Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Trap en "balkon"
Naam: Maarten (datum: 31-01-2018 23:31)

Goedenavond,

Wij wonen in een soort dijkwoning waarbij het maaiveld aan de achterzijde van de woning 1,40 meter lager ligt dan de voorzijde.

Momenteel hebben wij rondom onze (hoek) woning een balkon (met balustrade) met een trap. Via de trap kom je op het balkon en kan je of de woning betreden via een deur of je kan rondlopen en dan kom je aan de voorzijde van de woning uit.

Nu hebben we plannen om aan de achterzijde een aanbouw te gaan plaatsen waardoor het balkon verwijdert zal worden van de woning.

De aanbouw mogen we vergunningsvrij aanbouwen dit hebben we nagevraagt bij de gemeente na uitleg en foto's van de situatie.

Alleen nu zitten we met het balkon, de gemeente zegt dat we een balkon aan mogen bouwen, maar deze wel onderdeel van de aanbouw moet zijn en dat we niet de maximale diepte van 4 meter mogen overschrijden. En deze moet voldoen aan de vergunningsvrije regelgeving (hier kan ik niets over terug vinden).

Wat zijn onze optie's om dit probleem op te lossen. We vinden het zonde om de aanbouw 1m terug te houden zodat we het balkon aan kunnen bouwen.

Dit balkon is alleen van functie om in de woning te komen, deze hoeft ook niet meer rondom de woning te lopen. Het mag ook een trap met bovenaan een plateau zijn zodat je niet direct van de trap de woning in hoeft te stappen.

Hoe wordt een aanbouw berekent, is dit de funderingsoppervlakte (4m)

of is dit het uiterste punt van de aanbouw (met uitzondering dakbestek die max 0,50cm over mag steken). In dat geval zou het balkon niet bovenop de 4 meter gerekent mogen worden omdat deze vrij van de grond hangt (op de trap na).

Zijn er eventueel nog andere optie's waarbij de aanbouw de maximale diepte van 4m kan behouden?

Reageer
Re: Trap en
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 01-02-2018 08:50)

Volgens de vergunningvrije regels mag de aanbouw niet voorzien zijn van een dakterras, dus je mag het er niet rechtstreeks opbouwen.

Tegelijk echter mag je wel al je bouwmogelijkheden 'opgebruiken' en zou het niet mogen uitmaken in welke volgorde je dit doet.

Een omweg waar de meeste gemeenten het wel mee eens zijn, is dat je het balkon niet laat afsteunen op de aanbouw, maar het constructief aan het hoofdgebouw ophangt zodat het echt een balkon blijft.

Voor het opnieuw of anders maken van dat balkon en/of die trap heb je wel een omgevingsvergunning bouwen nodig, en misschien zelfs nog wel een ontheffing van het bestemmingsplan. Veel gemeenten hebben voor ondiepe balkons wel beleid om het goed te keuren, maar dat zou je ter plaatse moeten navragen.

Re: Trap en
Naam:
Maarten (datum: 01-02-2018 10:46)

Het is ook niet de bedoeling dat het balkon op de aanbouw komt, maar deze zou aan de onderzijde van de aanbouw komen, puur alleen om vanuit de aanbouw in de tuin te komen.

Dit balkon zou dan op 1,40 boven tuinniveau komen met daaraan een trap die toegang verschaft tot de tuin.

Wat is de regelgeving als er bv alleen een trap met bovenaan een plat gedeelte van bv 1x1 m gebouwd zou worden, die niet gekoppeld zit aan de aanbouw (eigen fundering en constructie).
Re: Trap en
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 01-02-2018 13:37)

DAn is je aanbouw toch ook niet vergunningvrij? De maximale hoogte daarvan wordt bepaald door het terrein aan die kant van het gebouw.

Re: Trap en
Naam:
Leon (datum: 01-02-2018 14:28)

Stel dat je wel een vergunning aanvraagt, wat dan?
Re: Trap en
Naam:
rr (datum: 01-02-2018 18:48)

Heb je het antwoord van de gemeente zwart op wit?
Re: Trap en
Naam:
Maarten (datum: 01-02-2018 19:03)

Het antwoord van de gemeente hebben wij zwart op wit. De gemeente heeft de regelgeving voor vergunningsvrij bouwen erop nagezien en konden geen reden vinden waarom wij niet vergunningsvrij aan mochten bouwen. Wel moesten wij ons uiteraard houden aan de maximale diepte van 4 meter en maximale hoogte van 5 meter en niet meer dan 0,30 cm boven de 1e bouwlaag.

Het soutterain wordt bij ons niet als bouwlaag gerekend omdat deze niet beloopbaar is, dit staat ook duidelijk beschreven in de regelgeving.

We hebben ondertussen overleg met de gemeente gehad en we hebben 2 opties:

1: we bouwen het balkon binnen de 4 meter grens en kunnen dit dan vergunningsvrij doen.

2: we vragen vergunning aan voor een buitentrap met bordes, dit zou volgens de gemeente wel binnen het bestemmingsplan passen dus dit zou waarschijnlijk geen problemen mogen geven. Deze mogen we dan buiten de 4 meter grens bouwen.

We gaan even nadenken voor welke optie we gaan. Bedankt voor de reactie's allemaal!

Re: Trap en
Naam:
Leon (datum: 02-02-2018 08:40)

Dan is het dus een financiŽle afweging. Tekeningen en berekeningen moet je toch hebben, dus strikt genomen is de vraag: wil je de leges betalen ja of nee? En hoe belangrijk is die extra diepte? Even de legesverordening er bij pakken (staat wel online verwacht ik) en bekijken wat je betaalt bij een aanbouw met bouwkosten 35.000,- excl. BTW (even een aanname).
Re: Trap en
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 02-02-2018 09:33)

ik vind het een raar verhaal, en denk dat de gemeente de regels niet helemaal juist interpreteert. Ik hoop dat het dan niet later terugkomt wanneer eer andere ambtenaar opeens een andere mening heeft.
Re: Trap en
Naam:
Leon (datum: 02-02-2018 10:58)

Mede daarom is een vergunning denk ik helemaal niet zo gek. Dan ligt er formeel iets vast. Vaak merk je bij particulieren dat er een zekere vrees is om zoiets te vergunnen, maar inhoudelijk stelt het doorgaans weinig voor. Ja je betaalt leges, maar dat is m.i. gewoon onderdeel van je totale investering.
Re: Trap en
Naam:
pino (datum: 03-02-2018 10:44)

een trap van een meter hoog met een bordes kan je volgens mij ook wel als verhoogde vlonder zien als tuinmeubel of zo
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl