Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: rc-waarde onbenoemde ruimte
Naam: saskia (datum: 12-07-2018 13:15)

Hallo,
Heeft een onbenoemde ruimte bij nieuwbouw een rc-waarde eis vanuit bouwbesluit?
Alvast bedankt!
Reageer
Re: rc-waarde onbenoemde ruimte
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 12-07-2018 13:51)

Een onbenoemd stuk van het GO is geen ruimte, ligt niet in een verblijfsgebied, en hoeft om die reden ook niet beoordeeld te worden volgens art. 5.3

Wanneer je zo gezocht gaat puzzelen met onbenoemde ruimte kom je alleen wel in de problemen straks met je EPC volgens art. 5.2. Je 'refentiewoning' uit dat model gaat uit van hogere warmteweerstanden dan jullie nu waarschijnlijk gaan doen. Wat jullie nu ergens weglaten of verminderen, zal straks ergens anders moeten worden opgeplusd.
Re: rc-waarde onbenoemde ruimte
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 12-07-2018 13:58)

Ik moet het trouwens wel goed zeggen, het is geen VERBLIJFSruimte. Wel een 'ruimte' op zich uiteraard.

Heel juridisch gezien is een onbenoemde ruimte ook niet bedoeld 'voor het verblijven van mensen', en zou je dus op grond van lid 8 van 5.3 ook nog eens kunnen eisen dat er een Rc tussen het verwarmde en onverwarmde deel komt te liggen...
Re: rc-waarde onbenoemde ruimte
Naam:
Michiel Meinema , van Bouwfysica Meinema (datum: 12-07-2018 14:14)

Het hoeft niet, volgens art. 5.3 lid 1 van het BB: Een verticale uitwendige scheidingsconstructie van een verblijfsgebied, een toiletruimte of een badruimte, heeft een volgens NEN 1068 bepaalde warmteweerstand van ten minste de in tabel 5.1 gegeven waarde.

Echter, indien je de thermische schil gaat verlegen op ruimte niveau, dan ben je jezelf in de voet aan het schieten aangezien deze moeilijker te realiseren zijn en een groter verliesoppervlak tot resultaat heeft (in meest gevallen).

Wordt de ruimte verwarmd is een betere vraag, indien het antwoord ja, is leg onbenoemd dan bij voorkeur binnen de thermische schil.
Re: rc-waarde onbenoemde ruimte
Naam:
Leon (datum: 12-07-2018 16:05)

@Michiel Meinema
Nou, ook een onverwarmde onbenoemde ruimte kan je prima binnen de thermische schil leggen hoor. Denk even aan de trapkast of de bijkeuken.
Re: rc-waarde onbenoemde ruimte
Naam:
Leon (datum: 12-07-2018 16:08)

En even terugkomend op de vraag: nee, vanuit het Bouwbesluit is daar geen directe Rc-waarde aan gekoppeld. Ga je echter je EPG opstellen dan zul je zien dat je er in 9 van de 10 gevallen wel degelijk een goede isolatiewaarde moet (of wilt) halen.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl