Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Ventilatie in ge´soleerde garage
Naam: Eline (datum: 09-01-2018 20:40)

Onze nieuwbouwwoning beschikt over een garage die wij ge´soleerd hebben laten uitvoeren. Nu hebben wij een vochtprobleem door het ontbreken van ventilatie. Deze moet nog worden aangelegd. Hoe behoort deze in een ge´soleerde garage te worden uitgevoerd?
Een eenvoudig ventilatierooster lijkt mij de isolatie teniet doen?
Bij voorbaat dank voor jullie antwoord/advies.
Reageer
Re: Ventilatie in geïsoleerde garage
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 09-01-2018 20:54)

Een garage (stallingsruimte voor motorvoertuigen) moet volgens Bouwbesluit flink geventileerd worden. Die ventilatie mag niet afsluitbaar zijn. Dat zijn dus openingen in de gevel(s) en/of het dak. De afmetingen daarvan zijn afhankelijk van de grootte van de garage en de plaats van die openingen, te bepalen volgens de geldende NEN-norm.

U heeft gelijk dat die ventilatie het effect van de thermische isolatie (deels) teniet doet.

Voor een nieuwe woning is het wel gek dat die ventilatie er niet in zit, het lijkt me dat er dan iets fout gegaan is.


Re: Ventilatie in geïsoleerde garage
Naam:
Leon (datum: 09-01-2018 22:39)

Is het wel als garage verkocht? Het is een klassiek ontwikkelaarstrucje om het als bergruimte aan te merken waar 'toevallig' een auto in zou passen...
Re: Ventilatie in geïsoleerde garage
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 10-01-2018 11:41)

Je moet er een keuze in maken, of het is een garage (dus sterk geventileerd, dus buiten je thermische schil), of het is een gebruiksruimte (dus binnen je thermische schil en gebruiksgeventileerd).

Je kunt wat dat betreft niet van twee walletjes snoepen.

Daarnaast denk ik dat je ook eens moet kijken in hoeverre je 'vochtprobleem' komt door het naisoleren. Is er rekening mee gehouden met je dauwpunt in je constructie, en met je oppervlakte-temperaturen?
Re: Ventilatie in geïsoleerde garage
Naam:
Leon (datum: 10-01-2018 13:48)

@J. Bolte
Allemaal leuk, maar het staat je natuurlijk vrij om een sterk geventileerde garage te maken die ge´soleerd is. Zolang de eventueel aangrenzende woning maar thermisch gescheiden is/blijft is er niets aan de hand.
Re: Ventilatie in geïsoleerde garage
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 11-01-2018 09:59)

@leon,

klopt, maar dan moet je ook niet raar staan te kijken als je vochtproblemen krijgt.l;
Re: Ventilatie in geïsoleerde garage
Naam:
Leon (datum: 11-01-2018 10:06)

Dat laatste is natuurlijk onzin. Wat is volgens jou beter dan? Onge´soleerd en geventileerd? Ge´soleerd en ongeventileerd? Isoleren en ventileren gaan hand in hand: de isolatie voorkomt condensatie waar je het niet wil en de ventilatie houdt de luchtvochtigheid in balans. Mooier kan je het eigenlijk niet krijgen...
Re: Ventilatie in geïsoleerde garage
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 11-01-2018 12:12)

Als je het hebt over normale gebruiksventilatie wel, maar zo te horen willen ze sterk ventileren omdat het nog steeds ook als garage bedoeld is. Dan heeft het isoleren ook niet veel zin meer.

Daarnaast, als het naisoleren is gedaan zodat er een verblijfsruimte gemaakt kan worden, hadden ze al met gebruiksventilatie rekening moeten houden,
Re: Ventilatie in geïsoleerde garage
Naam:
Leon (datum: 11-01-2018 14:33)

Kan zijn, maar dat verklaart nog steeds niet de door jou beoogde vochtproblemen, daar ben ik nog benieuwd naar :)
Re: Ventilatie in geïsoleerde garage
Naam:
Eline (datum: 12-01-2018 14:16)

De ruimte is als garage verkocht en buiten de thermische schil van het huis. Wij hebben deze ook echter laten isoleren. Mag je van een ge´soleerde garage niet verwachten dat de ventilatie anders is dan een eenvoudig gat met een rooster?
Het is idd juist dat er iets goed fout is gegaan dat er geen ventilatie is aangebracht. Gezien het bouwbesluit.

Wij hebben nu het gevoel dat we het net zo goed niet hadden kunnen laten isoleren want met ventilatie doe je alles teniet en is hij niet vorstvrij.
De auto gaan we er overigens nooit in stallen. Het is echt bergruimte voor ons en fietsenschuur.

Vraag is wat mogen we verwachten van een ge´soleerde garage?
Re: Ventilatie in geïsoleerde garage
Naam:
Eline (datum: 12-01-2018 14:19)

Nog even een aanvulling. Wij willen niet beslist sterk ventileren maar we willen af van het vochtprobleem dat er nu is en volgens ons niet mag zijn. Wat dat betreft ontbreekt ons de kennis.
Re: Ventilatie in geïsoleerde garage
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 15-01-2018 14:16)

Wat voor wand heeft je garage? is dat een spouwmuur of een massieve wand? En van wat voor materiaal.

En je krijgt wat je koopt: als jullie alleen een naisolatie besteld hebben, gaat er niemand voor je nadenken over ventilatie en condensvorming.
Re: Ventilatie in geïsoleerde garage
Naam:
Leon (datum: 15-01-2018 14:40)

Wellicht is het een gevalletje 'verwachtingspatroon', maar als ik een optionele ge´soleerde garage uitwerk dan is er geen sprake van na-isolatie. Dan heb je een ge´soleerde ribcasettevloer, ge´soleerde spouwmuren en isolatie op het dak. Technisch gelijk dus aan bijvoorbeeld een uitbouw. Een ruwbouwoptie dus, geen gedonder met isolatieplaatjes die er achteraf tegenaan geprutst worden. Ik ga er gemakshalve even van uit dat het hier niet anders is geweest.
Re: Ventilatie in geïsoleerde garage
Naam:
Leon (datum: 15-01-2018 14:42)

En dat er niemand na gaat denken over ventilatie en condensvorming is natuurlijk onzin. Je koopt een woning, ook met opties mag je verwachten dat de boel voldoet aan de geldende regelgeving en technisch correct is uitgevoerd. Dat is geen extra optie op de kruisjeslijst.
Als ik een taxi bestel van A naar B dan mag ik er toch ook van uitgaan dat kennis van de verkeersregels bij de prijs in zit?
Re: Ventilatie in geïsoleerde garage
Naam:
Eline (datum: 15-01-2018 21:12)

Allereerst dank voor jullie antwoorden. Alle aanbouwen aan ons huis zijn houtskeletbouw. Zo ook de garage.
Leon, jij benoemt het probleem waar ik nu mee zit. Ik bestel de optie isoleren garage. Dit stond niet standaard op de lijst en hebben we moeten vragen. Ik verwacht dan ook dat hij volledig ge´soleerd is. En niet half, laat staan dat het niet voldoet aan het bouwbesluit. Maar ik weet inmiddels niet meer wat we wel mogen verwachten. We gaan maar een bouwkundige het laten beoordelen denk ik.
Re: Ventilatie in geïsoleerde garage
Naam:
Leon (datum: 16-01-2018 08:34)

Tja houtskeletbouw of steenachtige stapelbouw mag qua verwachtingspatroon geen verschil maken. Wat je zou kunnen doen is contact op nemen met bijvoorbeeld Vereniging Eigen Huis (als je daar lid van bent). Mocht de woning gebouwd/verkocht zijn met WoningBorg-label dan zou je daar eventueel ook contact mee op kunnen nemen.
Re: Ventilatie in geïsoleerde garage
Naam:
Eline (datum: 20-01-2018 18:15)

Hoi Leon,

Ja we hebben inmiddels contact gehad met beiden. Ze komen terug met een advies. Het is een opeenstapeling van fouten inmiddels. De moed zakt je wel in de schoenen dan.

Bedankt.
Re: Ventilatie in geïsoleerde garage
Naam:
Leon (datum: 22-01-2018 11:42)

Fijn dat je in ieder geval een aanknopingspunt hebt, richting aannemer is dat ook wel prettig (een brief van een gerenommeerde instelling maakt toch meer indruk dan van een willekeurige particulier). Hopelijk is het dan snel opgelost, als de oplossing zich beperkt tot een ventilatievoorziening dan zou het niet al te veel voeten in de aarde moeten hebben.
Re: Ventilatie in geïsoleerde garage
Naam:
Jack , van SenS (datum: 24-01-2018 14:04)

Een garage moet worden beschouwd als sterk-geventileerde ruimte; ventilatie-eis 3dm│/s per m▓ GO middels niet-afsluitbare ventilatieopeningen. Wel of niet ge´soleerd (los van logica) maakt voor de ventilatie-eis niet uit. Uitgaande van een opstelplaats van ca.2,5 x 5,0m voor 1 auto moet er dus tenminste 37,5dm│/s geventileerd worden. Dan kom je omgerekend uit op een toevoer en afvoeropening in twee verschillende gevels en/of dak, van elk netto tenminste 150cm▓, Ún niet-afsluitbaar.


Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl