Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Constructie berekening
Naam: M Budding, van Budding Elektrotechniek (datum: 05-04-2018 18:15)

Ik heb door een aannemer mijn asbest dak laten saneren en nieuwe dakplaten erop laten leggen. De bestaande spanten waren gedeeltelijk verrot en doorgezakt en hebben de aannemer opdracht gegeven dat te vervangen. Toen de opdracht was gegeven kwam de aannemer en vertelde dat hij een stalen contructie ging maken. Toen de constructie er stond twijfelde ik over de constructie maar volgens aannemer was het okÚ. Toen het allemaal bijna klaar was heb ik een constructie berekening opgevraagd bij de aannemer deze hadden ze niet want dat was te duur. Ze zouden we met de constructeur overleggen of het goed was wat ze gedaan hadden maar dat gebeurde niet. Vervolgens heb ik zelf de constructeur gebeld en is toen geweest samen met de aannemer, het bleek dat de constructie aangepast moest worden ik heb toen defactuur van de constructeur gehad en betaald. Vervolgens heeft de aannemer het een en ander aangepast maar niet op de manier wat afgesproken was met de constructeur. Vervolgens weer de constructeur laten komen en heeft nogmaals het zelfde verhaal als de 1e keer. Hiervoor heb ik weer een factuur gekregen. Mag ik deze facturen doorsturen naar de aannemer of moet ik die zelf betalen. En moet de aannemer bij vervaging van de kap een constructie berekening laten uitvoeren. Wie weet hoe het zit.
Reageer
Re: Constructie berekening
Naam:
Leon (datum: 05-04-2018 18:57)

Het ligt er maar net aan wat je afspreekt met elkaar. Neemt niet weg dat een aannemer je bij dit soort zaken hoort te betrekken, zij moeten beter weten. Komt nogal amateuristisch over dit...
Re: Constructie berekening
Naam:
rr (datum: 05-04-2018 19:31)

Inderdaad, vreemd. Uitgangspunt is wel, diegene die deopdracht geeft, betaald. Eigenlijk had je dit vooraf moeten doen, en dan een goede opdracht geven (op basis van een ontwerp) aan een aannemer.
Re: Constructie berekening
Naam:
pino (datum: 05-04-2018 20:46)

U heeft de constructeur leten komen en diend dus te betalen.

Ik neem aan dat u deze kosten in mindering brengt op de rekening van de aannemer als u met hem een prijs hed afgesproken voor het complete plaatje.

ps neem de volgende keer een anders dit klinkt als structureel prutswerk
Re: Constructie berekening
Naam:
M Budding , van Budding Elektrotechniek (datum: 05-04-2018 21:43)

De aannemer heeft het vervangen van het totale dak aangenomen van saneren tot nieuwe stalenbalken en etc.
Re: Constructie berekening
Naam:
Tim (datum: 05-04-2018 23:33)

als je de opdracht zo hebt omschreven, dan heeft hij vast gedaan wat is gevraagd...
Re: Constructie berekening
Naam:
B. Dover (datum: 06-04-2018 06:33)

Volgen mij ligt het iets genuanceerder afhankelijk van de situatie van de opdrachtgever. In het geval dat het een niet-professionele (lees; incidentele opdrachtgever) betreft mag deze er volgens mij vanuitgaan dat de professional die hij inhuurt zijn zaken op orde heeft en hem volledig informeert omtrent wat er nodig is. De aannemer moet er dus vanuitgaan dat de oodrachtgever niks weet. Doet hij dit niet of niet voldoende dan is de aannemer wel degelijk aansprakelijk. Hij mag er immers niet vanuitgaan dat de opdrachtgeve weet hoe dit soort zaken gaan.

Daarnaast moet voor een constructieve wijziging volgens mij een omgevingsvergunning worden aangevraagd waar in dat geval een constructieve berekening bij hoort. Ik denk dat de aannemer tenminste de verplichting had om de opdrachtgever hier op te wijzen. Is dit niet gebeurd dan kan ook hier de aannemer op worden aangesproken.

Al met al is er dus wel het een en ander aan te merken oo de werkwijze van de aannemer (ook al is deze helaas vrij gebruikelijk in de bouw). Ik denk dat de kosten voor de constructeur niet enorm zullen zijn, ik zou hierover dan ook in onderhandeling gaan met de constructeur. Er is vast wel een goed compromis te bereiken.

Micht u het bovenstaande echt willen uitzoeken dan kunt u het beste even contact opnemen met uw rechtsbijstandverzekering. Zij kunnen u hierover prima informeren.
Re: Constructie berekening
Naam:
Jack , van SenS (datum: 06-04-2018 10:39)

Het gebeurt inderdaad helaas nog te vaak dat geen of 'halve' afspraken worden gemaakt bij dit soort klussen. Gaandeweg blijken er extra kosten bij te komen; de aannemer probeert de kosten te beperken (al dan niet goed bedoeld en mede in z'n eigen belang) en uiteindelijk is niemand tevreden.

Blijkt maar weer hoe nuttig een tekening en/of berekening van hetgeen gemaakt moet worden kan zijn. Daarmee spreek je in ieder geval een aantal uitgangspunten met elkaar af. Als de aannemer dan toch iets anders voorstelt of maakt, dan kun je hem vragen aan te tonen of z'n alternatief voldoet.





Re: Constructie berekening
Naam:
pino (datum: 06-04-2018 14:20)

De constructeur die is ingehuurd om e.a recht te breien door de opdrachtgever moet gewoon door hem betaald worden.
Hoe de opdrachtgever dit verders met zijn aannemer oplost doet er niet toe.


Re: Constructie berekening
Naam:
Leon (datum: 06-04-2018 15:01)

In de basis moet je zelf de constructeur betalen, jij bent immers zijn opdrachtgever. De aannemer is voor hem geen partij. Echter: afgaande op het verhaal komt het laatste bouwplaatsbezoek van de constructeur direct voort uit het niet nakomen van afspraken door de aannemer. Als die z'n werk gewoon had gedaan conform afspraak dan had jij geen extra factuur gehad van de constructeur. Die kun je rustig opvoeren richting de aannemer vind ik, als onderdeel van de herstelkosten.
Re: Constructie berekening
Naam:
B. Dover (datum: 06-04-2018 17:08)

Excuus, ik lees net dat ik een typfout gemaakt heb; je moet natuurlijk niet in onderhandeling gaan met de constructeur over zijn kosten (die heeft hij immers in opdracht van jouw gewoon gemaakt) maar je moet in onderhandeling gaan met de aannemer over wie de kosten van de constructeur voor zijn rekening neemt.

Nogmaals; ik denk dat (afhankelijk van of de opdrachtgever wel of niet als bouwprofessional kan worden aangemerkt) er wel degelijk e.e.a. aan te merken is op de handelswijze van de aannemer en daarmee is er dus ook te spreken over het verrekenen van (een deel) van de gemaakte extra kosten.

Vergeet niet dat je hier in Nederland als consument (wederom afhankelijk van hoe de opdrachtgever gezien dient te worden) goed beschermd bent tegen professionele leveranciers. Hier zijn, ook in de bouw, legio rechtzaken over gevoerd waarbij de rechter de leverancier op zijn meldingsplicht heeft gewezen.
Re: Constructie berekening
Naam:
Jeroen (datum: 06-04-2018 22:03)

Mijn mening: Als je als aannemer geen constructieve kennis bezit dan moet je dat inhuren voor de opzet van de constructie en ook de uitvoering.
Die aannemer blijft gewoon ernstig in gebreke.
Maar wat nu? Gelijk hebben en gelijk krijgen is wat anders. Probeer het in onderling overleg op te lossen. Leg ook goed vast wie waar verantwoordelijk voor is. Het is nu een "rommeltje".
Re: Constructie berekening
Naam:
thom keizer (datum: 09-04-2018 16:08)

Alles met elkaar is het vertrekpunt totaal verkeerd. Je gaat naar een bouwkundig adviesbureau of bouwkundig adviseur. Kost een paar euro's maar je hebt geen ellende achteraf. Hij geeft advies,maakt de tekeningen, zorgt voor de constructieberekening maakt een duidelijke werkomschrijving, nodigt een paar aannemers uit en begeleid de gehele bouw. Hoe vreemd het ook klinkt aan het eind van de rit ben je stukken goedkoper uit. Maar je moet vooraf willen investeren in een goed adviseur. Kortom eigen schuld dikke bult.
Re: Constructie berekening
Naam:
Jeroen (datum: 09-04-2018 17:40)

Dat ben ik niet met je eens. Niet iedereen weet wat de beste weg is. Als die aannemer bepaalde stukken nodig heeft dan kan/moet hij dat ook aangeven.
Re: Constructie berekening
Naam:
Jeroen (datum: 09-04-2018 17:41)

En zeker niet gaan knoeien!
Re: Constructie berekening
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 09-04-2018 22:15)

Asbesthoudende platen zijn een stukje zwaarder dan nieuwe ge´soleerde stalen dakplaten .... die worden in geval van vervanging heel vaak toegepast.
Als de bestaande constructie de asbest platen kon dragen dan kan een nieuwe staalconstructie met dezelfde afmeting makkelijk die nieuwe lichtere dakplaten dragen.

Of heb je er nu ineens houten gordingen bijgelegd / ge´soleerde dakplaten erop en pannen (beton pan !!!) op het dak gelegd ?
In het laatste geval had er vooraf zeker een constructeur naar moeten kijken en moet de aannemer aanbieden en maken hetgeen de constructeur heeft berekend.

Je hebt een paar fases overgeslagen. Die constructeur had je vooraf moeten inschakelen (en zelf betalen) of had je dat bij de aannemer moeten leggen, Dan zat dat in zijn prijs (constructieberekeningen en nieuwe spanten .... wellicht zwaarder dan de huidige).
Re: Constructie berekening
Naam:
Jeroen (datum: 10-04-2018 08:51)

Natuurlijk, maar iemand die niet weet hoe het wereldje in elkaar steekt komt gewoon bij een aannemer terecht en die moet dan het proces aansturen.
Re: Constructie berekening
Naam:
D. Smabers (datum: 10-04-2018 14:31)

Ik ben het in dit geval eens met Jeroen.

Als professional moet je er rekening mee houden dat een consument niet op de hoogte is van wat er allemaal nodig is en hoe het gebruikelijke proces dient te verlopen. Hierin moet je dan ook actief adviseren. Doe je dit niet dan loop je het risico later aansprakelijk gesteld te worden voor kosten als gevolg van nalatig handelen.

Ik werk als architect in de particuliere markt. Geen van mijn opdrachtgevers weet exact hoe een vergunningsaanvraag in zijn werk gaat en wat daar precies allemaal voor nodig is. Zij gaan er (terecht) vanuit dat ze van mij mogen verwachten dat ik dat op de juiste wijze voor hen regel. Doe ik dit niet dan ben ik aansprakelijk voor de eventueel ontstane kosten/problemen. Ik denk niet dat geen rechter mij van die verantwoordelijkheid zal ontslaan op basis van de onderzoeksplicht van de consument.
Re: Constructie berekening
Naam:
Leon (datum: 10-04-2018 15:22)

Ellende in dit geval is echter dat veel aannemers ook niet weten hoe je dat soort processen aanvliegt, al is deze casus wel heel extreem. Veel aannemers 'verschuilen' zich maar wat graag achter een constructierapportje. En terecht overigens. Zomaar wat doen is nog nooit handig geweest.
Re: Constructie berekening
Naam:
Jeroen (datum: 11-04-2018 12:31)

Het is onderdeel van een veel groter probleem. Een constructeur mag in zeer veel gevallen niets kosten en dat geldt voor alle partijen die bij een bouwproject betrokken zijn.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl