Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Brandcompartimentering
Naam: Henk de Vries, van BAM Bouw en Techniek, Projecten (datum: 21-03-2018 15:15)

Wat is de definitie van 'besloten ruimte'in kader Bouwbesluit.
We hebben een bestaand gebouw waar een badkamer wordt gemaakt (revalidatiecentrum) per appartement. Nu wordt gezegd dat de badkamer niet in brandcompartiment hoeft te liggen conform art 2.82 lid 3 en 2.88 lid 3. Door dit zo te stellen wordt het compartiment van de overige ruimtes niet groter als 1000m2. Klopt de redenatie over de badakemr en het brandcompartiment?
Reageer
Re: Brandcompartimentering
Naam:
Leon (datum: 21-03-2018 19:08)

Badkamer buiten het brandcompartiment? Hoe ga je dan om met je brandscheiding tussen brandcompartiment en ruimten buiten dat brandcompartiment?
Re: Brandcompartimentering
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 22-03-2018 13:50)

Dat regeltje is bedoeld om grotere sanitaire ruimtes geen probleem te laten zijn bij de compartimentering van bijeenkomstruimtes en zo. Wanneer je dit voor kleinere functies gebruikt maak je het jezelf alleen maar lastig.

WAnneer je de badkamer buiten het BC legt, is de wand van de badkamer nog steeds een begrenzing van het BC. Wanneer je kamers dan ook nog eens sub-BC's zijn, moet er dus waarschijnlijk ook een brandwerenheid op de badkamerwanden komen.

Re: Brandcompartimentering
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 22-03-2018 13:51)

En je bestaande BC is nu ook al groter dan 1000 m2. Dat is je rechtens verkregen niveau, waar je bij verbouwingen op mag aanhaken. Of je er nu badkamers maakt of niet, dat niveau veranderd niet, dus je mag de oppervlakte van het compartiment waarschijnlijk ongewijzigd groot houden.
Re: Brandcompartimentering
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 22-03-2018 14:21)

En nog een dingetje, je schrijft 'appartement', wat doet vermoeden dat het om een of andere vorm van 'woonfunctie' gaat. Per afzonderlijke woonfunctie moet je sowieso een apart BC hebben, ook op basis van bestaande bouw.

Re: Brandcompartimentering
Naam:
Jack , van SenS (datum: 23-03-2018 10:53)

Ik ervaar dat dit in de praktijk soms verschillend wordt uitgelegd en toegepast:
1) badkamer ligt buiten het brandcompartiment. Compartimentscheiding ligt tussen BC en badkamer (strikt genomen dus zelfsluitende deur?). Oppervlak BC wordt daadwerkelijk kleiner;
2) badkamer ligt in het brandcompartiment, maar oppervlak badkamer wordt niet meegeteld bij oppervlak BC. Scheiding BC wijzigt niet t.o.v. waar die zou liggen als je oppervlak badkamer wel bij BC zou rekenen.


Re: Brandcompartimentering
Naam:
Leon (datum: 23-03-2018 11:42)

@Jack
Zo vlieg ik 'm doorgaans ook aan, met dien verstande dat optie 1 redelijkerwijs niet wenselijk is. Daarom stuur ik vaak aan op optie 2. Strikt genomen is dit volgens mij niet hoe het in het BB staat, maar als je dit toelicht dan gaat men doorgaans vrij snel akkoord. Bij de brandweer snappen ze ook wel dat een deurdranger op een badkamerdeur in de praktijk niet gaat werken en dat het bovendien geen extra veiligheid biedt.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl