Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Bestemmingsplan in strijd met BOR
Naam: Audrey (datum: 29-03-2018 10:17)

Ik woon op een groot perceel met een bebouwingsgebied groter dan 300m2. In het bestemmingsplan staat dat er maximaal aan 130m2 aan bijgebouwen mogen staan. Volgens BOR artikel 2 bijlage II mag er 150m2 aan bijgebouwen staan.
De gemeente heeft me schriftelijk toegezegd dat de keuken en aanbouw niet meegeteld te hoeven worden bij de bijgebouwen maar bij het hoofdgebouw horen (geen tekeningen van het huis <1920).
Nu wil ik toch graag tot 150m2 bijbouwen maar gemeente blijft bij de 130m2 uit bestemmingsplan. Mag ik toch tot 150 gaan vergunningsvrij bouwen?
Reageer
Re: Bestemmingsplan in strijd met BOR
Naam:
Jeroen (datum: 29-03-2018 10:41)

Ga naar de gemeente en laat het uitleggen.
Re: Bestemmingsplan in strijd met BOR
Naam:
Audrey (datum: 29-03-2018 11:06)

Daar heb ik nu ook een gesprek volgende week maar ik wil wel met een enigszins onderbouwd verhaal komen.
Re: Bestemmingsplan in strijd met BOR
Naam:
Jeroen (datum: 29-03-2018 12:25)

Laat het eerst uitleggen en blijf doorvragen totdat het wel duidelijk is. Als je dan nog twijfelt kun je hier terugkomen.
Re: Bestemmingsplan in strijd met BOR
Naam:
Leon (datum: 29-03-2018 13:40)

Of gewoon even wachten op een reactie van iemand die het wel weet... Voor bepaalde zaken wordt het bestemmingsplan buiten spel gezet in geval van vergunningvrij bouwen, maar de precieze spelregels daaromtrent heb ik niet scherp. Kan me voorstellen dat je je huiswerk wil doen voordat je het gesprek in gaat. Blanco een gesprek aangaan en de uitkomst maar aannemen voor de waarheid is nooit handig. Ook niet bij een ambtenaar.
Re: Bestemmingsplan in strijd met BOR
Naam:
Audrey (datum: 29-03-2018 14:21)

Bedankt Leon, dat was ook mijn idee. Zeker omdat het bestemmingsplan van 2012 is en de BOR uit 2014 zou het bestemmingsplan wellicht verouderde info kunnen bevatten.
Re: Bestemmingsplan in strijd met BOR
Naam:
B. Dover (datum: 29-03-2018 16:19)

Het vergunningsvrijbouwen blijft altijd een ingewikkeld verhaal, vooral omdat er 2 bijlagen zijn waar gebruik van kan worden gemaakt.

Wat wel vrij simpel is is dat landelijke wetgeving, in dit geval het BOR, prevaleert boven lokale wetgeving, in dit geval het bestemmingsplan. Mochten die twee dus in strijd zijn met elkaar dan gelden de eisen uit het BOR.
Re: Bestemmingsplan in strijd met BOR
Naam:
Audrey (datum: 29-03-2018 16:22)

Bedankt voor de reactie! Dat zou het belangrijkste zijn denk ik. Het bouwwerk zelf stelt echt niet veel voor (soort tuinhuis <3m. op achtererf) dus dat zal wel meevallen.
Re: Bestemmingsplan in strijd met BOR
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 30-03-2018 10:01)

Op zich worden voor toepassing van het BOR bijlage 2 art. 2 de bouwvoorschriften uit het BP uitgeschakeld. Let er wel op dat er nog meer randvoorwaarden zijn dan alleen de oppervlakte, en dat je aan alle zaken moet voldoen. Zodra je niet aan art. 2 kunt voldoen en een combi met art. 3 moet maken, dan telt het BP wel weer mee.

Een beetje een verborgen randvoorwaarde waar vaak overheen gekeken wordt, is dat je alleen de grond die volgens de GEBRUIKSbepaling van het BP als 'erf' bij je gebouw is aangewezen mag gebruiken voor vergunningsvrije bouw. Wanneer je dus bijvoorbeeld een agrarisch perceel hebt, of een groenstrook hebt bijgekocht, en dit is in het BP niet bij je woonerf getrokken, mag je dat niet meetellen. Daarin is het BP dan wel weer leidend, maar alleen qua GEBRUIK, niet als bouwvoorschrift.

Ook je 'bebouwingsgebied' moet je goed bepalen. Daarvoor moet je weten waar je achtererfgebied ligt, en wat je oorspronkelijke hoofdgebouw is. Het kan zijn dat daar nog een meningsverschil zit tussen u en de gemeente. Het voordeeltje wat je qua vergunningsvrije oppervlakte krijgt door het 'als hoofdgebouw' zien van je aanbouwen, verlies je dan waarschijnlijk weer omdat je bebouwingsgebied wat kleiner wordt en je procentueel minder mag dichtbouwen.

Je kunt hier alleen iets concreets over zeggen wanneer je de echte situatie kent, en deze kunt projecteren op het bestemmingsplan.
Re: Bestemmingsplan in strijd met BOR
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 30-03-2018 10:10)

Ow, en dat je zonder vergunning/ontheffing van het BP mag afwijken staat in de hoofdtekst van het BOR, art. 2.3 lid 2.

'onderdeel a' is daarbij de vergunningplichtige bouwactiviteit, 'onderdeel c' is de strijdigheid met het BP. Hoef je beide niets meer voor te doen wanneer je in Bijlage II art. 2 valt.
Re: Bestemmingsplan in strijd met BOR
Naam:
Audrey (datum: 01-04-2018 14:27)

Bedankt voor de uitgebreide reactie! Het gehele perceel heeft bestemming 'Wonen', het bebouwingsgebied is zeker weten >300m2. Ook zal artikel 3 van het BOR niet van toepassing zijn, het tuinhuis voldoet eigenlijk aan alle regels van artikel 2.
Het enige wat dan nog spannend is, is inderdaad het oorspronkelijke hoofdgebouw. Ik vind het maar lastige bepalingen en ook niet altijd even fair ten opzichte voor grotere percelen, omdat de regels maar gaan tot >300m2 bebouwingsgebied. Ook al is dit gebied 3x zo groot..
Hopelijk kom ik er dinsdag uit met de gemeente, anders wordt het maar een pergola ;)
Re: Bestemmingsplan in strijd met BOR
Naam:
Jos (datum: 05-04-2018 06:59)

Let ook op, dat als je het Bor wil toepassen, dat dan ook alle aanbouwen aan de woning meetellen. Alleen wat er vroeger als eerste stond, hoef je niet mee te tellen. Daarvoor zal je de gemeente moeten vragen wat het oorspronkelijk hoofdgebouw is.

Dat bepaalde dingen niet meetellen voor het bestemmingsplan, dat kan doordat er bijvoorbeeld een bouwvlak is, en het bouwvlak volledig bebouwd mag worden, en er buiten het bouwvlak een x aantal meter is toegestaan.

Let bij toepassen van het Bor ook op de maximale hoogte (artikel 2 van bijlage II).
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl