Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Juridische vraag inzake WABO buitenplanse afwijking
Naam: Adame (datum: 25-01-2018 21:32)

Wie weet hoe dit juridisch zit, twee vragen aangaande WABO.

Ondanks dat het bestemmingsplan bepaalt dat de bouwhoogte niet overschreden mag worden is dit nu wel gebeurt. Betreft een bestaande woning in een woonwijk, extra etage bovenop. Vergunning blijkt achteraf verleent (in 2017) als buitenplanse afwijking met o.a. als reden dat er geen evident privaatrechterlijk bezwaar zou bestaan. Dat het straatbeeld/dakbeeld nu een uitstulping kent die ook nog strijdig is met het beeld en kwaliteitsplan is tot daaraantoe. Maar direct aangrenzende percelen hebben echter wel bezwaar omdat blijkt dat de opbouw een appartement wordt met enorm dakterras en bang zijn dat dit een precedentwerking heeft. Bewoners dachten door het bestemmingsplan beschermd te worden. Deze bewoners zijn niet vooraf geinformeerd. Pas na realisatie is de melding en verleende vergunning op internet gepubliceerd.

Vraag 1, Welk argument kan tegenwicht bieden aan “geen evident privaatrechterlijk bezwaar”? (in diverse uitspraken van Raad van State kan ik nergens vinden dat dit argument te bestrijden is)

O.b.v. ontstane situatie heeft nu ook een andere bewoner in de straat een vergunning aangevraagd om het dak met een verdieping te verhogen. Ook deze vergunning is verleend, maar nu is argument van de gemeente dat er al een trendsetter is. Deze was wel tijdig openbaar gepubliceerd en hier is tijdig door diverse bewoners bezwaar over ingediend. Deze bezwaarmakers worden nu door de aanvrager onder druk gezet, de gemeente heeft deze prive gegevens dus 1 op 1 doorgespeeld zonder zelf kontakt te leggen met de bezwaarmakers.
Vraag 2). Mag de gemeente die gegevens zomaar doorspelen? Ik vermoed van niet omdat hier naar mijn idee de wet op bescherming van persoonsgegevens van toepassing is.
Reageer
Re: Juridische vraag inzake WABO buitenplanse afwijking
Naam:
pino (datum: 25-01-2018 22:02)

het bezwaar dat de gemeente aangeeft bedoelen ze bezwaar ten gevolgen van de privaat rechtelijke wetten.

dat is wat anders dan het bezwaar dat u omschrijft.

Re: Juridische vraag inzake WABO buitenplanse afwijking
Naam:
Jeroen (datum: 26-01-2018 14:02)

Vergunning verleend en de vergunning inmiddels onherroepelijk: Dan is er geen schijn van kans.
De mogelijkheden om in verweer te komen zijn dan niet gebruikt.
Overigens moet er bij afwijking van een bestemmingsplan ook gekeken worden naar de belangen van derden.
Re: Juridische vraag inzake WABO buitenplanse afwijking
Naam:
Adame (datum: 26-01-2018 21:42)

Ik ben er ook bang voor, geen schijn van kans. Maar je moet wel in de gelegenheid gesteld zijn om bezwaar te maken. En echt, gedurende de bouw was dit nergens terug te vinden, niet op de site van de gemeente, en ook niet op overheid.nl. Zonder publicatie weet je het pas als er daadwerkelijk gebouwd gaat worden. Vreemde gang van zaken en als de gemeente door welke omstandigheid dan ook ergens een steek laat vallen zou het toch niet zo moeten zijn dat je als belanghebbende dan kansloos bent?

Re: Juridische vraag inzake WABO buitenplanse afwijking
Naam:
Jeroen (datum: 27-01-2018 09:38)

Weet je zeker dat de vereiste publicaties niet hebben plaats gevonden?
Vraag zo nodig bij de gemeente om inzage.
De voorlichtingspagina's van de gemeente van de afgelopen tijd zijn mogelijk ook nog wel terug te vinden op internet.
Re: Juridische vraag inzake WABO buitenplanse afwijking
Naam:
Jack , van SenS (datum: 29-01-2018 10:43)

Vaak worden dit soort zaken ook gepubliceerd in een plaatselijk weekblaadje o.i.d.


Re: Juridische vraag inzake WABO buitenplanse afwijking
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 29-01-2018 12:54)

Dakopbouw op een woning wil waarschijnlijk zeggen dat de ruimtelijke ontheffing een 'kruimelgeval' was. DAt is een lichte vorm die niet nog eens apart ter inzage hoeft te worden gelegd.

Het enige wat de gemeente dan hoeft te publiceren is de ontvangst van de aanvraag plus omschrijving. En de meeste gemeenten publiceren ook nog eens het besluit wat ze daarop nemen.

Ze gaan u echter niet actief op de hoogte brengen. Op het moment dat die aanvraag geen opmerkingen van buiten heeft gehad, en het besluit heeft 6 weken gelegen zonder opmerkingen, is het onherroepelijk, en is je kans dus inderdaad verkeken.

Als je dat echt interessant vindt moet je de publicaties van de aanvragen dus in de gaten houden.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl