Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: gas & bouwbesluit
Naam: rr (datum: 15-05-2018 19:52)

https://www.bwtinfo.nl/nieuws/2018/5/gasaansluiting-per-1-juli-geschrapt

Zie bovenstaand bericht en ook andere berichten hierover in de media. Misschien mis ik iets, maar ik snap de reacties nog niet zo. Als de aansluitplicht vervalt, vervalt toch niet de mogelijkheid? Je kunt toch wel met een aansluiting nieuw bouwen?

Los van de vraag of dit nu nog maatschappelijk verantwoord / wenselijk is.
Reageer
Re: gas
Naam:
pino (datum: 15-05-2018 21:24)

ik denk dat je gelijk hebt maar kan me ook voorstellen dat nieuwe aansluitingen duur zijn en als ze niet verplicht zijn een flinke schep geld gaan kosten in niet rendabele gebieden
Re: gas
Naam:
Jeroen (datum: 15-05-2018 22:19)

Ik stel mij voor dat als aansluitplicht niet vereist is, dat de gemeente bij een nieuwbouw dan beslist of er al dan niet een gasnet wordt aangelegd.
Het is natuurlijk voor de netbeheerder een financieel verhaal. In welke mate heeft dit invloed op de aansluitkosten? Moet een netbeheerder het net nog wel aanleggen in een nieuwbouwwijk?
Re: gas
Naam:
Jeroen (datum: 16-05-2018 09:00)

Is gasloos wel slim?
Duurzaam energie opwekken is geen probleem, maar wel de opslag.
Is opslag van energie in gas niet het meest doelmatig?
Re: gas
Naam:
Ben Dover (datum: 16-05-2018 11:10)

Het laten vervallen van de aansluitplicht geeft de gemeente de mogelijkheid om gasvrije woonwijken te ontwikkelen.

Tot nu toe was dit ook al mogelijk alleen kon de uiteindelijke bewoner op basis van de aansluitplicht altijd een aansluiting eisen. Het gevolg was dat de gemeente/nutsbedrijf dan voor 1 aansluiting een gehele infrastructuur moest aanlegen hetgeen een behoorlijke investering vraagt. Dit stond vanwege het risico op flinke kosten de ontwikkeling van gasloze wijken in de weg.

Dit probleem is met het vervallen van de aansluitplicht nu opgelost maar het betekent zeker niet dat men nu alleen nog gasloze wijken mag ontwikkelen.
Re: gas
Naam:
Tim (datum: 16-05-2018 23:11)

In dit artikel staat het toch wel anders:

https://www.bwtinfo.nl/nieuws/2018/5/aardgasvrije-nieuwbouw-per-01-06-18

Dus ingediend na 1 juli = geen gas.
Goed voor Groningen, voor de bwt-ers een grote hoeveelheid aanvragen eind juni...
Re: gas
Naam:
B. Dover (datum: 17-05-2018 10:16)

@Tim: Dank voor de link. Begrijp ik het nu goed dat de wet dus een gasaansluiting voor alle nieuwbouw woningen (ingediend na 1 juli 2018) verbied?

Ik was in de veronderstelling dat de gasaansluiting niet meer verplicht was maar nog wel mocht e.e.a. afhankelijk van wat een gemeente wil. Maar een algeheel verbod is toch wel een flinke stap verder. De installatie-adviseurs zullen het wel lekker druk gaan krijgen.
Re: gas
Naam:
Leon (datum: 17-05-2018 10:37)

Ik vraag me af of men zich in Den Haag wel realiseert wat men besloten heeft. Waarschijnlijk was de insteek alleen om de verplichting er af te halen, maar zie wat er nu veroorzaakt wordt. In de seriematige woningbouw is gasloos bouwen alles behalve de standaard, er zullen dus ook heel wat plannen zijn waarbij dit nog 'even' aangepast moet worden. En dan heb ik het niet alleen over de techniek, maar ook over de hele exploitatie.
Re: gas
Naam:
B. Dover (datum: 17-05-2018 11:22)

Wat ik het lastige van al die duurzame installaties vind is dat het allemaal nog volop in ontwikkeling is.

Wat vandaag het nieuwste van het nieuwste is en een geweldig rendement heeft is morgen alweer hopeloos verouderd. Op zich geeft dat niet zoveel maar de investeringen zijn behoorlijk hoog en de gehele infrastructuur die je ervoor in de woning moet aanleggen is niet iets wat je later weer heel gemakkelijk aanpast naar een ander systeem.

Als ik nu zou moeten kiezen zou ik nog even een gasgestookte cv ophangen en wachten tot het hele principe van gasloos wonen wat verder is ontwikkeld.
Re: gas
Naam:
Leon (datum: 17-05-2018 11:35)

Tja dat is vaak een kip/ei-verhaal. De markt ontwikkelt pas iets wanneer het vanuit regelgeving niet meer te negeren is. Dat is toch met alles zo. Weet je nog de overgangsperiode van EPC 1,0 naar 0,8? Die stap werd toen zo ongeveer ondenkbaar geacht. Tegenwoordig lachen we daar om, wat was het leven nog simpel toen de EPC nog 0,8 mocht zijn...
Re: gas
Naam:
Jeroen (datum: 18-05-2018 15:09)

De ontwikkeling van nieuwe technieken moet verder. Dat geldt ook voor energieopslag. Wat te denken van de geluidsproductie van warmtepompen. Die kunnen nu gewoon niet worden toegepast in dichte bebouwing. DE geluidsoverlast wordt te groot. Dan moet er een collectieve voorziening komen.
Energie opwekken is geen probleem. Besparen middels extra isolatie is het beste. Ook daar zal nog wel wat in moeten worden ontwikkeld. Voor een groot gedeelte is de energietransitie afhankelijk van energieopslag.
Laat men dat eerst maar eens oppakken.


Re: gas
Naam:
s.vlasma , van energie adviesbureau (datum: 22-05-2018 11:30)

Wat gebeurd er met gemeenten met verplichte aansluiting in hun APV??
Ze praten over woningen en over nieuwbouw en over > 40 m2.
Wat doen we met kleine bedrijfspanden??
Lekkere overheid, kosten bij de particulier neerleggen.
Gas en elektra prijzen zullen de pan uitreizen
Sipke
Re: gas
Naam:
Simon (datum: 04-06-2018 10:28)

De overheid heeft het in hun bol gekregen dat aardgas slecht voor het milieu zou zijn, een door emotie gedreven besluit (goed voor imago/voor hun electoraat ivm bevingen in NL), maar een gas aansluiting wil toch niets zeggen over het type gas dat door de leiding wordt gevoerd.

Men kan tegen aardgas zijn maar door het huidige gasnetwerk kan toch net zo goed een ander gas worden gevoerd?
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl