Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: burenrechten bij hekwerk op uitbouw
Naam: linde Hartman (datum: 01-07-2018 12:57)

Hallo,

Wij wonen in een rijtjeswoning. Onze buren willen een hekwerk plaatsen op hun uitbouw. Echter is deze uitbouw tevens draagmuur voor onze mogelijk toekomstige uitbouw. Deze draagmuur staat op ons erf.

Daarnaast kunnen wij vanuit onze slaapkamer, die nog ongeveer 50 cm ervan verwijderd is het toekomstige hekwerk aanraken. Dit is een behoorlijke beperking van onze privacy. Wij slapen nl op die hoogte aan dezelfde kant.

Daarnaast is het qua aanbeeld absoluut niet mooi en kan dit met het oog op toekomstige verkoop een waardevermindering van ons huis zijn.

Volgens mij mogen onze buren dit niet zomaar doen, zonder goed overleg en toestemming van ons. Klopt dit? Wie kan mij verder helpen met wat onze rechten zijn.

Reageer
Re: burenrechten bij hekwerk op uitbouw
Naam:
pino (datum: 01-07-2018 15:21)

ze mogen het niet zomaar doen een hek of een schutting op een uitbouw plaatsen dat is vergunningsplichtig.

Maar u toestemming of instemming hebben ze ook niet nodig. Want dat zo inhouden dat u die ook niet zou kunnen verlenen.
En zo werkt het niet in dit land.

Als de muur gemeenschappelijk is moeten zij aan hun eigen zijde van de erfgrens blijven met het hek.


Re: burenrechten bij hekwerk op uitbouw
Naam:
Leon (datum: 02-07-2018 09:28)

Dit onderwerp is eigenlijk tweeledig:
- Het maken van dat hek (dakterras/balkon?) is vergunningplichtig. De gemeente zal hier dus iets van moeten vinden. En met vergunningen is het heel simpel: die zal worden verleend TENZIJ er een weigeringsgrond is. Die weigeringsgrond zal er niet zijn verwacht ik. Hierbij moet gezegd worden dat privacy/burgerlijk wetboek GEEN weigeringsgrond is voor een vergunning, dat is een zaak tussen buren onderling.
- En daarmee komen we direct op het tweede aspect: het burenrecht. De gemeente is hier geen partij in, maar dat wil niet zeggen dat die wetgeving niet geldt. Simpel gezegd is het niet toegestaan dat de buurman strak vanaf zijn balkon direct in jouw tuin kan kijken, tenzij jullie overeenkomen dat het geen bezwaar is. Voor jou is het blijkbaar wel een probleem, dit zul je aan de buurman kenbaar moeten maken. Hij zal dan namelijk een privacyscherm o.i.d. op moeten nemen. En aangezien dat weer onderdeel van de vergunning gaat zijn is het wel handig om dat direct mee te nemen.

Hoofdregel in dit soort zaken: probeer het in overleg op te lossen met elkaar, voor je het weet heb je de Rijdende Rechter op de stoep staan...
Re: burenrechten bij hekwerk op uitbouw
Naam:
charitas , van De Charitect (datum: 06-07-2018 17:03)

Het kan zijn dat er in het Bestemmingsplan iets over staat aangegeven, bijvoorbeeld niet toegestaan of toegestaan onder voorwaarden ...

Voor een dakterras is altijd een omgevingsvergunning nodig.

Maar belangrijker, volgens Burenrecht in het Burgerlijk Wetboek staat: een balustrade moet altijd minimaal 2 meter van de erfgrens worden geplaatst, tenzij u toestemming heeft van de buren om op de erfgrens te bouwen.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl