet. Wij hebben onze tuin verder aangelegd met beplanting. Binnenkort worden er bomen in onze tuin gezet. Nu is het zo dat de buren hun garage gaan uitbouwen richting het hekwerk. Zo kunnen de buren precies een dubbele garage maken. Er is dan nagenoeg geen ruimte over tot aan het hekwerk. De buren geven aan dat het hekwerk er uitgehaald moet worden. Het kan niet anders dan dat dit beschadigingen oplevert aan onze tuin en de net nieuw geplante beplanting. Mogen de buren dit zomaar doen?
Reageer
Re: Bouw garage buren, schade onze tuin
Naam:
Spock (datum: 17-09-2018 11:39)

Ja, dat mag. Maar niet zomaar!
Een en ander is geregeld in het Burgerlijk Wetboek: Boek 5, titel 4, artikel 56 zegt "Wanneer het voor het verrichten van werkzaamheden ten behoeve van een onroerende zaak noodzakelijk is van een andere onroerende zaak tijdelijk gebruik te maken, is de eigenaar van deze zaak gehouden dit na behoorlijke kennisgeving en tegen schadeloosstelling toe te staan, tenzij er voor deze eigenaar gewichtige redenen bestaan dit gebruik te weigeren of tot een later tijdstip te doen uitstellen."
Advies voor jullie: ga in redelijk gesprek met je buren, laat e.e.a. vastleggen met foto's bestaande situatie. Jullie moeten nog een tijd in goede verstandhouding naast elkaar wonen en misschien hebben jullie over een paar jaar wel wensen waar de medewerking van de buren gewenst is.
Re: Bouw garage buren, schade onze tuin
Naam:
Janneke (datum: 17-09-2018 13:43)

Bedankt voor je reactie. Duidelijk! We willen er ook graag samen goed uitkomen met de buren. Onze overburen zijn verwikkeld in een juridische strijd en dat willen wij zeker niet!
Re: Bouw garage buren, schade onze tuin
Naam:
Leon (datum: 17-09-2018 13:52)

Inderdaad, probeer het in overleg op te lossen. Praktische insteek: verplaats planten die echt in de weg staan preventief naar een ander hoekje in de tuin. Voorzichtig doen / afdekken / etc. is allemaal leuk bedacht maar valt in de praktijk vaak tegen. Waarschijnlijk gaat er ook nog (tijdelijk) een stukje van jullie tuin wegvallen i.v.m. het uitgraven van de fundering. En met die bomen zou ik dan even wachten tot die garage klaar is.
Re: Bouw garage buren, schade onze tuin
Naam:
B. Dover (datum: 17-09-2018 14:41)

En leg de bestaande situatie voor aanvang van de werkzaamheden (liefst samen met de buren) vast d.m.v. foto's. Als er later dan toch schade is dan kun je dit makkelijk aantonen. (Schade bij planten is natuurlijk wat lastiger vast te stellen; als een plant later doodgaat is het verband met de werkzaamheden lastig aan te tonen)

Als je het echt goed wilt doen dan laat je de buren even tekenen dat zij de foto's gezien hebben. Dan kan er achteraf ook geen gezeur ontstaan over wanneer de foto's gemaakt zijn of iets dergelijks.
Re: Bouw garage buren, schade onze tuin
Naam:
Janneke (datum: 17-09-2018 22:08)

Bedankt voor het advies en de tips!
Het is duidelijk.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl