Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: hoogeverschil vloeren
Naam: Sander (datum: 05-11-2017 16:37)

Ik heb een aanbouw laten bouwen aan een hoekwoning 3x10 meter, voor een keuken met deur naar buiten, gang met trap naar eerste verdieping, toilet, opbergruimte en voordeur. Bij de doorbraak van oud naar nieuw is er een hoogteverschil in de ruwe vloeren opgemerkt en geconstateerd van bijna 3 cm. De gehele aanbouw staat al inclusief dak. De aannemer zegt dat dit een geaccepteerd hoogteverschil is. Ik ben het daar niet mee eens omdat de opgang naar de trap, buitendorpels, binnen kozijnen, plafondhoogten, vloerverwarmingsdekking in de knel komen met dit hoogte verschil. Wat is acceptabel? Wie kan mij daar wat over vertellen?
Reageer
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
Jeroen (datum: 05-11-2017 17:39)

Hoe staat het op tekening?
In redelijkheid mag je verwachten dat de bestaande en de nieuwe vloer op dezelfde hoogte komen. Niet alles hoeft een probleem te zijn.
Het is gewoon als een onzorgvuldige uitvoering te beschouwen.

Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
Sander (datum: 05-11-2017 18:10)

Op de tekening staat een gelijk liggende vloer.

Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
Sander (datum: 05-11-2017 18:35)

de aannemer heeft nadat het is geconstateerd alle binnenkozijnen in de aanbouw omlaag gezet en opgevuld met pur omdat daar de vloer 3 cm hoger ligt. De trap omhoog gezet maar met de vloerverwarming en daarbij behorende dekking klopt de onderste traptrede niet meer ten opzichte van de andere traptreden.
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 05-11-2017 22:39)

Prutswerk dus. Als je afspreekt dat de vloeren tussen bestaand en nieuw op gelijke hoogte moeten komen, moet dat ook gewoon zo gebeuren.
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
Leon (datum: 06-11-2017 08:44)

Ik vraag me af waarom dit volgens de aannemer een geaccepteerd hoogteverschil is? Geaccepteerd door wie? Door hem zelf? Al was het geaccepteerd door koning Willem-Alexander, jij bent opdrachtgever. En los van wat er afgesproken is, op basis van gezond verstand mag je er toch van uit gaan dat als je er niets over zegt, de boel nog steeds vlak wordt uitgevoerd. Stap 1 van zo'n bouwtje uitzetten is toch het overhalen van het meterpeil, wat een knoeiwerk...
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
tim tuinte (datum: 06-11-2017 15:21)

Spreek niet je aannemer hier op aan, maar ook je architect. Deze is immers net zoveel verantwoordelijk of beter gezegd hij of zij dient jouw belangen te behartigen en vertegenwoordigen. Dat is hier zeker niet gebeurt.
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
Sander (datum: 06-11-2017 16:01)

Wie weet of het bouwbesluit hier ook op toeziet?
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
tim tuinte (datum: 06-11-2017 21:14)

Dit is geen eis in het bouwbesluit. Je mag gewoon met niveau's werken. Maar dat is niet aan de orde. Terug na de architect en aannemer. Zie in de bouwtekeningen en in het bestek wat daaromtrent omschreven staat.
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
Leon (datum: 06-11-2017 22:54)

@tim
Het is natuurlijk even de vraag wat de rol van de architect is he, als die er al is.
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
Jeroen (datum: 07-11-2017 12:43)

Laat mij raden: De aannemer/uitvoerenden hebben geen rekening gehouden met de vloerverwarming bij het bepalen van de hoogten.
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
Leon (datum: 07-11-2017 14:11)

Nu ik het nog eens nalees allemaal zie ik dat het om een hoogteverschil in de RUWE vloer gaat, het gaat dus om de constructieve vloer? In dat geval zou je zeggen dat er (eventueel!) nog wel wat te organiseren is in de dikte van de afwerkvloer/smeervloer. Het is dan wel even de vraag of de vloerverwarming nog goed in te passen is.
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
Sander (datum: 07-11-2017 14:42)

Het gaat inderdaad om de ruwe vloer maar uiteindelijk ook over de vloer die daar later weer opkomt en de vloerverwarming en dan hebben we nog de bekledingsvloer (tegels, tapijt enz.). Er is geen ruimte meer om het hoogteverschil weg te poetsen. De aannemer heeft niet voor niets de trap omhooggeplaatst en de binnen kozijnen omlaag geplaatst. Vloerverwarming kan niet worden ingevreesd. In de basis is het dus fout gegaan en er is geen architect bij betrokken. Er zijn wel tekeningen gemaakt.

In de bouw wordt steeds over normen gesproken waarvan afgeweken mag worden. Wat zijn de normen voor dit hoogteverschil?
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 07-11-2017 16:49)

Er zijn geen normen in hoeverre de aannemer fouten mag maken (blunderen).
Je hebt de architect er buiten gelaten en je bent zelf (dus zonder kennis van zaken) samen met de aannemer van start gegaan.

Aannemer heeft een fout gemaakt (ik schat in ook veel ervaring met fouten maken) en probeert dat nu zonder al te veel kosten op te lossen. Buitenkozijnen omlaag, trap omhoog enz. allemaal prutswerk. Nu zit je met fouten die niet meer weg te poetsen zijn.

Als je die centen voor deze aannemer had uitgegeven aan een goede aannemer had dat allemaal niet hoeven gebeuren.
Of een paar cent aan de architect om af en toe even op de bouw te komen kijken en problemen te signaleren en mee helpen op te lossen.

Om nu achteraf een schuldige aan te wijzen (en liefst alleen de aannemer) is te laat.
Door deze manier van opdracht verstrekking ben je zelf mee verantwoordelijk voor het resultaat.

Natuurlijk mag er wettelijk hoogteverschil tussen bestaand en nieuw zitten. Maar als je dat NIET wil had je vooraf betere afspraken moeten maken en iemand met verstand van zaken de verbouwing laten volgen. Kost een paar cent maar dan heb je uiteindelijk wel wat je in gedachte had.
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
pino (datum: 08-11-2017 07:51)

Een hoogteverschil is gewoon toegestaan.
op een gegeven moment heb je echter wel een trap of een hellingbaan nodig


Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
Leon (datum: 08-11-2017 08:22)

Natuurlijk is het wettelijk toegestaan. Maar dat wil niet zeggen dat je het als opdrachtgever maar moet accepteren. Ik zou me er in ieder geval mateloos aan ergeren.
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
Sander (datum: 08-11-2017 10:31)

Ongeacht of er nu wel of geen architect aanwezig is geweest. De opdracht om te bouwen waren vloeren en drempels op gelijke hoogte!
Hoe zit het met het opdrachtgevers schap?
Ik vind dat daar nu wel heel luchtig aan voorbij wordt gegaan!

De bouw dekt zich continu in met allerlei afwijkende maatvoeringen wat dan acceptabel moet zijn.

In principe kan je aannemer een opdracht verstrekken om te bouwen en kan je zelf op vakantie gaan. En als je terugkomt dient er gebouwd te zijn zoals is afgesproken!
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
Leon (datum: 08-11-2017 11:05)

Vraag die aannemer eens waarom het acceptabel is. Waar staat dat? Wie zegt dat jij dat acceptabel vindt? De bouw roept wel vaker dat zaken binnen de tolerantie vallen, maar hoe harder men dat roept, hoe minder er van klopt (en hoe meer er verdoezeld moet worden). Hoofdzaak in deze is het feit dat jij niet geleverd krijgt wat je besteld hebt.

Even een voorbeeld: stel jij gaat naar de plaatselijke autodealer en stelt daar een blauwe Audi A3 samen. Hartstikke mooi, precies de auto die je wilde hebben. Een week later belt de dealer: de auto is binnen en klaar om opgehaald te worden. Je trekt het doek er van af en er staat een rode VW Golf. Accepteer je dat? Nee. Omdat dat niet is waar je om hebt gevraagd. En dan gaat de dealer ook niet roepen dat het allemaal hetzelfde is. Want de kleur rood of blauw is bij wet niet geregeld en zowel de Golf als de A3 hebben een typegoedkeuring, mag gewoon de weg op. In dit geval vinden we het allemaal heel normaal dat je die auto niet accepteert, maar in de bouw moet dat blijkbaar allemaal anders zijn. En ja, natuurlijk is het voor iedereen het mooiste als je gezamenlijk een oplossing kiest waar iedereen zich in kan vinden. Is het reëel om alles maar af te laten breken omdat de vloer te hoog ligt? Wellicht niet, en daar zit 'm vaak ook de crux. Grote vraag is: hoe verwijtbaar is de aannemer in dit geval en wat is jouw rol daar in geweest? Had de aannemer alle beschikbare informatie om te weten hoe hoog de vloer zou moeten zijn? Is er iets geregeld over bouwtoezicht? Wie heeft het ontwerp voor z'n rekening genomen? Heb je zelf tekeningen laten maken of heeft de aannemer dat verzorgd? Het zijn allemaal details die meespelen. Want feit is dat dit geen goedkoop herstel gaat worden, kun je aanpassing eisen en zo ja, wie betaalt dat? Wat vaak ook meespeelt: had jij als opdrachtgever vooraf kunnen zien/weten dat dit fout zou gaan?
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
Sander (datum: 08-11-2017 11:22)

Precies. En wie is er ten alle tijden uiteindelijk verantwoordelijk voor de maatvoering!

Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
Leon (datum: 08-11-2017 11:31)

Tja het ligt er maar net aan hoe e.e.a. contractueel is vastgelegd. Als het hele traject van ontwerp t/m uitvoering door die aannemer is verzorgd dan mag het duidelijk zijn dat daar de bal ligt. Maar het wijst ook wel uit dat het eigenlijk niet verstandig is om alles bij de uitvoerende partij te laten. Je krijgt dan de slager die z'n eigen vlees gaat keuren en dan ben je sterk afhankelijk van de kwaliteiten van die aannemer. Immers: iedereen kan fouten maken, bewust of onbewust. Maar goed, dat is achteraf. De timmerman die het bouwpeil heeft uitgezet was vast overtuigd van z'n eigen gelijk, een onafhankelijk opzichter had wellicht gevraagd 'Klopt het wel? Denk je aan de dikte van de afwerkvloer?' of een maatje gecheckt en geconstateerd dat er een afwijking was. Wellicht ook niet, dat zullen we nooit weten. Feit is wel dat je een vervelende situatie aan de hand hebt. Probeer het op te lossen met elkaar, al ben ik bang dat dat niet zo makkelijk zal gaan. 'Even' een vloertje laten zakken is niet zomaar gedaan dus die aannemer zal ook zeker niet voorstellen om dat 'even' te doen ben ik bang...
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 08-11-2017 11:32)

Diegene die zijn handtekening onder deze afspraak heeft gezet.
Kijk in de aanneemovereenkomst of U daar nog iets kunt uithalen.
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 08-11-2017 11:44)

Als U een (open) begroting heeft van de aannemer staat bij post 11 Peil en Uitzetten met een bedrag.
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
Jeroen (datum: 08-11-2017 17:26)

Waar kom je tegenwoordig nog een opzichter tegen? Nergens!
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
Jeroen (datum: 08-11-2017 17:28)

Geen flauwekul! Die aannemer zit gewoon fout als het goed op tekening staat.
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
Jack , van SenS (datum: 09-11-2017 10:22)

Hoe simpel was het geweest: gewoon net boven de vloer een gaatje boren in de wand t.p.v. de (toekomstige) doorbraak. Aan de ene zijde het verschil met bestaand vloerpeil meten en dat vervolgens aftekenen aan de andere zijde ...
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
Leon (datum: 09-11-2017 10:54)

@Jack
Waarom boren? Laserwaterpas binnenzetten op de juiste hoogte en de hele handel doorwaterpassen.
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
Jeroen (datum: 10-11-2017 12:57)

Dan maar elektrische vloerverwarming. OP termijn moet je toch van het gas af.
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
Leon (datum: 10-11-2017 19:02)

Dat zou technisch gezien wel een oplossing kunnen zijn, het reduceert in ieder geval de benodigde dikte van de dekvloer. Of je het wil is vraag twee natuurlijk...
Re: hoogeverschil vloeren
Naam:
Jack , van SenS (datum: 13-11-2017 13:17)

... betaalt de aannemer dan z'n elektra rekening?
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl