Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: volgorde bouwvergunning en bestek
Naam: P. Gianni (datum: 02-11-2017 14:36)

Beste mensen,

Ik heb een vraag over het tijdstip van de aanvraag voor de omgevingsvergunning. Normaliter doe ik de omgevingsvergunning op basis van het definitief ontwerp. Probleem hierbij is dat er tijdens de verdere technische uitwerking (dus na de aanvraag) vaak nog veel aanzienlijke veranderingen in het ontwerp worden doorgevoerd (denk bijvoorbeeld aan aanpassingen aan de materialisatie, installatie opzet, constructie). In principe moeten deze wijzigingen vervolgens weer als aanvulling op de omgevingsvergunning worden ingediend. Toevallig werk ik nu aan zo'n project en tot mijn irritatie blijf ik wijzigingen indienen. Dit is natuurlijk zonde van de tijd.

Nu weet ik ook dat er architecten zijn die de aanvraag pas na de aanbesteding doen. Voordeel hiervan is dat het plan dan al technisch verder is uitgewerkt en ingrijpende wijzigingen veel minder voorkomen.

Wat is nu eigenlijk het 'beste' moment voor de aanvraag en wat zijn de voors en tegens van de verschillende momenten?


Reageer
Re: volgorde bouwvergunning en bestek
Naam:
Leon (datum: 02-11-2017 15:09)

Blijkbaar is je definitief ontwerp niet definitief, daar zou ik eens mee beginnen. De volgorde maakt niet uit als je nog van alles loopt te wijzigen...

Mijn ervaring met krappe planningen is dat je eerst je plan bouwaanvraag en concept-bestek gereed maakt. Op dat moment kun je indienen en tegelijkertijd het bestek afronden. Vervolgens de stukken versturen aan de inschrijvers. Mochten er vanuit de bouwaanvraag nog laatste wijzigingen/toevoegingen zijn dan kan je die meenemen in de nota van inlichtingen. Inschrijvers hebben vervolgens de tijd om hun aanbieding te maken, in die periode heb jij als het goed is de vergunning binnen. Tegen de tijd dat de aannemer gecontracteerd is en de eerste benodigde werkvoorbereiding/inkoop is opgestart heb je vergunning onherroepelijk en kan de schop in de grond.
Re: volgorde bouwvergunning en bestek
Naam:
P. Gianni (datum: 02-11-2017 16:40)

Dat laatste punt is inderdaad wel handig alhoewel het met de huidige drukte bij de aannemers en de lange levertijden van bouwmateriaal meestal toch niet meer gebeurd dat de aannemer snel na het contracteren de eerste 'schop de grond in steekt'. Denk bijvoorbeeld de huidige levertijd van de heipalen of kanaalplaten.

Ik werk uitsluitend met particuliere opdrachtgevers. Het probleem met de wijzigingen na het DO is dat zij meestal zoiets hebben van 'doe maar snel de aanvraag, dan hebben we die alvast, de rest komt later wel'. Er moet dan snel wat berekend worden voor bijvoorbeeld de EPC en de ventilatie zonder dat er echt over nagedacht wordt. Pas later komt er dan een installateur aan tafel en moet er echt over nagedacht worden. Dan zie je ineens dat ze toch meer willen dan ze in eerste instantie dachten en kun je de heleboel dus aanpassen. Dit zal je met professionele opdrachtgevers niet snel mee maken is mijn ervaring (daar is sowieso meestal het minimum vereiste ook gelijk het maximale wat zij willen).
Re: volgorde bouwvergunning en bestek
Naam:
Anne (datum: 02-11-2017 19:58)

Helemaal mee eens dat dit irritant is. En de ene particuliere opdrachtgever wil nog meer wijzigen dan de andere andere.
Ik probeer vergunningsaanvragen zo summier mogelijk te houden zodat er bij bestekwerk en uitvoering meer ruimte is tot (kleine) wijzigen. Maar dit blijft beperkt natuurlijk.
Sinds een jaar werk ik ook alleen nog maar tegen uurtarief omdat als je een offerte te scherp inzet je om elke klein dingetje om meerwerk zou moeten vragen. Heb ik geen zin meer in.
Ik doe nog altijd eerst de vergunning en tijdens de looptijd van de vergunning het bestek verder uitwerken. Een wijziging kan dan wellicht nog op tijd verwerkt worden.

Het wordt een stuk minder irritant om een wijziging in te dienen als je er ook normaal voor betaald krijg ;)


Re: volgorde bouwvergunning en bestek
Naam:
Anne (datum: 02-11-2017 20:02)

Wat ik soms ook doe bij wat complexere projecten is eerst het vooroverleg met gemeente afronden (welstand en r.o.), daarna de aanbesteding en als het binnen budget is dan de definitieve vergunningsaanvraag.
Re: volgorde bouwvergunning en bestek
Naam:
Leon (datum: 03-11-2017 08:22)

Ik denk dat je je opdrachtgevers dan toch wat moet 'opvoeden' en duidelijk maken wat de gevolgen zijn. En anders gewoon accepteren dat dit de gangbare manier van werken is...
Re: volgorde bouwvergunning en bestek
Naam:
P. Gianni (datum: 03-11-2017 08:34)

In mijn geval is het meer regel dan uitzondering dus zal het het laatste worden.

Overigens hangt het ook wel af van het budget. Hoe groter het budget des te meer er kan en dus gewijzigd kan worden.

Welstand ga ik meestal na het VO heen. Eventuele opmerkingen kunnen dan tijdens het DO worden meegenomen.
Re: volgorde bouwvergunning en bestek
Naam:
pino (datum: 03-11-2017 10:25)

Het is maar net hoe spannend de aanvraag is.
Als je op of over het randje gaat van de mogelijkheden van het kavel is het voor de opdrachtgever goedkoper om eerst de reactie van de gemeente af te wachten voordat je verder gaat met het uitwerken.

Anders kan je net zo goed het TO indienen
De aannemer heeft toch pas over jaar tijd

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl