Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Opbouw op huis i.c.m. ramen buren
Naam: Jan Joost (datum: 04-01-2018 20:30)

Wij willen graag een extra verdieping op onze woning zetten. Echter, het pand (winkel met twee lagen studentenwoningen) is een verdieping hoger. In de muur op onze gezamenlijke erfgrens zitten in totaal 8 ramen in het naast gelegen pand die uitkijken op onze tuin, en ons dak. Twee ramen zitten precies boven ons dak, wat maakt dat we geen volledige etage op ons huis kunnen zetten.

Helaas is zowel ons huis, als het pand van de buurman, rond 1910 gebouwd en zaten deze ramen er waarschijnlijk toen al in. Dit maakt dat de vensters als gevolg van verjaring legaal zijn. Ik heb geprobeerd om in overleg afspraken te maken over het mogen dichtzetten van deze disfunctionele ramen (en de eigenaar hiervoor daklichten aan te bieden of financieel te compenseren). Helaas wil de eigenaar mij al sinds wij hier wonen, niet over te woord staan. Saillant detail is dat de ramen niet allemaal afgeplakt zijn en het onderhoud aan het pand aan mijn zijde zwaar achterstallig is. Kozijnen vallen van ellende uit elkaar.

Mijn vraag is wat mijn opties nog zijn. Ik kan wel een ontwerp dakopbouw bedenken waarbij ik recht voor de ramen een strook van 2 meter diep vrij hou. Maar de vraag is: geldt deze afstand van 2 meter alleen loodrecht op het raam en mag ik direct naast het raam wel tegen de muur aanbouwen? Of moet ik een halve cirkel van 2 meter vrij houden op mijn dak. Vanaf waar word de 2 meter dus gemeten.

Zijn er nog ander opties die ik kan gebruiken om hierin mogelijkheden te creŽren?

dank alvast voor het meedenken.
Reageer
Re: Opbouw op huis i.c.m. ramen buren
Naam:
Cees (datum: 05-01-2018 11:22)

De afstand wordt rechthoekig gemeten. Dus niet in een have cirkel. Zie artikel 50 van boek 5 van het Burgerlijk Wetboek. Andere oplossingen zijn er volgens mij niet.
Re: Opbouw op huis i.c.m. ramen buren
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 05-01-2018 12:37)

Hoe zijn die studentenwoningen daar gekomen? Als je een bestaand pand gebruikt moet je er bij een gebruikswijziging wel rekening mee houden dat je ramen die op minder dan 2 meter van de erfgrens liggen niet mee mag rekenen in je daglichtvoorziening. En ook voor bestaande bouw moet je toch nog minimaal 0,5 m2 equivalente daglichtoppervlakte per verblijfsruimte realiseren.

Ik kan me dus haast niet voorstellen dat het gebruik technisch ooit goed is getoetst.

Met dat als bagage kun je wellicht met de eigenaar het gesprek aangaan. En als hij dat dan nog steeds niet wil zou je dat zelfde gesprek bij de afdeling handhaving van de gemeente kunnen gaan voeren.
Re: Opbouw op huis i.c.m. ramen buren
Naam:
janjoost (datum: 05-01-2018 14:21)

Als ik het artikel 50 lid 5 lees, lees ik nog wel deze toevoeging:

" Ter zake van een volgens dit artikel ongeoorloofde toestand is slechts vergoeding verschuldigd van schade, ontstaan na het tijdstip waartegen opheffing van die toestand is aangemaand"

Betekend dit dat indien ik toch op 2 meter afstand van het raam bouw, ik alleen vergoeding van geleden schade verschuldigd ben? Of ben ik ook verplicht de opheffing van de toestand te realiseren?
Re: Opbouw op huis i.c.m. ramen buren
Naam:
pino (datum: 05-01-2018 15:15)

Probeer er voor te zorgen dat er een gesprek komt met de eigenaar van het belendende perceel desnoods via een mediator of advocaat.

Een rechtszaak tijdens de bouw zit je niet op te wachten

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl