Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: onbenoemde ruimte en gevolgen EPC
Naam: Bas (datum: 07-09-2018 16:50)

Wij hebben een nieuwbouwwoning gekocht, waarbij de zolder (zie tekening in de bijlage) volgens de aannemer als onbenoemde ruimte aangeduid is.

Nu begrepen wij dat in de EPC berekening deze onbenoemde ruimte niet zou meetellen.

Aangezien de aannemer erg slinks is en zo mogelijk op deze wijze minder zonnepanelen hoeft te leveren vragen wij ons af of de zolder dus feitelijk klopt als onbenoemd. Wanneer is een ruimte onbenoemd. In de tekening staan wm en wd en een aansluitpunt verwarming als ingetekend, evenals diverse andere installatiepunten.

Overigens heeft ons huis een puntgevel met raam aan de voorzijde.

Bijlage: Tweekapper-type-A-klassiek.pdf Reageer
Re: onbenoemde ruimte en gevolgen EPC
Naam:
D. Smabers (datum: 07-09-2018 19:46)

Onbenoemde ruimte is een benaming die gebruikt wordt bij de aanvraag van de omgevingsvergunning. Bij deze aanvraag dienen alle ruimten te worden voorzien van een benaming zoals deze is voorgeschreven in het bouwbesluit. Op deze wijze is het voor de ambtenaren die de vergunning controleren mogelijk om te zien of er aan de eisen die het bouwbesluit stelt wordt voldaan. Voor een woning zijn dit oa. verblijfsgebied, toiletruimte, badkamer, meterruimte, verkeersruimte en onbenoemde ruimte.

Aan bovengenoemde categorieen worden in het bouwbesluit andere eisen gesteld voor bijvoorbeeld daglichttoetreding, ventilatiecapaciteit en toegankelijkheid. Als zodanig heeft dit dus ook gevolgen voor de EPC berekening (die overigens niet door de aannemer maar door de (adviseurs) van de opdrachtgever gemaakt wordt).

De aanwezigheid van een afvoer en toevoer van een wasmachine, mechanische ventilatie en stopcontacten en een verwarming maken geen verschil voor wat betreft de benaming.

Het is in de Nederlandse woningbouw heel gebruikelijk om de zolder van een woning als onbenoemde ruimte te bestempelen. Hierdoor zijn de eisen die aan de zolder gesteld worden lager en hoeft er bijvoorbeeld minder ramen gemaakt te worden of hoeft er geen deur tussen de hal en de zolder gemaakt te worden.

Overigens staat het u geheel vrij de onbenoemde ruimte te gebruiken zoals u wenst. Het bouwbesluit verbiedt u niet om bijvoorbeeld een slaapkamer (verblijfsgebied) te maken in een onbenoemde ruimte. U moet die benamingen zien als een methodiek tbv de controle van de omgevingsvergunningsaanvraag, niet meer dan dat.

Ik vermoed overigens dat de invloed van de zolder in de epc berekening m.b.t. de zonnepanelen minimaal is.
Re: onbenoemde ruimte en gevolgen EPC
Naam:
Roy (datum: 08-09-2018 13:59)

Vrij lang en mooi verhaal, maar volgens mij toch een paar onjuistheden.

Een onbenoemde ruimte als verblijfsruimte houdt wel in dat er daglicht en ventilatie aanwezig dient te zijn. Het Bouwbesluit stelt hier gewoon harde eisen aan.

Ook al zal de gemeente niet handhaven en waarschijnlijk ook niet eens weten als je een onbenoemde ruimte als verblijfsruimte gebruikt.

Daarnaast heeft de indeling in verblijfs- en onbenoemde ruimten niets te maken met de EPC-berekeningen. Deze gaat uit van het gebruiksoppervlak van de gebruiksfunctie. De gehele woning is een woonfunctie en zal dus ook als zodanig in de EPC zijn ingevoerd.
Re: onbenoemde ruimte en gevolgen EPC
Naam:
A (datum: 08-09-2018 14:38)

Is niet slinks van een aannnemer. Heel mischien heeft het wel een hele kleine invloed op de epc berekening ivm ventilatie, maar dit zal nihil zijn.
U mag ook gewoon in een onbenoemde ruimte slapen. Ook in uw tuin of wc. Mag u echt zelf weten. Bouwbesluit bepaalt echter dat 55% van het oppervlakte van uw huis moet voldoen aan de eisen van een verblijfsgebied. Bij projectontwikkeling wordt dit vaak net gehaald omdat het anders te duur wordt voor de koper.
Re: onbenoemde ruimte en gevolgen EPC
Naam:
Leon (datum: 08-09-2018 18:32)

@Roy
Een onbenoemde ruimte als verblijfsruimte? Hoe had je dat gedacht dan?

Verder zie ik niet in wat er slinks zou moeten zijn. In de EPG kijk je zuiver naar het gebruiksoppervlakte, het type ruimte heeft geen invloed op de uitkomst.
Re: onbenoemde ruimte en gevolgen EPC
Naam:
B. Dover (datum: 08-09-2018 21:32)

@Roy; verblijfsgebied en onbenoemde ruimte zijn puur theoretische begrippen. Het is niet ongebruikelijk om een deel van bijvoorbeeld een woonkamer in de omgevingsvergunning te bestempelen als ombenoemde ruimte en de rest als verblijfsgebied. Vanuit het bouwbesluit is daar niets op tegen. Dat daarna de gehele ruimte als woonkamer gebruikt wordt maakt voor de omgevingsvergunning niets uit. Zoals eerder opgemerkt; als je het wil mag je in de meterkast slapen ookal is het geen verblijfsgebied.
Re: onbenoemde ruimte en gevolgen EPC
Naam:
Jack , van SenS (datum: 10-09-2018 15:21)

Onbenoemde ruimte wil alleen maar zeggen dat deze ruimte bij de aanvraag niet is beschouwd als verblijfsruimte. Er gelden voor die ruimte dan geen specifieke eisen mbt bijvoorbeeld daglichttoetreding en ventilatie (woningborg vraagt overigens wel ventilatie tpv opstelplaats wasmachine).

Dat de zolder in deze situatie niet is meegerekend in de epc berekening lijkt me erg onwaarschijnlijk. Dan zou de gehele zolder buiten de thermische schil zijn beschouwd, en dat kan ik me met een vaste trap en opstelplaats wasmachine niet voorstellen. Het gebruiksoppervlak van de zolder zal ongetwijfeld in de bouwbesluitberekeningen alsook in de epc-berekening zijn meegenomen.

Overigens; de term 'onbenoemde ruimte' wordt inderdaad vaak gebruikt, maar eigenlijk zou je (in termen van het Bouwbesluit) moeten spreken over 'overige ruimte'. Maar goed, iedereen weet doorgaans wat er bedoeld wordt.
Re: onbenoemde ruimte en gevolgen EPC
Naam:
Bas (datum: 14-09-2018 11:51)

even los van de vraag, zijn er heel veel problemen met de aannemer. Niet alleen bij ons, maar bij 85% van de 110 kopers. Dit doet vermoeden dat men probeert op slinkse wijze te acteren. waar bezuinigingen kunnen worden doorgevoerd doet men dit.

De onbenoemde ruimte geeft men nu ook als reden aan, dat er ook op zolder een mechanische ventilatie buis (rond 125mm) boven de cementdekvloer mag worden aangebracht, dus horiziontaal boven de vloer. Dit komt doordat de standleiding MV en riool tov de tekening zijn omgedraaid. Dit geeft dus een enorme beperking van het gebruik van deze ruimte. En omdat de ruimte 'onbenoemd' is, mag dit dus volgens de aannemer (???)

De vraag mbt tot de EPC komt voort uit het feit dat kleinere woningen van hetzelfde type (maar zonder onbenoemde ruimte/zolder) uitgerust worden met meer zonnepanelen. iets wat logischerwijs haaks staat op het vermoeden dat een grotere woning dus meer panelen door de EPC zou moeten hebben. Onze 2^1 krijgt 2 panelen, de bungalow (zonder zolder en kleinere GBO) krijgt er 5, en de vrijstaande woning die fors groter is dan de 2^1 krijgt er ook 5.
Re: onbenoemde ruimte en gevolgen EPC
Naam:
Leon (datum: 14-09-2018 12:32)

De reden dat die bungalows meer PV hebben kan ook (mede/deels) komen omdat ze kleiner zijn. Klinkt vreemd maar belangrijk om te weten is dat in de EPG de factor gebruiksoppervlak/transmissievlak (dus gevels, daken en begane grondvloer) erg belangrijk is. Hoe meer gebruiksoppervlak, hoe meer energie je volgens de norm mag gebruiken. En hoe groter je transmissievlak, hoe meer energie (warmte) je verliest. Een bungalow is in dat opzicht helemaal niet gunstig omdat je in verhouding veel meer dak/vloer hebt. En dan moet je dus meer maatregelen treffen om toch aan de EPG te voldoen (= meer PV in dit geval).
Re: onbenoemde ruimte en gevolgen EPC
Naam:
Leon (datum: 14-09-2018 12:35)

Let wel: ik zeg niet dat dat de reden is, maar dat zou het kunnen zijn. Om die reden zal bijvoorbeeld een vrijstaande woning meer PV hebben dan eenzelfde tweekapper om aan de EPG te voldoen. Die tweekaper heeft dan een hele buitengevel minder, dus gunstiger. Kan dus best zijn dat je bedonderd wordt, dat kan ik niet tegenspreken of bevestigen. Ik beperk me hier even tot de rekenwijze van de EPG.
Re: onbenoemde ruimte en gevolgen EPC
Naam:
D. Smabers (datum: 14-09-2018 12:38)

Zonder iets over deze specifieke situatie te zeggen; de epc berekening is niet alleen afhankelijk van de grootte van de woning maar o.a. ook van de hoeveelheid gevel en dak oppervlakte. Een vrijstaande woning is qua epc berekening over het algemeen ongunstiger dan een geschakelde woning aangezien deze 4 gevels heeft en een geschakelde er 2 of 3. Dit heeft een nadelige invloed op de epc en kan dus worden gecompenseerd d.m.v. het plaatsen van extra zonnepanelen.


Re: onbenoemde ruimte en gevolgen EPC
Naam:
D. Smabers (datum: 14-09-2018 12:43)

Met betrekking tot de mv leiding die horizontaal door de zolder loopt; dat mag van het bouwbesluit in elke ruimte hoor. Of deze nu onbenoemd is of een verblojfsgebied. Of het mooi, praktisch of netjes is is een andere vraag, maar die hoort niet thuis in het Bouwbesluit.

Het enig wat je zou kunnen doen is kijken of er iets afwijkt van wat er in het koopcontract staat. Op basis daarvan kun je iets afkeuren. In het bouwbesluit ga je dit soort dingen niet vinden.
Re: onbenoemde ruimte en gevolgen EPC
Naam:
Bas (datum: 24-09-2018 21:15)

hartelijk dank. wij gaan nu via de gemeente achter de EPC aan (zou volgens VEH opvraagbaar moeten zijn).

Die MV buis staat zeker niet in het Bouwbesluit. De kopersbegeleider geeft dit echt als reden aan. Klinkklare onzin dus.
Re: onbenoemde ruimte en gevolgen EPC
Naam:
Leon (datum: 24-09-2018 22:47)

De EPC is onderdeel van de bouwaanvraag en daarmee dus inderdaad in te zien. Maar wat verwacht je hier van dan als ik vragen mag? Gezien de vraagstelling hier heb ik niet de indruk dat je de vakinhoudelijke kennis hebt om fouten of afwijkingen te constateren. En zoals al eerder aangegeven: het feit dat jouw woning minder PV heeft is logisch verklaarbaar, ik ben bang dat je zoektocht niet tot veel zinnigs gaat leiden eerlijk gezegd.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl