Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: omrekenfactor m3 prijs aar m2 prijs
Naam: Ben Dover (datum: 03-11-2017 21:18)

Ik heb een vraag over de omrekenfactor van m3 naar m2 (ik ben me bewust dat dit heel dom klinkt).

Voor de nieuwbouw van een vrijstaamde woning houd ik 500-550 per m3 aan. Dit zegt echter de meeste opdrachtgevers weinig, zij willen de prijs per m2. Bij een woning met een platdak is dit eenvoudig, vermenigvuldig de m3 prijs met de verdiepingshoogte + dak dikte (voor het gemak even 3m) en je hebt de m2 prijs. Bij een schuindak wordt dit ingewikkelder. Als ik mijn oude projecten terugreken kom ik meestal op een factor van 2,7 tot 2,9 uit (woning met schuin dak, garage en veranda met platdak). Nu sprak ik laatst een opdrachtgever en die vertelde me dat de andere architecetn die hij gesproken had met een factor 3,5 tot 4 rekenen. Zoekend op het internet zag ik dat ook ITX bouwconsult met dit soort omrekenfactoren rekent bij de m2 en m3 prijzen. Eerlijk gezegd klinkt 1750 a 2000 per m2 mij ook aannemelijker in de oren dan 1500.

Wat mis ik hier? Ik reken met bruto inhoud en bruto vloeroppervlak. Reken ik met de verhouding bruto inhoud en gebruiksoppervlak kan kom ik wel richting de 4, maar ik neem aan dat die m2 prijzen op basis van bruto oppervlakten zijn.

Het lijken kleine verschillen echter aangezien de m2 prijs ook weer wordt vermenigvuldigd scheelt het als snel 50.000 tot 100.000 op een project en snap ik best dat de opdrachtgever hier vragen over stelt.

Kan iemand mij vertellen wat ik verkeerd doe?
Reageer
Re: omrekenfactor m3 prijs aar m2 prijs
Naam:
pino (datum: 04-11-2017 10:22)

Als je voor je opdrachtgever een enigszins goede richtprijs wilt bepalen is deze methode eigenlijk te grof. hij heeft immers helemaal geen relatie met jouw ontwerp tenzij je echt een recent referentie project het na gecalculeerd om een scherpe m2 prijs te bepalen

als je echte een indicatie voor de prijs wilt zal je minimaal naar een elementen begroting moeten
Re: omrekenfactor m3 prijs aar m2 prijs
Naam:
Ben Dover (datum: 04-11-2017 19:23)

Deze vraag wordt mij meestal gevraagd in een eerste kennismakingsgesprek, de potentiele opdrachtgever wil dan weten wat hij ongeveer kan bouwen. Een elementenbegroting is op zo'n moment nog niet mogelijk.
Re: omrekenfactor m3 prijs aar m2 prijs
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 04-11-2017 20:37)

Op internet kun je wel gemiddelde prijzen vinden per m2 en per m3, al naar gelang het afwerkniveau laag (seriebouw) tot zeer hoog (villa).

Ik heb die prijzen hier ergens en hanteer die ook. Als je zelf niets kunt vinden op internet zal ik je begin volgende week de link wel even toespelen.
Re: omrekenfactor m3 prijs aar m2 prijs
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 04-11-2017 20:41)

Deze kom ik nu heel even snel tegen. er zijn er meer en als je die een beetje door elkaar husselt kom je aardig in de buurt: http://www.itx-bouwconsult.nl/diensten-particulier/gemiddelde-bouwkosten-per-m2
Re: omrekenfactor m3 prijs aar m2 prijs
Naam:
Ben Dover (datum: 05-11-2017 09:15)

Dank voor de tip. De getallen van ITX bouwconsult houd ik zelf meestal aan. Maar ook bij hen zie je een behoorlijke variatie in de omrekeningsfactor van m3 naar m2 (tussen de 2,6 en de 4,1 geloof ik).

Ik heb helaas zelf nog te weinig projecten gerealiseerd om zelf betrouwbare getallen te hebben. Ook zit er veel 'ruis' in die getallen omdat bijvoorbeeld opdrachtgevers ervoor kiezen om zelf als hoofdaannemer op te treden.
Re: omrekenfactor m3 prijs naar m2 prijs
Naam:
Robert A. Albers , van iTX BouwConsult (datum: 20-02-2018 17:06)

Op http://www.itx-bouwconsult.nl/diensten-particulier/gemiddelde-bouwkosten-per-m2 presenteren wij, iTX BouwConsult, bouwprijzen in de vorm van kengetallen. Er wordt geen gebruik gemaakt van een omrekenfactor om te komen van m3 naar m2. Als basis hebben wij bij iTX BouwConsult verschillenden woning-typen waarvan de bouwprijs, de inhoud en het oppervlak bekend is. Vanuit dat gegeven wordt de prijs per m3 en per m2 gedestilleerd.
Bij woningen met een plat dak is het geoorloofd om een kubieke meterprijs om te rekenen naar een vierkante meterprijs door de bruto hoogte te nemen. Uitgangspunt is wel dat de woning gelijke bouwhoogten kent. Bij landhuizen met relatief grote schuine daken gaat die vlieger niet meer op.
In de optiek van iTX BouwConsult is de benadering van de vierkante meter prijs vaak te onbetrouwbaar om te hanteren. Wij prevaleren de kubieke meterprijs. Maar om echt snel inzicht te verkrijgen in de bouwkosten van een ontwerp adviseren wij de QuickScan Bouwkosten ( http://www.itx-bouwconsult.nl/diensten-particulier/quickscan-bouwkosten ) Hierbij maken wij gebruik van de door iTX BouwConsult ontwikkelde KuubCel methode. Meer weten, bezoek onze site of mail ons op info@itx-bouwconsult.nl

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl