Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: uitsluiten onwerkbare dagen in bestek
Naam: Chris de Boer, van Mercuur Bouw (datum: 11-11-2017 11:15)

Wij zijn gestart met het verduurzamen van een flat van 15 verdiepingen hoog in Haarlem. De opdrachtgever heeft in bestek onwerkbare dagen uitgesloten. Stel dat er door harde wind geen hijskraan kan draaien en veiligheid in geding is waardoor de werkzaamheden stil vallen. Staat dit boven de uitsluiting van de opdrachtgever?
Reageer
Re: uitsluiten onwerkbare dagen in bestek
Naam:
karel , van 1970 (datum: 11-11-2017 14:09)

er zijn statistieken van hoeveel onwerkbare dagen er gemiddeld zijn door regen, wind, sneeuw etc per maand per jaar. Die zul je moeten incalculeren van te voren . Ik veronderstel dat bij meer dan 10 % afwijking daarvan je van een overmacht situatie zou kunnen spreken. Voor de rest zul je moeten zorgen dat je voor loopt op de planning om een keer een onwerkbare dag te kunnen opvangen.

Weet niet wat de boeteclausule is bij niet tijdig opleveren.
Re: uitsluiten onwerkbare dagen in bestek
Naam:
rr (datum: 11-11-2017 15:09)

Dat contract ben je toch zelf aangegaan?
Verder dus incalculeren in de planning en wat is de consequentie bij te laat opleveren?

Eigenlijk is het wel gek om zo onwerkbare dagen op te nemen, in Nederland bestaan er gewoon dagen dat bepaalde werkzaamheden niet uitgevoerd kunnen worden. Daar veranderd geen bestek iets aan.
Re: uitsluiten onwerkbare dagen in bestek
Naam:
Leon (datum: 11-11-2017 20:22)

Een bestek verandert daar niets aan, maar het verplicht de aannemer wel om het tempo er in te houden. Ik ben er over het algemeen geen voorstander van, maar er zijn situaties waar de opleverdatum dermate zwaar weegt dat hier niet van afgeweken kan worden. En dan is het aannemer om daar goed mee om te gaan. Eigenlijk moet die de onwerkbare dagen alsnog incalculeren, dan zul je zien dat het best kan. Maar dat vraagt dus wel wat organisatievermogen...
Re: uitsluiten onwerkbare dagen in bestek
Naam:
pino (datum: 12-11-2017 12:21)

Het is grotendeels een kwestie van plannen om te zorgen dat door stilstand van een kraan niet het hele werk stilstaat (ik ga er vanuit dat dit grotendeels binnenwerk is)

het zal de opdrachtgever verder waarschijnlijk een biet zijn of je een dagje stil staat als je de oplevering maar haalt
Re: uitsluiten onwerkbare dagen in bestek
Naam:
Leon (datum: 13-11-2017 09:36)

Precies. Het is dan overigens wel aan de opdrachtgever om dan alsnog een reŽle einddatum vast te stellen. Met andere woorden: in plaats van het aantal werkbare dagen in te schatten tel je daar de verwachte onwerkbare dagen bij op, dat wordt dan je vaste einddatum. Risico van meer onwerkbare dagen ligt dan bij de aannemer, die zal daar slim mee om moeten gaan. Bijvoorbeeld door bij goed weer juist extra productie te draaien door zo een 'buffer' op te bouwen. Risico is vaak dat een aannemer zich rijk rekent en dan de onwerkbare dagen vergeet. Dat zijn doorgaans ook de bouwplaatsen waar het een week voor oplevering krioelt van de mensen :)
Re: uitsluiten onwerkbare dagen in bestek
Naam:
Jack , van SenS (datum: 13-11-2017 13:12)

De opdrachtgever wil 'geen last' hebben van evt. onwerkbare dagen. De aannemer zal er in z'n eigen planning wel rekening mee houden.

Dat je ze niet wil, wil niet zeggen dat ze er niet kunnen zijn!
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl