Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Onduidelijkheid vergunningsvrij bouwen/mandelig gebied
Naam: Driezor (datum: 21-06-2018 09:11)

Hallo,

In de bijlage een plattegrond. Ik woon op bouwnummer 18 en wil graag een schuur bouwen links-achterin de tuin. Nu is het bepalend of ik een vergunning moet aanvragen (of niet) of het gebied waar mijn tuin aan grenst openbaar toegankelijk gebied is.
Het gebied naast mijn tuin, waar de parkeerplekken zijn, en het stukje binnen de huizenblokken is mandelig. Dus geen gemeentegrond. Maargoed, de postbode/bezoek etc kan er ook gewoon komen. Ik heb de wetboeken erop nageslagen maar ik kan kom er niet uit. Volgende week heb ik een afspraak op het spreekuur bij de gemeente, maar ik ga er graag goed voorbereid heen. Wellicht heeft iemand hier tips?

Met vriendelijke groet,

Dries

Bijlage: overzicht.jpg Reageer
Re: Onduidelijkheid vergunningsvrij bouwen/mandelig gebied
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 21-06-2018 09:18)

http://wetten.overheid.nl/BWBR0027464/2018-01-01#BijlageII

artikel 1.1
openbaar toegankelijk gebied: weg als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder b, van de Wegenverkeerswet 1994, alsmede pleinen, parken, plantsoenen, openbaar vaarwater en ander openbaar gebied dat voor publiek algemeen toegankelijk is, met uitzondering van wegen uitsluitend bedoeld voor de ontsluiting van percelen door langzaam verkeer;

http://wetten.overheid.nl/BWBR0006622/2018-03-15

artikel 1.1.b
wegen: alle voor het openbaar verkeer openstaande wegen of paden met inbegrip van de daarin liggende bruggen en duikers en de tot die wegen behorende paden en bermen of zijkanten;

Dus totdat jullie het parkeergebied tot priveterrein verklaren en afsluiten voor openbaar verkeer en publiek, moet je het denk ik wel zien als 'openbaar toegankelijk'
Re: Onduidelijkheid vergunningsvrij bouwen/mandelig gebied
Naam:
Driezor (datum: 21-06-2018 09:23)

Bedankt voor de snelle reactie.

Voor de auto's is er vanuit de bouw een slagboom. Fietsers kunnen er op 2 plekken in. Dus als we een paar bordjes plaatsen, kan ik vergunningsvrij bouwen? Een beetje vreemd maar ik kan daar prima mee leven.


Re: Onduidelijkheid vergunningsvrij bouwen/mandelig gebied
Naam:
Leon (datum: 21-06-2018 09:24)

Volgens mij kun je niet anders dan dit als openbaar gebied zien. Dat hele 'parkeerterrein' is nota bene de toegangsweg tot bouwnummer 19 t/m 30.
Re: Onduidelijkheid vergunningsvrij bouwen/mandelig gebied
Naam:
Leon (datum: 21-06-2018 09:26)

Maar even voor mijn beeldvorming: stel dat het niet vergunningsvrij kan, wat dan? Is het zuiver een kwestie van leges besparen of zit er meer achter?
Re: Onduidelijkheid vergunningsvrij bouwen/mandelig gebied
Naam:
Driezor (datum: 21-06-2018 09:31)

Nou goed, als de gemeente zegt dat ik een vergunning moet aanvragen dan doe ik dat netjes. En als ik die niet krijg zet ik de schuur aan de andere kant van mijn tuin. Maar het liefst willen we de schuur achterin de hoek. We hebben juist dit huis, met de extra brede tuin gekocht om een hobbyschuur neer te kunnen zetten.

Openbaar, daar zijn wij het als vereniging sowieso niet zo mee eens omdat wij ook verantwoordelijk zijn voor de staat van het straatwerk, en verantwoordelijk voor iedereen die daar loopt/beweegt.


Re: Onduidelijkheid vergunningsvrij bouwen/mandelig gebied
Naam:
Leon (datum: 21-06-2018 09:57)

Oh ik zie nu dat er wel een slagboom voor zit, dat geeft in ieder geval wel aan dat niet Jan en alleman daar zomaar naar toe kan.

Kanttekening: Ik ben overigens wel razend benieuwd hoe je dat gaat doen met bezoek, de pakketdienst etc. En wat te denken van de postbode. Volgens de postwet mag een postbode maar een beperkt aantal meters lopen vanaf de openbare weg naar de brievenbus, hoe ga je daar dan mee om? Enige conclusie die ik kan trekken is dat dit gewoon een openbare weg hoort te zijn, in eigendom en beheer van de gemeente. Erg vreemde constructie zo...
Re: Onduidelijkheid vergunningsvrij bouwen/mandelig gebied
Naam:
Driezor (datum: 21-06-2018 10:05)

De pakketdienst zet de auto voor de slagboom en laad de pakketten op een steekwagen en loopt zo de rij af.
Dit is opzich niet heel anders dan een flat met 11 verdiepingen, enkel zonder lift :-)

Het is zeker geen openbare weg, vanaf de bouw is er een beheervereniging opgericht en het terein wordt betaald door 41 woningen. Wij draaien zelf op voor de kosten van het onderhoud (bestrating, riolering, verlichting, toegang) en er zijn duideljke erfgrenzen.

Er is natuurlijk wel een verschil tussen openbaar toegankelijk gebied en openbaar gebied. Mandelig gebied is relatief nieuw/in opkomst en de regelgeving is er, voor zover ik kan vinden, niet echt duidelijk in.
Re: Onduidelijkheid vergunningsvrij bouwen/mandelig gebied
Naam:
Leon (datum: 21-06-2018 14:28)

Zo kun je het inderdaad ook (deels) vergelijken inderdaad, met dat verschil dat je bij een appartementencomplex een videofooninstallatie en centrale brievenbussen hebt. Of het in opkomst is weet ik niet, voor parkeergebieden aan de achterzijde zie je het wel vaker, op deze manier heb ik het nog nooit gezien. Persoonlijk vind ik het ook een flutoplossing, dit is gewoon een manier van de gemeente om kosten te drukken. Met als gevolg dat jij duurder uit bent. Immers: de OZB zal voor jou niet lager zijn dan voor andere woningbezitters lijkt me. Daarnaast betaal je met je buren mee aan de aankoop, aanleg ťn beheer/onderhoud van dat gebied. Eigenlijk word je dus aan alle kanten financieel gepakt. Dit soort wegen hoort gewoon openbaar te zijn en in eigendom van de gemeente als je het mij vraagt. Maar goed, tot zover mijn visie daar op :)

Terug naar je oorspronkelijke vraag: het is denk ik lastig te zeggen of men dit als openbaar beschouwt of niet. Helemaal openbaar is het dus niet (spreekt in jouw voordeel) maar het is ook niet een geheel besloten terrein. Ik betwijfel of de betreffende ambtenaar hier een pasklaar antwoord op heeft, al zou het natuurlijk best kunnen dat er in jouw gemeente al meer van dergelijke constructies zijn bedacht. Als ik het blanco zou moeten beslissen (op basis van gevoel en niet op basis van de exacte regeltjes): je grenst aan openbaar gebied en hebt zelfs te maken met een voorgevelrooilijn van het aangrenzende bouwblok. Dus sowieso vergunningplichtig met het risico dat je daar in die hoek helemaal niet mag bouwen of onder strikte voorwaarden. Maar goed, hopelijk valt het mee ;)
Re: Onduidelijkheid vergunningsvrij bouwen/mandelig gebied
Naam:
pino (datum: 22-06-2018 09:42)

Er zijn heel veel gemeente waar je moet parkeren op eigen grond.
Dat kan je ook op deze manier praktische invullen als projectontwikkelaar.
Persoonlijk vind ik het een prachtige oplossing en met ruim 1,5 plekken per woning ook nog uiterst ruim van opzet ook.
Heb je een gereserveerde plek?
Een gebied wordt niet ineens openbaar omdat mensen die er wat te zoeken hebben er ook mogen komen.

Re: Onduidelijkheid vergunningsvrij bouwen/mandelig gebied
Naam:
LA (datum: 28-06-2018 12:15)

Is het niet zo dat als je x meter van de kavel grens blijft dat het wel kan? Ik ga een garage 2m van achteren en 1,5 meter van de zijkant bouwen, vergunnings vrij.
Re: Onduidelijkheid vergunningsvrij bouwen/mandelig gebied
Naam:
LA (datum: 28-06-2018 12:24)

Het is trouwens openbaar, er loopt gewoon een brandgang langs het huis. Dat iemand daar verder niets te zoeken heeft is iets anders.
Re: Onduidelijkheid vergunningsvrij bouwen/mandelig gebied
Naam:
Driezor (datum: 29-06-2018 13:53)

Even een update:

Ik mocht afgelopen woensdag bij de gemeente op bezoek. De beste man wist het ook niet, en ging het uit laten zoeken door een jurist.

Ik ben zojuist teruggebeld: Ons mandelig gebied is geen openbaar toegankelijk gebied omdat het met slagbomen is afgesloten. De looppaden worden gezien als brandgang en niet als officiŽle uitgang.
cq, ik mag vergunningsvrij bouwen. Best wel leuk zo voor het weekend!

Bedankt allemaal!

Dries
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl