Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: nieuwbouw of verbouw
Naam: A (datum: 21-11-2017 09:50)

Een kavel met woonbestemming bevat momenteel een carport met daaraan vast een kleine verblijfsruimte. Bouwkundig stelt het weinig voor. Carport is vergund geweest. De verblijfsruimte betwijfel ik.

De verblijfsruimte zal worden gesloopt. De carport moet blijven.

Achter de carport moet een woning worden gerealiseerd. (op positie voormalige verblijfsruimte) Met name vanwege de hoge investeringskosten om de epc van 0.4 te halen kan het interessant zijn om dit project te zien als verbouw i.p.v. nieuwbouw.
Is dit haalbaar? Valt de gemeente hiervan te overtuigen?

Alvast bedankt voor jullie reacties.
Reageer
Re: nieuwbouw of verbouw
Naam:
Leon (datum: 21-11-2017 10:30)

Dus je sloopt een verblijfsruimte/'hokje', zet hier een compleet nieuwe woning op maar omdat de carport blijft staan zou het verbouw moeten zijn? Ik geloof niet dat een gemeente daar in mee gaat. Er zal neem ik aan geen sprake zijn van herbouw op de bestaande fundering, je maakt bovendien een compleet nieuwe thermische schil waar die carport geheel los van staat. (Nou vooruit, mogelijk dat deze ver achter de komma als overstek/belemmering een beetje invloed gaat hebben, maar dat is het dan ook). Het staat je vrij om het te proberen, maar ik geef het weinig kans. En op persoonlijke titel: ik zou het ridicuul vinden als het zou kunnen. Niet dat ik je die besparing misgun, maar het staat natuurlijk haaks op het principe van het verduurzamen van het vastgoed in Nederland. Hier is de EPC-vrijstelling bij verbouw niet voor bedoeld.
Re: nieuwbouw of verbouw
Naam:
Jack , van SenS (datum: 21-11-2017 10:42)

Wat moet ik me sowieso bij die 'kleine verblijfsruimte' voorstellen? Wat voor ruimte is het en waarvoor wordt die gebruikt?

Naar mijn mening is het nieuwbouw (ipv verbouw) !
Re: nieuwbouw of verbouw
Naam:
A (datum: 21-11-2017 10:45)

Het is een ruimte voorzien van open haard, koelkast, keukentje etc. Ca. 15 a 20m2 groot.

Met alle respect, meningen heb ik niets aan :)

Re: nieuwbouw of verbouw
Naam:
A (datum: 21-11-2017 10:48)

Opdrachtgever weet nog van niets en denkt dat nieuwbouweisen sowieso nodig zijn. Het is slechts een gedachte die door mijn hoofd speelde ;)
Re: nieuwbouw of verbouw
Naam:
pino (datum: 21-11-2017 10:57)

Verbouw wil zeggen dat je iets van het bestaande bouwwerk handhaaft.

Uit jouw beschrijving maak ik op dat je dit niet doet dus nieuwbouw eis.
Re: nieuwbouw of verbouw
Naam:
A (datum: 21-11-2017 11:09)

De carport met klein gedeelte van achterruimte blijft gehandhaafd (wordt bijkeuken).
Re: nieuwbouw of verbouw
Naam:
Leon (datum: 21-11-2017 11:31)

Dat is al wat anders dan je eerst zei, die verblijfsruimte zou gesloopt worden. Dat kan wel eens mee gaan spelen in dit geval. Die carport heeft m.i. geen enkele binding met het gebouw, in dat geval zou elke ontwikkelaar in Nederland een bestaand gebouw kopen, de schutting laten staan (is immers ook een bestaand bouwwerk) en vervolgens de boel lekker goedkoop onder 'verbouw' wegzetten. Ik zou het toch eens vrijblijvend bij de gemeente navragen, inclusief een onderbouwing van hun redenatie. Dit zijn in mijn optiek lastige gevallen die voor interpretatie vatbaar zijn, het ligt dan maar net aan de insteek van de gemeente hoe ze het afhandelen. Overigens zijn dergelijke kwesties wel eens eerder aan bod gekomen hier dacht ik, zoekfunctie zou ook het nodige leesvoer op moeten leveren. En volgens mij heb ik me toen ook verbaasd over wat wel en niet kan/mag :)
Re: nieuwbouw of verbouw
Naam:
Jack , van SenS (datum: 21-11-2017 12:50)

De carport is gebouwd met vergunning; de verblijfsruimte is mogelijk illegaal gebouwd. Kun/mag je dit dan wel als bestaand gebouw beschouwen? Zal eerst geformaliseerd moeten worden.
Het gebruik van de 'verblijfsruimte' klinkt alsof het 'n soort (luxe) tuinhuis is, maar het is iig nu niet als woning te beschouwen (of zit er ook nog 'n toilet-/badruimte in?).
Staat er al 'n woning op dit kavel?
Hoe groot wordt de nieuwe woning tov het bestaande hokje.

Ik adviseer je te informeren bij de gemeente naar de (on)mogelijkheden.

Re: nieuwbouw of verbouw
Naam:
A (datum: 21-11-2017 13:14)

Dank voor het advies. Er zit inderdaad ook e.e.a. in qua toilet e.d.

Het betreft een carport met een klein aanbouwtje met wc e.d. Dit staat als 1 volume samen met de caport.
Daartegenaan is (andere architectuur, slechtere bouwkwaliteit) een verblijfsruimte gebouwd met klein keukentje.
Ik ga er induiken en ook overleggen met gemeente. Dank.
Re: nieuwbouw of verbouw
Naam:
Joost (datum: 22-11-2017 08:26)

"Met name vanwege de hoge investeringskosten om de epc van 0.4 te halen"

sorry hoor, maar ik vind dit echt een jaren '70 gedachte. Ik denk dat je pas goed adviseert richting je opdrachtgever wanneer je aangeeft dat het zinvol en verstandig is in te zetten op een comfortabele, zuinige woning met het daarbij behorende lage energiegebruik. Die EPC 0,4 is helemaal niet zo lastig te halen als je rekening houd met enkele belangrijke ontwerpuitgangspunten, en de meerkosten (t.o.v. waarvan??) op het totaal van een nieuw te bouwen woning zijn nog steeds te overzien.
Re: nieuwbouw of verbouw
Naam:
Leon (datum: 22-11-2017 10:00)

Tja da's altijd een beetje een verhaal van twee kanten Joost. Het ligt er maar net aan wat je referentie is he, als de opdrachtgever en/of zijn adviseur zelf ideeŽn heeft waarmee je tot een EPC van 0,45 komt dan doe je het toch netjes. Kan zomaar zijn dat verder optimaliseren niet loont en dat je een extra maatregel (bijvoorbeeld toch PV-panelen terwijl dat niet gewenst is, ik noem maar wat) moet nemen. Maar goed, dat blijft een heel theoretisch model. Ik ben vooral benieuwd op welk niveau de woning dan zou worden uitgevoerd als die EPC van 0,4 niet vereist is. Wat zou dan de EPC worden wanneer je 'm uitrekent? Hoger dan 0,6 moet je volgens mij niet meer willen, dat is gewoon niet meer van deze tijd. En het lijkt zo'n leuke besparing nu, maar over 10 jaar kijk je er op terug en denk je 'had ik nou maar...'.
Re: nieuwbouw of verbouw
Naam:
A (datum: 22-11-2017 18:29)

De keuze tussen nu een paar m2 extra bijbouwen of bijvootbeeld over een paar jaar een paar zonnenpanelen kopen (als er weer gespaard is) is volgens mij een simpele. Extra vierkante meters over een paar jaar zijn extreem duur in vergelijking met nu. Natuurlijk moet je niet gaan besparen op isolatie. Dat zou onverstandig zijn.
Re: nieuwbouw of verbouw
Naam:
Jack , van SenS (datum: 23-11-2017 10:26)

@A; jouw redenatie kan ik deels volgen (je wilt besparen), maar deels ook niet.

Op isolatie kun je sowieso nauwelijks besparen, want al wat je nieuw aanbouwt zal vwb Rc/U-waarden aan de nieuwbouweisen moeten voldoen.

Je hebt het over 'n bestaande ruimte van 15 Š 20m≤ die je wilt handhaven om evt. onder de epc-eis uit te komen. Zet de voordelen maar eens goed op 'n rijtje naast de nadelen, met het oog op de langere termijn. Dan weet ik zeker dat je de klant een groter plezier doet met slopen en nieuwbouw dan uitbreiden van het bestaande gebouwtje.

Allereerst heb je meer ontwerpvrijheid, want je wordt niet belemmerd in de mogelijkheden omdat op 'n bepaalde plaats al iets staat. Maar verder; hoe zit het bijv. met vrije hoogte van ruimtes en deurkozijnen; voldoet het gebouwtje constructief; zettingsverschillen oud-nieuw; wat voor installaties (verwarming/ventilatie) zijn wel of niet mogelijk, etc, etc.
Re: nieuwbouw of verbouw
Naam:
A (datum: 23-11-2017 14:15)

Als t aan mij lag werd het inderdaad complete nieuwbouw. Maar ik kan slechts adviseren. Ik hoef het ook niet te betalen natuurlijk.
Re: nieuwbouw of verbouw
Naam:
Leon (datum: 23-11-2017 14:33)

Klopt, maar ik neem aan dat je ook iets wil adviseren waar je zelf achter staat. Je kan ook adviseren om gewoon wat kleiner te bouwen als het niet te duur mag zijn. Ik snap je gedachtengang wel op zich, heel theoretisch zou het wellicht een optie kunnen zijn. Maar het is allemaal wat gezocht, en zolang de opdrachtgever hier zelf niet over begint zou ik het gewoon laten rusten eerlijk gezegd.
Re: nieuwbouw of verbouw
Naam:
Jeroen (datum: 25-11-2017 16:41)

Hoe dom kun je zijn om niet meteen aan hoge eisen te voldoen in relatie tot energieverbruik.

Re: nieuwbouw of verbouw
Naam:
A (datum: 26-11-2017 17:56)

Top opbouwend antwoord jeroen. Dank je. Je hebt de ogen van mij en mijn klant geopend. Helemaal super. Gelukkig zijn er mensen zoals jij.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl