Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Draagmuur verwijderen
Naam: Sas (datum: 13-07-2018 20:39)

Hallo, wij hebben 8 jaar geleden de achterzijde van ons huis verlengd met 2,50 meter. Wij willen nu de draagmuur tussen de keuken en huiskamer verwijderen. Hadden we gelijk de draagmuur tijdens de aanbouw verwijderd dan hadden we hiervoor geen vergunning voor hoeven aan te vragen.

De aanbouw was immers ook vergunningvrij. Tenminste, zo doen de rest van de bewoners van onze straat dat. Moet ik nu een vergunning aanvragen voor het verwijderen van de draagmuur of kan ik aannemen dat het bij de aanbouw hoort.

De gemeente geeft na 2 maal deze vraag via de mail ( en als ik ze bel dan zijn ze niet aanwezig) gesteld te hebben nog niet thuis.

Wat denken jullie, zou ik dit zonder vergunning kunnen doen? Er is een constructieberekening van gemaakt.

Dank voor de eventuele antwoorden.
Reageer
Re: Draagmuur verwijderen
Naam:
Paul (datum: 14-07-2018 22:44)

Een vergunning is niet nodig als de veiligheid is gewaarborgd.
Re: Draagmuur verwijderen
Naam:
Sas (datum: 15-07-2018 07:59)

Dank voor je antwoord Paul. Ik heb een constructieberekening en het rapport daarvan. Maar hoe maak ik de gemeente dat wijs als zij antwoorden om daarvoor wel een vergunning aan te vragen. Al is het zodat zij de leges kunnen ontvangen.
Re: Draagmuur verwijderen
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 15-07-2018 19:02)

Tsja, dat is het kromme in de regelgeving. Als je binnen in huis een dragende wand weg wil halen doe je een constructieve aanpassing en ben je vergunningsplichtig.

Ga je vergunningsvrij een achteraanbouw maken en sla je de gehele achtergevel van het woonhuis eruit mag dat vergunningsvrij.
Als de aanbouw vergunningsvrij mag, kun je ook de doorgang vergunningsvrij maken.

Lees dit eens: https://www.helpdeskbouwregels.nl/vraag/13
Re: Draagmuur verwijderen
Naam:
Sas (datum: 15-07-2018 20:06)

Dank je wel John, toevallig gaan we ook een stuk dak vernieuwen van de aanbouw, dat zou het verwijderen van de draagmuur er prima inpassen. Ik hoop dat ze daarmee akkoord gaan. Dank je wel.
Re: Draagmuur verwijderen
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 15-07-2018 21:05)

Zie ook: https://www.omgevingsweb.nl/vragen/zijn-constructieve-wijzigingen-vergunningplichtig-ten-behoeve-vergunningvrije-aanbouw
Re: Draagmuur verwijderen
Naam:
Sas (datum: 15-07-2018 22:11)

Dank je wel.
Re: Draagmuur verwijderen
Naam:
Jeroen (datum: 16-07-2018 11:12)

Maar de constructieve consequenties?????
Re: Draagmuur verwijderen
Naam:
Leon (datum: 16-07-2018 11:29)

Persoonlijk zou ik zeggen: ten tijde van de bouw van die uitbouw had je vergunningsvrij die wand door mogen breken. Daar is toen niet voor gekozen (om wat voor reden dan ook). Nu wil je die doorbraak alsnog maken. Als je beide werkzaamheden 'optelt' (dus sec de aanbouw er achter en de doorbraak daar naar toe) val je nog steeds onder de vergunningsvrije voorwaarden. In mijn optiek is het dus te verdedigen dat het vergunningsvrij kan/mag (al is dat geen garantie dat de gemeente er ook zo over denkt natuurlijk).

De reactie van Paul begrijp ik niet helemaal. Waarom zou het waarborgen van de veiligheid invloed hebben op de vergunningsplicht? Vergunningsvrij is niet regelvrij, die twee hebben geen invloed op elkaar.
Re: Draagmuur verwijderen
Naam:
Leon (datum: 16-07-2018 11:31)

@Jeroen
Er is een constructieberekening gemaakt van die doorbraak.
Re: Draagmuur verwijderen
Naam:
pino (datum: 16-07-2018 11:40)

niemand zegt dat je geen 20 jaar over een vergunningsvrije uitbouw mag doen.
Of deze niet eveneens vergunningsvrij nog wat mag verbouwen naar een x aantal jaar.

je was eigenlijk gewoon nog niet helemaal klaar ;0


Re: Draagmuur verwijderen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 16-07-2018 12:47)

Met de huidige opmaak van Bijlage II Bor zou ik ook wel durven zeggen dat het vergunningvrij kan, mits die hele aanbouw ook vergunningvrij is.

Dit omdat de aanhef van art. 2 nu begint met 'activiteiten die betrekking hebben op', en daarna 'een bijgebouw'.

Het tijdstip van uitvoeren is daarbij niet heel relevant. Vergelijk het een beetje met het maken van een extra raam in een vergunningvrij onderdeel, het zou raar zijn wanneer dat opeens vergunningvrij zou zijn.

En zoals hierboven al gezegd: vergunningvrij is niet 'regelvrij', dus zorg dat je de constructieve onderbouwing rond hebt voordat je gaat slopen.
En mocht je meer dan 10m3 sloopafval hebben, of asbest tegenkomen, moet je uiteraard nog wel een sloopmelding doen bij je gemeente.
Re: Draagmuur verwijderen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 16-07-2018 12:48)

*het zou raar zijn wanneer dat raam opeens vergunningplichtig zou zijn...
Re: Draagmuur verwijderen
Naam:
Sas (datum: 16-07-2018 17:11)

Ik ben bij de gemeente geweest, de constructieberekening is akkoord maar voor het tussenmuurtje tussen de woonkamer en keuken moet wel een vergunning worden aangevraagd. De rest valt onder vergunningvrij verbouwen voor de achterzijde van de woning.

Maar nu moet ik wel een bouwtekening aanleveren van het weghalen van het muurtje tussen de woonkamer en keuken. Een was wordt bouwtekening dus. Dat vind ik wel vaag.
Re: Draagmuur verwijderen
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 16-07-2018 19:52)

Die tussenmuur waar U het over heeft …… tussen de woonkamer en de keuken …… is dat een andere muur dan de muur van de huidige achtergevel en de nieuwe aanbouw ?
Als dat een andere muur is (een bestaande muur in het huis tussen keuken en woonkamer) dan heeft U inderdaad een vergunning nodig.
In het eerste geval (achtergevel en vergunningsvrije aanbouw) niet.
Re: Draagmuur verwijderen
Naam:
Jeroen (datum: 16-07-2018 21:35)

Dat er een constructieberekening wil niet zeggen dat de gedachte constructie verantwoord is.
Helaas heb ik veel moeten corrigeren bij dit soort plannen.


Re: Draagmuur verwijderen
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 16-07-2018 21:47)

weten we Jeroen ….. en ook dat de leges kosten gemeente vaak hoger zijn dan de kosten van de architect, de kosten van de constructeur EN de aanschaf van de stalen balk bij elkaar opgeteld.
Re: Draagmuur verwijderen
Naam:
Sas (datum: 17-07-2018 07:10)

Ja John, dat is een andere muur. Hij liep vroeger wel tot de achtergevel, maar na de aanbouw niet meer. Ik ben al heel blij met deze oplossing. Er is een constructieberekening aanwezig voor de achtergevel en het bewuste muurtje. Maar dat ik nu in een keer een was/wordt bouwtekening moet laten maken vind ik vreemd. In principe moet ik nu een bouwtekening van een plattegrond waarbij er eentje het muurtje wel heeft en een andere tekening waarbij het muurtje weg is gehaald. Het gaat dus om een muurtje van ongeveer 2 meter.
Re: Draagmuur verwijderen
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 17-07-2018 08:43)

@Sas,
Het weghalen van DIE muur is inderdaad gewoon vergunningsplichtig.
Constructie berekeningen heb je al.
Je kunt proberen en er zelf mee aan de slag gaan (kopietje tekening bestaand huis / wit papiertje op de muur leggen die weg moet / daar weer een kopietje van maken).
Maar als gemeente vraagt om detailtekeningen / stut- of stempelplan enz, kom je toch iemand in aan het schakelen die wel bouwkundig onderlegd is.
Re: Draagmuur verwijderen
Naam:
Sas (datum: 17-07-2018 18:31)

Dank je wel John, ik kan weer aan de slag. De gemeente zei dat ik ook zelf een kalktekening mag maken. Dus gaan we dat maar doen.
Re: Draagmuur verwijderen aanvulling eerder bericht
Naam:
Sas (datum: 06-09-2018 17:37)

Ik heb 25 juli de vergunning aangevraagd. Ik moest in het begin een kalktekening was/wordt aanleveren. Ik ben gelijk terug naar huis gestuurd dat hij een tekening schaal 1:100 wilde hebben. Oké, thuis heeft mijn man hier uren op gezeten, maar het is gelukt.

Op 25 juli de vergunn8ng aangevraagd en na meerdere malen bellen/mailen of we het zo goed hadden gedaan en of hij nog aanvullingen nodig had, hoor ik nu na 5 weken antwoord middels een brief.

Wat ontbrak was:
Controle berekening van de bestaande fundatie achtergevel en of er een contrabalk nodig.
Werktekeningen staal inclusief detaillering en maatvoering

Ik heb hem gewezen op https://www.omgevingsweb.nl/vragen/zijn-constructieve-wijzigingen-vergunningplichtig-ten-behoeve-vergunningvrije-aanbouw en zijn antwoord was het zal wellicht zo zijn maar dat is niet zeker dat dat zo is.

Hij heeft ook laten wete dat het beslistermijn weer gaat lopen op de dag waarop alle gegevens zijn ontvangen. En....ik omdat er extra leges moet betalen omdat het beoordelen van de aanvullende gegevens behoren bij de extra leges.

Nu hebben wij hem gebeld en hij kan dit niet beoordelen omdat de constructeur van de gemeente op vakantie is. en hij het erg druk had. Nu kan het zo zijn dat ik niet op tijd de vergunning krijg omdat de constructeur op vakantie is.

De werktekeningen staal kan de aannemer niet aanleveren omdat de aannemer zegt dat hij die tekeningen nooit krijgt.

De controleberekening moet onze constructeur maken, hij heeft al een rapport gemaakt van 25 kantjes. De nieuwe berekening zal in pas over 2 dagen krijgen.

Wat kan ik nu het beste doen?

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl