Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: vergunningsvrij
Naam: teepee, van arch.bureau (datum: 01-03-2018 09:15)

Beste,
Vooroverleg inzake welstand en bestemmingsplan voor nieuwbouw woonhuis akkoord.In brief Gemeente staat dat de aanbouw (tuinkamer + berging) als vergunningsvrij kan worden aangegeven d.m.v. een arcering. Epc, MPG, en enkele art.bouwbesluit hebben wel te maken met de tuinkamer van de aanbouw.
Vraag: Toetsing en handhaving door de overheid wordt m.i. nu wel erg ingewikkeld. Gaat het e.e.a hier niet door elkaar lopen?
Reageer
Re: vergunningsvrij
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 01-03-2018 09:50)

Ja, op die manier wel.

Daar zijn op verschillende adviessites (ook van de overheid) al antwoorden op gegeven. In het kort komt het hierop neer.

Alles wat op de aanvraagtekening staat (als is het maar een indicatie) MOET getoetst worden. Wanneer je een vergunningvrije uitbouw wilt realiseren (dat mag tijdens de bouw), moet je die dan ook ABSOLUUT niet op de vergunningsstukken aangeven. Ook niet als indicatie.

Je aanvraag zonder die uitbouw moet verder aan alle eisen voldoen, dus ook in de EPC, daglicht etc. moet je de uitbouw weglaten.

Je mag vervolgens tijdens de bouw die uitbouw gewoon neerzetten.
Re: vergunningsvrij
Naam:
B. Dover (datum: 01-03-2018 10:08)

Dit is inderdaad iets wat ik al vaak ben tegengekomen en elke keer weer leidt tot onduidelijkheden.

J. Bolte heeft gelijk wat hij zegt echter dit heeft wel een aantal gevolgen.

Het betekent namelijk dat de berekeningen en tekeningen die je voor de aanvraag indient niet kloppen met de eind situatie. Voor het tekenwerk maakt het niet zoveel uit; meestal maak je voor de aanbesteding en uitvoering toch een nieuwe set. Echter, voor de berekeningen heeft het wel gevolgen en zul je dus een 2e set berekeningen moeten laten maken waarbij de vergunningsvrije aanbouw wel is meegenomen. Deze uitbouw heeft namelijk wel degelijk gevolgen voor je ventilatiecapaciteit, epc en constuctie.

In het beste geval stelt dit weinig voor en is de de aanbouw constructief en bouwfysisch een kleine toevoeging die vrij losstaat van het hoofdgebouw. Dit is echter lang niet altijd het geval en is bijvoorbeeld de constructie van hoofd- en bijgebouw van elkaar afhankelijk. De constructeur zal dan dus extra moeten rekenen en tekenen met als gevolg extra kosten. Idem. geldt voor de ventilatie.

Tot nu toe heb ik, in overleg met de betreffende gemeenten, altijd de vergunningsvrije delen gewoon op tekening gezet en duidelijk aangegeven zodat de gemeente bij toetsing ziet wat vergunningsvrij is en wat niet en er dus niet dubbel gerekend hoeft te worden. Ik heb hier nooit problemen mee gehad.

Mijn advies; overleg met de gemeente hoe zij het willen en dien het zo in.
Re: vergunningsvrij
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 01-03-2018 11:18)

Waarom zou je een tweede set berekeningen laten maken? Constructief snap ik dat wel, maar de rest van de berekeningen zijn vooral bedoeld om bij de gemeente aan te tonen hoe je aan de regels voldoet.

Het na afgifte van de vergunning maken van een nieuwe EPC of daglichtberekening is bijvoorbeeld nutteloos. Voor wie doe je dat?

Mensen die een half jaar na de bouw een uitbouw maken hebben dat ook allemaal niet nodig.
Re: vergunningsvrij
Naam:
Jack , van SenS (datum: 01-03-2018 13:18)

Als je er nu al rekening mee houdt in de berekeningen MPG en EPG, waarom zou je het dan ook niet in de reguliere aanvraag meenemen, ipv te beschouwen als vergunningsvrij?

Volgens mij is het ook nog zo dat als je het nu als vergunningsvrij beschouwd, je later minder vergunningvrij mag bouwen (tov de 'oorspronkelijke bouw')?
Re: vergunningsvrij
Naam:
pino (datum: 02-03-2018 11:54)

@ Bolte waar staat dat?
Ik kan mee ook adviezen herinneren van de overheid die het roerend eens zijn met de gemeente van de TS

De stukken worden toch professioneel vervaardigd, Dan kijkt de gemeente maar naar die uitbouw mocht er een fout in zitten of toch niet vergunningsvrij zijn blij toe als ze het toevallig zien.Dan kan je er nog iets mee voordat het er staatDe berekeningen van de constructie zijn zeker niet alleen voor de gemeente bestemd.
Wat wil zeggen dat er dus een tweede set moet komen om het gebouw van te bouwen.
wat uitermate lastig is als de gemeente wel een keer op het werk komt controleren.Re: vergunningsvrij
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 02-03-2018 12:28)

@Jack en Pino

Er is destijds wel veel over gezegd, maar dit is de laatste stand van zaken. En ook de minst vervelende manier op het op te lossen.

De reden dat mensen die uitbouw niet 'gewoon' op tekening kunnen zetten, is omdat ze die vergunning anders waarschijnlijk niet krijgen. De meeste bestemminsgplannen geven geen eigen mogelijkheid om een achteruitbouw neer te zetten van de omvang die je vergunningvrij wel mag. En het gemeentebeleid is ook vaak dat ze die aanvragen waar de uitbouw wel op staat ook niet met ontheffing vergunnen.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl