Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Kantoorruimte ombouwen naar woonruimte
Naam: Jens (datum: 25-01-2018 14:08)

Hallo,

Wij zijn voornemens om binnen een bestaand gebouw (bestemming is gemengd wonen/kantoor) een kantoorruimte om te bouwen tot woonruimte.

Allereerst vraag ik me af of we hiervoor een vergunning moeten aanvragen bij de gemeente, omdat de woonbestemming reeds aanwezig is? Ik zou denken een omgevingsvergunning maar de gemeente Eindhoven zelf is hier niet duidelijk over.

Daarnaast, de kantoorruimte heeft een systeemplafond met een plafondhoogte van 2,4 meter. Echter uit het bouwbesluit maak ik op dat gebruiksruimtes een minimum plafondhoogte van 2,6 meter moeten hebben.

De mogelijkheid bestaat om het systeemplafond te verwijderen en we komen dan grotendeels makkelijk aan de 2,6 meter plafondhoogte. Echter op sommige plaatsen zit een balklaag op 2,4 meter. Het betreft dus enkel de balken die op 2,4 meter blijven, is dit toegestaan als de rest van het plafond wel tot 2,6 meter wordt verhoogd?

Alvast bedankt voor de reactie.
Reageer
Re: Kantoorruimte ombouwen naar woonruimte
Naam:
Jack , van SenS (datum: 25-01-2018 15:42)

Feitelijk (puur theoretisch) vindt er eerst 'n functiewijziging plaats: kantoor wordt wonen. Daarna ga je verbouwen en kun/mag je toetsen aan de eisen voor woonfunctie bestaande bouw in het Bouwbesluit.

Die hoogte van 2,4 ipv 2,6m (nieuwbouw) zal dan geen probleem zijn. Overigens, een systeemplafond lijkt me sowieso niet wenselijk in een woonfunctie.

Waar je wel goed naar moet (laten) kijken zijn oa de eisen mbt brandveiligheid; o.a. brandcompartimentering, vluchtmogelijkheden, etc.
Re: Kantoorruimte ombouwen naar woonruimte
Naam:
Jens (datum: 26-01-2018 08:50)

Bedankt voor je uitgebreide uitleg.

Het is mij alleen nog niet helemaal duidelijk of er een omgevingsvergunning nodig is, omdat het enkel een interne verbouwing betreft en het bestemmingsplan reeds gemengd is.

Ook de vergunningscheck op Omgevingsloket.nl is hier niet echt duidelijk over, omdat er nergens een optie wordt gevraagd waarbij het gebruik van een ruimte wordt gewijzigd.

Heeft iemand hier misschien nog informatie over?
Re: Kantoorruimte ombouwen naar woonruimte
Naam:
Cees (datum: 26-01-2018 12:00)

Voor het verbouwen naar woningen is een omgevingsvergunning nodig. Namelijk de wet (besluit omgevingsrecht) die het vergunningsvrije bouwen regelt geeft specifiek aan dat vergunningsvrij bouwen niet van toepassing is als het aantal woningen wijzigt.
Re: Kantoorruimte ombouwen naar woonruimte
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 26-01-2018 16:23)

Misschien kun je je beter laten bijstaan door een adviesbureau. De vraag is nogal ruim en complex, en zal ook veel vervolgvragen krijgen wanneer je gaat nadenken over andere aspecten van bijvoorbeeld het bouwbesluit

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl