Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Ventilatie op zolder
Naam: Fred (datum: 11-07-2018 23:49)

Vanwege een incident met het gasfornuis wat per ongeluk een poosje aan heeft gestaan vanwege het uitwaaien van de vlam had ik een enorme gaslucht in huis en ook op zolder. Het is gelukkig goed afgelopen en heb snel alles tegen elkaar open gezet om te ventileren. Echter op zolder kan ik op geen enkele manier ventileren en het gas bleef daar maar hangen. Is er hier iemand die weet wat de regels daar voor zij ?

Bij voorbaar vriendelijk dank.
Reageer
Re: Ventilatie op zolder
Naam:
B. Dover (datum: 12-07-2018 08:20)

Dat is zo niet te zeggen. Het is afhankelijk van hoe de ruimte in de bouwaanvraag/omgevingsvergunning is benoemd.

Aangezien u schrijft dat het lastig is om het gas weg te ventileren ga ik er vanuit dat er geen ramen aanwezig zijn. Dat betekent dat het zeer waarschijnlijk niet als verblijfruimte is aangemerkt. Dit soort ruimten worden meestal als 'onbenoemde ruimte' benoemd en er worden dan geen eisen aan de ventilatie gesteld.
Re: Ventilatie op zolder
Naam:
Jack , van SenS (datum: 12-07-2018 09:12)

Indien ooit aangevraagd en in gebruik als zolder (c.q. bergruimte) dan geldt er geen ventilatie eis.

Misschien is dit hét moment om toch iets te voorzien; muurrooster, dakkap, tuimelvenster, o.i.d?
Re: Ventilatie op zolder
Naam:
Fred (datum: 12-07-2018 10:10)

Het is inderdaad geen verblijfsruimte, het valt onder overig, er zijn geen ramen of wat dan ook, ik kan daar helemaal niks. Het is een sociale huurwoning van nog geen 2 jaar oud. Ik kan dus niet zomaar even gaan verbouwen of eigenhandig iets gaan aanbrengen. De verhuurder wil ook niets doen. Het is eigenlijk wel bizar dat dit überhaupt mogelijk is, het is een levensbedreigende situatie waar geen wetgeving voor is ? Vreemd ! Je wil niet weten wat zulks voor gevolgen kan hebben.

Wederom alvast vriendelijk bedankt.
Re: Ventilatie op zolder
Naam:
Leon (datum: 12-07-2018 10:28)

Handig is het niet, maar verplicht is het (vanuit de bouwregelgeving gezien) ook niet.

En levensgevaarlijk... Volgens mij is je gasstel (of de gebruiker...?) hier het de kern van het probleem. Niet die ventilatievoorziening.
Re: Ventilatie op zolder
Naam:
Leon (datum: 12-07-2018 10:30)

Daarbij: 'het gas bleef daar maar hangen'. Als het echt zo ernstig is als je suggereert dan mag ik toch hopen dat je in de meterkast alle stroom hebt uitgeschakeld, de brandweer hebt gebeld en een veilig heenkomen hebt gezocht?
Re: Ventilatie op zolder
Naam:
Fred (datum: 12-07-2018 12:25)

Natuurlijk heb ik dat allemaal gedaan Leon, er was grote consternatie in de straat, wat een toestand om een rooster van een paar euro :) Ik zou het niet op mijn geweten willen hebben dat er een paar huizen de lucht in gaan.

Het gasstel is aangelegd door een erkend installateur en de gebruiker ( ik zelf ) moest naar de voordeur om even open te doen en bleef iets langer weg dan verwacht, er stond een pan met Hachee op een laag pitje te pruttelen. Door de tocht is hij waarschijnlijk uit gegaan. Maar dat ik de kern van het probleem ben vind ik een beetje een botte uitdrukking, dit zijn van die dingen die de beste kan overkomen, u doet het overkomen of er kwade opzet in het spel is.

Ik had dit gelezen en vroeg me af hoe het wettelijk zat : https://www.essent.nl/content/particulier/kennisbank/ventilatie/ventilatie-zolder.html

Mijn vraag is beantwoord en daarvoor vriendelijk bedankt. Ik hoop dat het u nooit overkomt.

Vriendelijk bedankt.
Re: Ventilatie op zolder
Naam:
pino (datum: 12-07-2018 12:29)

Zou wat aan dat fornuis doen.
Hoort tegenwoordig gewoon afgesloten te worden als de vlam om wat voorreden dan ook uitgaat.

Zal wel niet verplicht zijn maar beter is het zeker

Het is vooral de parfum in het aardgas dat je ruikt
als het lek op de lager gelegen verdieping was zou er vrijwel geen gas op zolder moeten komen
De geur van aardgas is kunstmatig verspreid zich veel makkelijker omhoog dan het gas en blijft ook plakken als het gas allang weg is.

Re: Ventilatie op zolder
Naam:
Fred (datum: 12-07-2018 12:37)

Hallo Pino.

Ik snap je insteek, maar vandaag is het gas, morgen een rioollucht en overmorgen mijn eten wat aanbrand, of de kat die heeft gescheten op zolder etc. Gas is natuurlijk de gevaarlijkste, maar de vraag is eigenlijk gewoon hoe verdrijf ik stank in welke vorm dan ook van de zolder. Ook als het niet stinkt zet je toch wel eens iets open om ff lekker de boel op te frissen ?

Daar heb ik nu antwoord op. Het is wettelijk niet verplicht. Ik denk dat ik het zelf ga regelen.
Re: Ventilatie op zolder
Naam:
Leon (datum: 12-07-2018 16:01)

@Fred
Het staat er misschien wat bot/lomp, zo was het niet bedoeld. Maar feit is dat de ellende begonnen is door (het gebruik van) het gasstel. Daar heeft jouw (niet aanwezige) dakraam geen schuld aan. Dat is dus ook de plek waar ik zou beginnen met het zoeken van een oplossing. Dit keer liep het goed af, voor hetzelfde geld gaat het de volgende keer wel goed mis en belandt jouw mooie dakraampje twee straten verderop. Dat was even mijn achterliggende gedachte.

Ik vind het overigens wel merkwaardig dat de verhuurder geen eenvoudig dakraampje heeft meegenomen. Los van hoe je die zolder gebruikt (al is het maar een vliering), een dakraampje verhoogt het wooncomfort gigantisch. Het geeft je een ventilatiemogelijkheid (en voorkomt mogelijk vochtproblemen/schimmel/etc.) en het is gewoon prettig om wat daglicht te hebben. Ik weet eigenlijk niet anders meer dan dat wanneer je woningen tekent voor de verhuur, dan dat er een dakvenster wordt opgenomen. Aannemers en ontwikkelaars lijken dat ook steeds meer op te pakken. Gewoon standaard een klein dakraampje er in. Komt nog eens bij dat je vaak toch de ventilatie-unit op zolder hebt hangen, even een extra afvoerventiel monteren en je hebt een prima geconditioneerde zolder. Kleine investering die een hoop ellende wegneemt.
Re: Ventilatie op zolder
Naam:
Fred (datum: 12-07-2018 16:55)

Wat een mooi antwoord Leon, je neemt me de woorden uit de mond.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl