Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Help het tno
Naam: cornelis (datum: 15-06-2018 17:22)

Weet u het antwoord op de vraag of 2 stroom kabels 220 volt door een ventilatiekanaal mogen lopen, en via de verdiepingsvloer van het bovengelegen appartement even verderop weet terug in het appartement gevoerd mag worden. Dit volgens eisen bouwbesluit 2003 en het giw isso 2007.

Graag met onderbouwing.

Bijlage: cor.JPG Reageer
Re: Help het tno
Naam:
cornelis (datum: 15-06-2018 17:45)

zoals u op de foto ziet zijn ter plaatse van de stroomkabels 2 sleuven uit het ventilatiekanaal van 75mm rond geslepen. Maar of het mag is ons niet bekend.
Re: Help het tno
Naam:
Tim (datum: 15-06-2018 20:49)

Een ventilatiekanaal is geen leidingkanaal. Of hiervoor specifieke regels voor zijn weet ik niet. Je kunt bij de fabrikanten navragen, of die hiervoor voorschriften hebben (waarschijnlijk wel).
Re: Help het tno
Naam:
B Dover (datum: 16-06-2018 08:13)

Of het mag weet ook ik niet maar zo'n obstakel dwars door een ventilatiekanaal zal de ventilatie die gebruik maakt van het kanaal zeker niet ten goede komen.

Ik zou het aan een elektricien vragen, die zou zoiets moeten weten.
Re: Help het tno
Naam:
Gijs (datum: 16-06-2018 14:54)

Het TNO die het antwoord schuldig blijft ,dat is wel heel merkwaardig?
Re: Help het tno
Naam:
Leon (datum: 16-06-2018 23:16)

Bizar. Luchtdichtheid van het kanaal? Capaciteit van het kanaal? Elektra door een metalen buis? Op de een of andere manier heb ik ook nog het idee dat dit niet tegen de regels is. Simpelweg omdat het dermate droevig is dat er nog geen regels tegen bedacht zijn. De partij die dit zo uitvoert mag je wat mij betreft aanspreken op zijn gebrek aan deskundigheid. Of anders gewoon aan de schandpaal nagelen. Er is geen enkele serieze installateur in Necerland die dit met droge ogen recht kan kletsen.
Re: Help het tno
Naam:
Cornelis (datum: 17-06-2018 09:58)

Het gis isso schrijft alleen gladde kanalen en t stukken gebruiken die goed schoon te maken zijn. Het is in strijd met nen1010 artikel 4. Maar de rechter begrijpt niet waarom het kanaal niet schoon te maken is. En het tno heeft de artikelen niet gevonden maar er niet naar gezocht. Gewoon klassenjustitie echter de mensen zijn in het pak genaaid door het tno.Wat zou het opgeleverd hebben.
Re: Help het tno
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 18-06-2018 13:22)

'klassenjustitie' vind ik zo'n non-argument... laten we het liever over de inhoud hebben.

Je bent dus blijkbaar met een rechtszaak bezig. Dan neem ik aan dat er meer aan de hand is dan alleen een electraleiding door een spirobuis, anders zou je die moeite waarschijnlijk niet nemen.

Iets meer achtergrondinfo graag.


Re: Help het tno
Naam:
Dikkie Smabers (datum: 18-06-2018 16:16)

Als het argument om dit af te keuren is dat het niet goed schoon te houden is dan lijkt mij (op basis wat ik op de foto kan zien) dat de rechter gelijk heeft. Dit is wel schoon te houden denk ik.

Volgens mij zou het hier moeten gaan over dat het ventilatiekanaal minder goed functioneerd doordat er een obstakel in zit en het lijkt alsof een deel van het kanaal opengezaagd is waardoor er lucht ontsnapt. Ook zou het een onveilige situatie kunnen zijn omdat er elektraleidingen dwars door een ander kanaal (dat daar niet voor bestemd is) lopen.

Maar goed, zoals J. Bolte opmerkt; met wat meer achtergrond is er ook wat gerichter iets over te zeggen.
Re: Help het tno
Naam:
LA (datum: 28-06-2018 12:08)

Je mag uberhaupt geen elektra kabel in of door een aanlengende/aangrenzende woning invoeren.

Zeker niet door Lucht/afvoer leidingen. Dit ook i.v.m brand preventie.

En dit gaat om NEN1010, niet per definitie alleen het Bouwbesluit.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl