Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: vragen mbt geisoleerde berging
Naam: P. Gianni (datum: 09-08-2018 17:33)

Beste mensen,

Voor een van mijn projecten wordt een bestaande woning (oorspronkelijke bouwaanvraag vergund in 2007) vergunningsvrij verbouwd/uitgebouwd. Onderdeel hiervan is een inpandige, ge´soleerde berging die grenst aan een verblijfsgebied (woonkamer en keuken). De opdrachtgever wil geen verwarming in de berging aanbrengen. De berging zal in principe luchtdicht en zonder ventilatievoorziening worden uitgevoerd.

Is dit met het oog op vochtproblemen in de berging verstandig?

In artikel 5.6 van het bouwbesluit wordt aangegeven dat de eisen gesteld in art. 5.3 lid 1 t/m 7 bij verbouw verlaagd mogen worden tot het rechtens verkregen niveau. Echter de isolatiewaarde van de wand tussen de ge´soleerde berging en de verblijfsgebieden wordt geregeld in art. 5.3 lid 8. Hier wordt in art. 5.6 niets over gezegd en dus moet deze scheiding voldoen aan de nieuwbouw eis van Rc=4,5m2.K/W. Dat lijkt me echter vreemd aangezien de gevels alleen hoeven te voldoen aan het rechtens verkregen niveau van Rc=3,5m2.K/W. Kan iemand mij uitleggen of ik hier iets over het hoofd zie?


Reageer
Re: vragen mbt geisoleerde berging
Naam:
pino (datum: 13-08-2018 13:59)

Natuurlijk is het onverstandig om niet te ventileren.

Je gaat de bestaande gevel niet verbouwen dus hoeft je ook niet te toetsen

Re: vragen mbt geisoleerde berging
Naam:
B. Dover (datum: 13-08-2018 14:14)

Pino, dank voor je antwoorden.

De wand tussen de berging en de verblijfsgebieden is echter een nieuwe wand en zal dus moeten voldoen aan de isolatie eisen. Maar welke? Het lijkt mij toch vreemd dat de nieuwe buitengevel dient te voldoen aan het rechtens verkregen niveau en de tussenwand tussen ge´soleerde berging en verblijfsgebied moet voldoen aan de hogere nieuwbouw eis.
Re: vragen mbt geisoleerde berging
Naam:
B. Dover (datum: 13-08-2018 14:34)

Excuus, na wat gegoogle begrijp ik dat conform artikel 5.6 lid 3 gevel. dak en vloer wel dienen te voldoen aan de huidige nieuwbouweisen en er dus niet mag worden uitgegaan van het rechtens verkregen niveau.

Ergens wel vreemd dat de uitbouw moet voldoen aan de nieuwe eisen terwijl de rest (een veel groter deel van het geheel) een veel lagere isolatiewaarde mag hebben. Dat lijkt mij qua investering toch ook niet heel logisch.
Re: vragen mbt geisoleerde berging
Naam:
Pino (datum: 13-08-2018 15:04)


Ik denk dat je eerst de tekst eens rustig moet lezen
5.6 lid 3 gaat alleen over dakkapellen

Maar er zitten inderdaad wat zaken in deze voorschriften die geredeneerd vanuit het eindresultaat na de verbouwing Absoluut niet logisch zijn.
Ik vermoed op dit punt een stevige lobby vanuit de branche
Als je een dakkapel plaatst op een volledig onge´soleerde woning moet deze qua isolatie toch aan de nieuwbouweisen voldoen.

Re: vragen mbt geisoleerde berging
Naam:
B. Dover (datum: 13-08-2018 15:26)

@Pino:

Nee dat klopt niet, dat dacht ik dus ook maar art. 5.6 lid 3 gaat over dakkapellen en bijbehorend bouwwerk zoals omschreven in de BOR bijlage II.

artikeltekst:

3.
In afwijking van het eerste lid zijn op het geheel oprichten of geheel vernieuwen van een dakkapel of van een bijbehorend bouwwerk als bedoeld in bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht de voorschriften van artikel 5.2 niet van toepassing, en zijn de voorschriften van de artikelen 5.3, eerste tot en met zevende lid, en 5.4 van overeenkomstige toepassing, waarbij in plaats van het in artikel 5.4 aangegeven niveau van eisen wordt uitgegaan van het rechtens verkregen niveau.

Dit betekent dus dat de isolatiewaarde van vloer, gevels en dak van een aanbouw wel degelijk dienen te voldoen aan de nieuwbouweisen.

Het blijft vreemd om zo 'scheef' te isoleren.
Re: vragen mbt geisoleerde berging
Naam:
pino (datum: 13-08-2018 16:11)

Een aanbouw is m.i geen bijbehorend bouwwerkRe: vragen mbt geisoleerde berging
Naam:
pino (datum: 13-08-2018 16:42)

Bovenstaande klopt niet meer schijnbaar zijn qua isolatie voor een uitbouw de nieuwbouw eisen van toepassen qua isolatieRe: vragen mbt geisoleerde berging
Naam:
B. Dover (datum: 13-08-2018 19:07)

Ja, ik vind het ook vreemd. Voor een vrijstaand bijgebouw snap ik het wel maar voor een gebouw waar een stuk wordt aangebouwd en waarbij dus het grootste deel van het gebouw 'slecht' (volgens oude wetgeving) ge´soleerd is, is het volgens mij weggegooid geld om een klein deel goed te gaan isoleren. Daar win je weinig mee lijkt mij.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl