Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: aanbouw of hoofdgebouw
Naam: John Slangen (datum: 16-05-2018 14:28)

Als er bij de bouw van een huis(onderdeel van een heel project) een uitbouw als vaste optie is vergund, is die uitbouw die tijdens de bouw is gebouwd dan Hoofdgebouw of aanbouw. M.a.w. wat is dan de oorspronkelijke achtergevel?
Reageer
Re: aanbouw of hoofdgebouw
Naam:
Joost (datum: 16-05-2018 17:09)

de oorspronkelijke achtergevel zonder aanbouw (ook al is deze meteen bij de bouw gerealiseerd) is de begrenzing van het hoofdgebouw.
Re: aanbouw of hoofdgebouw
Naam:
B. Dover (datum: 16-05-2018 19:02)

Dat is afhankelijk waarvoor je het wilt weten. De regels voor vergunningvrij bouwen zijn niet altijd hetzelfde als de regels van het bestemmingsplan.

Indien het vergunningsvrij bouwen betreft moet de aanbouw gezien worden als bijgebouw. De regels van het bestemmingsplan zijn terug te vinden in het vigerende bestemmingsplan.

Ik heb zelf meegemaakt dat er uiteindelijk via het bestemmingsplan meer mogelijk was dan binnen de regels van vergunningsvrij bouwen. Het loont dus de moeite om het even uit te zoeken.
Re: aanbouw of hoofdgebouw
Naam:
John Slangen (datum: 17-05-2018 14:00)

Het gaat om een geschil met de gemeente. Onze buren hebben een enorme terrasoverkapping aangebouwd. De gemeente zegt dat dat vergunningsvrij kan omdat de uitbouw van de woonkamer tijdens de bouw bij het hoofdgebouw hoort. Wij zijn van mening dat het niet bij het hoofdgebouw hoort. Vandaar de vraag wat “ als vaste optie vergund” precies inhoudt.
Re: aanbouw of hoofdgebouw
Naam:
B. Dover (datum: 17-05-2018 15:26)

De overheid heeft een duidelijke brochure over vergunningvrij bouwen. Deze kunt u op onderstaande pagina vinden:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving/documenten/brochures/2014/12/03/bij-een-hoofdgebouw-behorende-bouwwerken

Hier staat ook aangegeven wat als hoofd- en wat als bijgebouw gezien moet worden.


Re: aanbouw of hoofdgebouw
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 17-05-2018 16:27)

Een bouwvergunning kent geen 'opties', het moet een concreet bouwplan zijn. Wanneer je dat niet doet krijg je dit soort discussies.

Op zich kan de vergunning wel met maximale opties zijn getoetst en vergund, maar wat ik gewend ben is dat er dan een voorwaarde in de vergunning staat dat voorafgaand aan uitvoering exact moet worden aangegeven welke huisnummers met welke opties zijn uitgevoerd.

Stel nu dat is goed vastgelegd, dan is een optie-uitbouw onderdeel van je originele gebouw, en komen de vergunningvrije mogelijkheden daar nog bovenop. Dan kun je dus inderdaad naast je originele uitbouw ook nog eens meer oppervlakte realisern dan je buren zonder die optie-uitbouw.

En zelfs wanneer de buren die de optie niet genomen hebben haar later alsnog willen realiseren, kunnen ze niet meeliften op die oude vergunning, maar moeten ze met een aparte bouwvergunning weer goedkeuring krijgen voor die uitbouw die exact hetzelfde is als de optie van destijds.
Re: aanbouw of hoofdgebouw
Naam:
D. Smabers (datum: 17-05-2018 16:59)

@J.Bolte

Volgens mij is het niet zo dat bij het bepalen wat er vergunningvrij mag 'onderdeel van het originele gebouw' gelijk staat aan 'hoofdgebouw'. De regels rondom vergunningvrij bouwen spreken over te onderscheiden onderdelen van de bebouwing. Bijvoorbeeld een garage die naast een woning staat en qua vormgeving duidelijk te onderscheiden is (bijvoorbeeld lager dak of terugspringend) dient te worden gezien als bijgebouw. Of deze nu gelijk met de woning gebouwd is of niet doet er niet toe.
Re: aanbouw of hoofdgebouw
Naam:
pino (datum: 17-05-2018 18:03)

Bolte,

Dat lukt in de praktijk niet zo makkelijk.
want je moet de woningen eerst verkopen voordat je dat kan aangeven.

ik ben nog nooit een dergelijke lijst tegen gekomen in een archief van de gemeente.

Wel komt het regelmatig voor dat de gerealiseerde woning met al zijn opties in die configuratie niet in de vergunning te vinden is.

Re: aanbouw of hoofdgebouw
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 18-05-2018 11:00)

@ D. Smabers
Zie de definitie van 'hoofdgebouw' in bijlage II van het Bor. Anders dan bij bijv. Bestemmingsplannen en welstandsbeoordelingen heeft in de systematiek van het Bor de term 'hoofdgebouw' niet te maken met de visuele impact of de verhouding in volume. Het is het HELE gebouw wat is opgericht voor het verwezelijken van een bestemming, dus inclusief eventuele 1-laags aanbouwen.

Dat ze het specifiek hebben over een HOOFDgebouw heeft te maken met de situatie wanneer je meerdere gebouwen op 1 perceel hebt staan, en je het 'erf' moet gaan bepalen. Niet met de vorm van dat gebouw.

Het hangt dan dus vooral om de term 'oorspronkelijk', en opties die tijdens de bouw worden opgebruikt gelden als 'oorspronkelijk'.
Re: aanbouw of hoofdgebouw
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 18-05-2018 11:01)

@Pino,
Nee, klopt, daarom is er ook vaak dit soort discussie.
Ik kan je een paar seriematige projecten aanwijzen waarbij we dat wel zo hebben geregeld, maar het is zeker niet standaard in gemeenteland.
Re: aanbouw of hoofdgebouw
Naam:
D. Smabers (datum: 18-05-2018 11:33)

@ J. Bolte

In de publieksbrochure vergunningsvrijbouwen (te vinden via eerder genoemde link) staat onder stap 1: 'een tegen de woning aangebouwde garage of berging, ook al is deze toegankelijk vanuit de woning, maakt geen onderdeel uit van het hoofdgebouw. Alleen als een garage of berging geheel is geintegreerd in het hoofdgebouw en niet bouwkundig daarvan is te onderscheiden, wordt deze (net als een inpandige bergruimte) wel gerekend tot het hoofdgebouw.'

Ik snap dat die brochure waarschijnlijk geen wettelijke rechtsgeldigheid heeft maar het zaait natuurlijk wel verwarring.
Re: aanbouw of hoofdgebouw
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 18-05-2018 12:08)

Voor bergingen en garages kan die discussie spelen, maar dan vooral omdat ze ook niet per se nodig zijn om het bestemde gebruik te realiseren. Zie weer de omschrijving in het Bor.

Bij opties heb je het echter meer over echte uitbouwen van een woning, en die zijn eigenlijk altijd 'hoofdgebouw' in het Bor. Ongeacht wat het BP of de welstandsnota zegt.
Re: aanbouw of hoofdgebouw
Naam:
D. Smabers (datum: 18-05-2018 13:26)

@J. Bolte

Goed om te weten. Dank voor de informatie.
Re: aanbouw of hoofdgebouw
Naam:
Rob Vonk , van particulier (datum: 03-09-2018 11:12)

De brochure over vergunningvrij bouwen heeft andere url:

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brochures/2018/07/01/vergunningvrij-bouwen-bijbehorend-bouwwerk

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl