Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: 55 procent eis voor bestaande bouw
Naam: charitas, van De Charitect (datum: 06-07-2018 12:16)

Bij nieuwbouw geldt de eis dat 55 procent van het gebruiksoppervlak (GO) binnen een verblijfsgebied (VG) moet liggen. Maar geldt deze eis ook voor bestaand?

Ik ben bezig met de legalisering van een samenvoeging van 2 woningen. Dit plan moet voldoen aan de eisen voor bestaand, omdat de woning in het verleden is verbouwd.

In het bouwbesluit lees ik dat er minimaal 10 m2 VG aanwezig moet zijn, maar ik kan nergens vinden dat daarnaast ook de 55 procent eis geldt bij bestaande bouw.

Als deze eis niet bestaat, kan ik er bijvoorbeeld voor kiezen om de woonkamer, groter dan 10 m2, te laten voldoen aan de eisen voor VG. De overige kamers hoeven dan nergens aan te voldoen, o.a. daglicht, ventilatie, e.d. Is dit correct of zie ik nu iets over het hoofd?

Ik ben heel benieuwd naar jullie reactie.
Reageer
Re: 55 procent eis voor bestaande bouw
Naam:
pino (datum: 06-07-2018 13:09)

volgens mij is 4.3 gewoon van toepassing voor verbouw als je die 55% haalt met het van recht verkregen niveau in de bestaande toestand moet je het in de verbouwde ook halen

Re: 55 procent eis voor bestaande bouw
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 06-07-2018 14:01)

Sowieso moet je werken met de verbouweisen, niet met bestaande bouw rechtstreeks. Je hebt het over een illegale situatie, dat houdt in dat je niet van vroeger uit een 'rechtens verkregen niveau' hebt gekregen voor de verbouwde situatie. Eigenlijk moet je dus 'hoe het was' als bestaande situatie aanhouden, en 'hoe het is geworden' als nieuwe situatie. werken volgens de regels van nu.

Het kan zijn dat je dan uiteindelijk wel richting bestaande bouw gaat, maar dat ligt even aan de leeftijd van de woningen.

Dat is geen standaard-toetsje wat je even zonder gegevens kunt uitvoeren op een forum.
Re: 55 procent eis voor bestaande bouw
Naam:
Roy (datum: 06-07-2018 14:06)

Bij een dergelijke verbouwing is de kans groot dat particulier eigendom van toepassing is, waardoor dat je op basis van artikel 1.12a de nieuwbouw eisen voor verblijfsgebieden, daglicht etc aan kan houden:

Wat betreft de afdelingen 2.3, 2.4, 2.5, 2.6, 3.11, 4.1, 4.2 en 4.7 zijn de voorschriften voor een bestaand bouwwerk van toepassing.
Re: 55 procent eis voor bestaande bouw
Naam:
charitas , van De Charitect (datum: 06-07-2018 14:25)

Er zijn geen oorspronkelijke tekeningen van het pand. De bestaande situatie is daardoor niet meer te achterhalen. De verbouwing is ruim 30 jaar geleden verbouwd. Het zou daarom vreemd zijn, als de verbouwing (een doorbraak) zou moeten voldoen aan de verbouw eisen anno 2018.

Daarnaast hoeft bij een verbouwing alleen de te verbouwen onderdelen (in dit geval de doorbraak) te voldoen aan verbouw. De overige onderdelen moeten voldoen aan bestaand.
Re: 55 procent eis voor bestaande bouw
Naam:
Roy (datum: 06-07-2018 14:36)

Wat ik bedoelde te zeggen is dat zelfs als je een nieuwbouw woning toetst, voor particulier eigendom, je voor het toetsen van de verblijfsgebieden en daglicht etc. de regelgeving bestaande bouw mag toepassen.
Re: 55 procent eis voor bestaande bouw
Naam:
charitas , van De Charitect (datum: 06-07-2018 15:54)

Beste Roy, mijn reactie was een reactie op het antwoord van dhr. of mevr. J.Bolte.

Mijn vraag gaat niet of ik moet voldoen aan nieuwbouw, verbouw of bestaand. Mijn vraag is, of de eis 55 procent GO moet VG zijn, ook geldt voor bestaande bouw. Deze vraag is heel algemeen en geldt volgens mij voor heel veel splitsingen en samenvoegingen. Wat gebeurt er als je een slaapkamer geen VG / VR noemt?
Re: 55 procent eis voor bestaande bouw
Naam:
Roy (datum: 06-07-2018 16:07)

De 55% regel is voor bestaande bouw niet van toepassing. Theoretisch zou je bepaalde ruimte niet aan hoeven te geven als VR/VG. De vraag is dan echter of je dan een gewenste kwaliteit haalt, met name op het gebied van ventilatie etc..
Re: 55 procent eis voor bestaande bouw
Naam:
charitas , van De Charitect (datum: 06-07-2018 16:24)

Roy, bedankt voor je reactie.

De woning verandert niet en de eigenaar is al ruim 30 jaar zeer tevreden over zijn woning.

Als we nu (ineens) van alle slaapkamers een VG / VR moeten maken, moeten we overal ventilatieroosters plaatsen. Los van de kosten, zal Welstand hier niet zomaar mee akkoord gaan, omdat we te maken hebben met een gemeentelijk monument.

We zouden een hoop problemen kunnen voorkomen, als we de slaapkamers geen VR hoeven te noemen. Maar is het zo simpel?
Re: 55 procent eis voor bestaande bouw
Naam:
Leon (datum: 06-07-2018 22:38)

Bestaande bouw kent bij mijn weten helemaal geen verblijfsgebieden, dat is een nieuwbouwdingetje dat een zekere vrije indeelbaarheid mogelijk maakt in de toekomst. Verblijfsruimten heb je dan wel, en het spreekt ook voor zich dat je de slaapkamers als zodanig aanmerkt.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl