Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Spouwmuurisolatie en houtenvloerbalken gaat dat samen ?
Naam: Marco de Heer (datum: 17-12-2017 14:16)

Ik heb een hoekwoning waarbij de vloerbalken ingemetselt zijn in het binnenblad van de muur.
Vorig jaar Tonzon aangebracht onder de vloer.
Nu willen we de spouw laten opvullen.
Is dan de ingemetselde vloerbalk kopse kant een koudebrug met grote kans op houtrot?
2 isolatie bedrijven zagen geen probleem. 1 wel. Wie heeft gelijk ? Of wie geeft onafhankelijk advies ?
Reageer
Re: Spouwmuurisolatie en houtenvloerbalken gaat dat samen
Naam:
Jeroen (datum: 17-12-2017 16:26)

Hout is geen koudebrug. Het heeft een isolerende werking. Zware materialen geleiden warmte goed. Lichte slecht!
Hout is vrij licht.
Re: Spouwmuurisolatie en houtenvloerbalken gaat dat samen
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 17-12-2017 16:51)

Er zijn 2 effecten:

1: Als de spouw doorloopt tot onder de vloerbalken, en de vloerbalken liggen in het binnenblad, dan komen de balkkoppen binnen de thermische schil. Die balkkoppen worden dan dus warmer, daardoor minder gevoelig voor condens, dat is positief.

2: Als de spouw wordt gevuld zal deze minder goed ventileren. Eventueel vocht in de balkkoppen zal moeilijker weg ventileren.

M.i. is 1 doorgaans veel positiever dan dat 2 negatief is. Bij voorkeur vul je de spouw met parels, dan kan is de spouw nog relatief dampopen.

NB Vullen van spouwen zou ik alleen laten doen door een BRL-2110 gecertificeerd bedrijf. Die BRL vraagt onderzoek vooraf.

Re: Spouwmuurisolatie en houtenvloerbalken gaat dat samen
Naam:
Jeroen (datum: 17-12-2017 17:35)

Steenwol is ook dampopen.
Re: Spouwmuurisolatie en houtenvloerbalken gaat dat samen
Naam:
Leon (datum: 17-12-2017 18:13)

Klopt, maar minerale wol heeft de neiging om in de loop der jaren na te zakken waardoor delen van de spouw niet meer geisoleerd zijn. Parels kleven normaliter aan elkaar waardoor ze in zekere mate een solide massa vormen. PUR wordt ook wel gebruikt maar dat zou ik altijd afraden met het oog op milieu en je eigen gezondheid. Indien niet goed aangebracht kan het zelfs je woning ontzetten!
Re: Spouwmuurisolatie en houtenvloerbalken gaat dat samen
Naam:
Jeroen (datum: 18-12-2017 11:41)

Verklaar dat nazakken eens nader. Welke kennis heb je daarover. Mij is er niets concreets van bekend. Ik kan mij er overigens wel iets bij voorstellen. Maar waar praten we precies over?
Re: Spouwmuurisolatie en houtenvloerbalken gaat dat samen
Naam:
Leon (datum: 18-12-2017 13:51)

Mijn kennis bestaat in deze uit referentieprojecten die in de jaren '80 / '90 met vlokken zijn gevuld en die de laatste jaren gerenoveerd. Met warmtebeeldcamera is dan al te zien dat er bijvoorbeeld onder de muurplaten en onder kozijnen de spouw niet is gevuld. Dit is dermate afgetekend en consequent dat van onzorgvuldig aanbrengen eigenlijk geen sprake kan zijn (ik heb het dan over groot onderhoudsprojecten van 30 Ó 40 woningen van verschillende types). Mogelijk dat dit vandaag de dag minder speelt door verbeterd materiaal en/of technieken, maar minerale wol is minerale wol. En het zijn ook geen dingen die je na een paar weken pas terugziet, het is een proces dat zich (in de door mij aangehaalde voorbeelden) in zo'n 20 Ó 30 jaar voordoet. Al weet ik natuurlijk niet hoe snel dat spul inzakt. Kan gelijkmatig gebeuren over 30 jaar, kan na 1 jaar al zover zijn doorgedrukt. Feit is wel dat je bij enkele van die woningen ook vochtproblemen/condensatie waar kon nemen.
Re: Spouwmuurisolatie en houtenvloerbalken gaat dat samen
Naam:
Leon (datum: 18-12-2017 13:54)

Probleem is natuurlijk ook dat je het normaliter niet ziet. Op de stookkosten zul je het ook niet direct terugzien, daarvoor is de impact te klein. Maar bouwfysisch zit je er natuurlijk niet op te wachten. Vergelijk het met de (geboorte)krimp van PIR en PUR-platen in de spouw en op het dak. Dat gebeurt zogenaamd ook niet volgens de fabrikant, maar ook die gevallen zijn gewoon bekend. Daar wordt vaak heel makkelijk over gedacht, effect zou beperkt zijn, maar als je 's winters een dikke jas aan hebt dan wil je het ook wel laten om de rits maar half te sluiten...
Re: Spouwmuurisolatie en houtenvloerbalken gaat dat samen
Naam:
pino (datum: 18-12-2017 14:12)

Dat is precies de reden waarom ik veel liever ook het buitenblad opnieuw optrek
Of met ispo werk

Re: Spouwmuurisolatie en houtenvloerbalken gaat dat samen
Naam:
P. Gianni (datum: 18-12-2017 19:12)

Ik wil even op deze discussie inhaken met een tweetal vragen die ik over al een tijdje over dit onderwerp heb.

Ik heb een woning uit 1951 met een onge´soleerde spouwmuur en houten begane grondvloer boven een geventileerde kruipruimte. Op zich zou ik beide graag willen isoleren echter bij zowel de muur als de vloer heb ik vragen m.b.t. de vochthuishouding.

De vloerbalken en -delen zijn nu mooi droog en kunnen goed ventileren. Als ik de vloer ga isoleren (tonzon dekens) dan kunnen volgens mij de balken en houten vloerdelen niet meer ventileren. Hoe kan het vocht er dan nog uit?

Bij de spouw ben ik vooral bang voor doorslaand vocht. Als die hele spouw vol zit met korrels dan wel minerale wol vlokken dan kan het vocht aan de binnenzijde van het buitenspouwblad in principe naar het binnenblad lopen en daarmee mijn binnenmuren vochtig maken.

Kan iemand mij hier iets over vertellen?
Re: Spouwmuurisolatie en houtenvloerbalken gaat dat samen
Naam:
Leon (datum: 19-12-2017 08:40)

Tja houten vloeren isoleren is altijd een kritisch punt. Je gaat de vochthuishouding veranderen en het kan zomaar zijn dat je daarmee het omslagpunt voorbij gaat. Meest kritische punt is daarbij vaak de oplegging van de balken, die kun je immers niet geheel isoleren. Mogelijk resultaat is dat je door het temperatuurverloop lichte condensatie krijgt bij de balkkoppen, met als gevolg dat de balken doorrotten. Persoonlijk zou ik er eerder naar neigen om de bodem van de kruipruimte te isoleren, bijvoorbeeld met PS vlokken of schelpen. Het isolerend effect is dan wat minder maar je conditioneert de gehele kruipruimte een stuk beter. Deze zal minder koud zijn en bovendien minder vochtig.

Vullen van de spouw is ook iets waar je mee op moet passen. Er zijn een aantal zaken van belang: wat is de kwaliteit van de baksteen (in principe geldt: hoe harder hoe beter) en hoeveel koudebruggen zitten er in de spouw? Denk daarbij aan doorgestorte lateien die het buitenblad aan het binnenblad koppelen. Dit zijn delen die je niet isoleert, dit kan zich gaan aftekenen.

Re: Spouwmuurisolatie en houtenvloerbalken gaat dat samen
Naam:
Jeroen (datum: 19-12-2017 20:47)

Als de bodem stabiel is: Houten balklaag verwijderen. Vervolgens een laag tempex aanbrengen met daarop een nieuw betonvloertje.
Re: Spouwmuurisolatie en houtenvloerbalken gaat dat samen
Naam:
Jeroen (datum: 19-12-2017 20:49)

Nazakken isolatie met steen wol: Zou kunnen, maar misschien heeft de spouw wel niet helemaal vol gezeten.
Vreemd dat er op internet niets is te vinden over dat nazakken.
Re: Spouwmuurisolatie en houtenvloerbalken gaat dat samen
Naam:
Leon (datum: 19-12-2017 22:26)

Zou kunnen, maar dan is het destijds wel consequent slecht aangebracht bij meerdere woningblokken. Dikke kans dat het niet eens gelijktijdig is gedaan, wellicht zelfs door verschillende bedrijven. Ik vond het allemaal iets te toevallig om het maar aan slechte verwerking toe te schrijven. En dan nog, wie zegt dat het tegenwoordig wel standaard goed gaat. En zoals gezegd: je ziet het niet als het niet goed is, daar moet je een thermografisch onderzoekje aan wijden. Niet ingewikkeld, maar hoe vaak gebeurt het? Wat niet weet, wat niet deert...
Re: Spouwmuurisolatie en houtenvloerbalken gaat dat samen
Naam:
Jeroen (datum: 19-12-2017 23:20)

Duidelijk Leon. Op basis van jouw ervaringen heb je grote twijfels.

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl