Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Valbeveiliging vernieuwbouw appartementen
Naam: NW (datum: 02-11-2017 09:22)

Goedemiddag allen,

Ik ben bewoner en VVE bestuurslid van een appartementencomplex (34 appartementen 4 verdiepingen) wat deze week wordt opgeleverd.
Het betreft een oud kantoorpand wat volledig is leeggehaald tot op beton, waar een verdieping bovenop is gezet met plat dak en vervolgens mooie nieuwe appartementen in zijn gemaakt.

De projectontwikkelaar is niet van plan valbeveiliging te plaatsen, is hij dit niet verplicht voor toekomstig onderhoud?
Als ik het recente bouwbesluit interpreteer is mag hij dit achterwege laten als er bijv alternatieven zijn zoals te bereiken met een hoogwerker, echter lijkt me dat niet mogelijk in deze situatie.
Of moet er uitgegaan worden van een ouder bouwbesluit? ivm VERnieuwbouw ipv nieuwbouw?

Alvast hartelijk dank.
Reageer
Re: Valbeveiliging vernieuwbouw appartementen
Naam:
Leon (datum: 02-11-2017 09:57)

Valbeveiliging om wat te doen? Bij welke onderhoudswerkzaamheden zou je valbeveiliging nodig hebben in dit geval en waar zouden die volgens jou moeten zitten?
Re: Valbeveiliging vernieuwbouw appartementen
Naam:
NW (datum: 02-11-2017 12:49)

Dank voor je reactie.
Heb specifiek onderhoud in gedachten, misschien bijv voor reiniging?
Ben zelf niet heel bekend wat voor onderhoud een dak nodig heeft op termijn.

Ik begrijp in ieder geval wel dat voor alle werkzaamheden vanaf een bepaalde afstand vanaf de rand valbeveiliging nodig is.

Zo zullen er termijn airco-units (al zullen deze niet aan de rand zitten).

Mijn vraag is dus meer of valbeveiliging voor toekomstig onderhoud/werk normaliter al wordt bij bouw/oplevering wordt geplaatst en verantwoordelijkheid is van een projectontwikkelaar of dat dit iets is wat pas wordt geplaatst wanneer dit daadwerkelijk nodig is en dus op kosten van VVE.

Bvd,
Re: Valbeveiliging vernieuwbouw appartementen
Naam:
Leon (datum: 02-11-2017 13:22)

Veiligheidsvoorzieningen zijn verplicht bij onderhoud op hoogte, maar die kan je in alle soorten en maten aanbrengen. Het hoeft bovendien geen permanente voorziening te zijn. Men kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een tijdelijke randvoorziening of steiger te plaatsen. Het is wat dat betreft voornamelijk een financiële afweging: weegt de éénmalige investering in bijvoorbeeld een aanlijnpunt op tegen de inzet van tijdelijke voorzieningen? Persoonlijk ben ik er wel voorstander van om altijd een aanlijnvoorziening aan te brengen, op die manier is het altijd mogelijk om op een eenvoudige manier veilig te werken.
Re: Valbeveiliging vernieuwbouw appartementen
Naam:
NW (datum: 02-11-2017 15:30)

Dank wederom voor je reactie Leon.

Daar zat ik inderdaad ook aan te denken.

Wie is daar normaliter bij nieuwbouw verantwoordelijk voor? geeft het bouwbesluit hier uitsluitsel over?

Bvd,
Re: Valbeveiliging vernieuwbouw appartementen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 03-11-2017 10:27)

Nee, zijn er niet. Het Bouwbesluit heeft wel richtlijnen hiervoor, maar die gelden alleen voor volledige nieuwbouw, niet voor aanpassingen aan bestaande gebouwen.
Re: Valbeveiliging vernieuwbouw appartementen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 03-11-2017 10:29)

Voor die aannemer zal het ook zijn dat hij opdracht heeft om het gebouw volgens de vergunning en volgens de regels neer te zetten, en niet meer dan dat. Wanneer u graag beveiligingsmaatregelen wilt als VVE, kunt u ook een aanvullende opdracht verstrekken daarvoor. Maar u bent zelf degene die het vraagt, dus zult dat ook zelf moeten bekostigen.

Voor nieuwbouw wordt deze checklijst gebruikt.
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2012/03/19/formulier-toetsingskader-veilig-onderhoud
Re: Valbeveiliging vernieuwbouw appartementen
Naam:
Leon (datum: 03-11-2017 11:03)

Zoals ik al zei, het aanbrengen van gebouwgebonden veiligheidsvoorzieningen voor het plegen van onderhoud is in de basis niet verplicht. Wil je hier wel in voorzien dan zul je dat als opdrachtgever zelf aan moeten geven. Wie het vervolgens betaalt in dit geval is een kwestie van onderlinge afspraken.
Re: Valbeveiliging vernieuwbouw appartementen
Naam:
Leon (datum: 03-11-2017 11:12)

Wellicht ten overvloede, maar om misverstanden te voorkomen: als er in de toekomst onderhoud gepleegd moet worden aan dat dak dan zal de uitvoerende partij veilig moeten werken. Dat zijn ze gewoon verplicht. Hoe ze dat invullen ligt aan de situatie ter plekke. Voorziet het gebouw bijvoorbeeld in een aanhaakvoorziening dan hoeft het niet ingewikkeld te zijn, even een harnas aan en aan het werk. Is die voorziening er niet, dan moet men op een andere manier te werk gaan. Bijvoorbeeld door een tijdelijke afrastering te plaatsen. Voor incidenteel groot onderhoud kan dat prima, komt het jaarlijks terug dan kun je je afvragen wat goedkoper is. En daarom adviseer ik ook om bij complexen met een plat dak om altijd te voorzien in aanhaakpotten of -lijnen. Jaarlijks onderhoud aan ventilatieboxen, PV-panelen, wellicht de afvoeren bladvrij maken, etc. Zo'n systeem verdient zich dan vrij snel terug als het goed is (de kosten voor tijdelijke voorzieningen krijg je indirect ook op je bordje). Maar dat verschilt natuurlijk per project. Vergeet overigens niet dat je als (professioneel) opdrachtgever ook een zekere verantwoordelijkheid hebt als het aankomt op veilig werken door een aannemer.
Re: Valbeveiliging vernieuwbouw appartementen
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 03-11-2017 12:25)

@Leon,

Allemaal waar, maar ik denk dat de OP eigenlijk een vraag over verantwoordelijkheid heeft, en wil weten of die zaken op kosten van de aannemer verplicht aangebracht kunnen worden.
Re: Valbeveiliging vernieuwbouw appartementen
Naam:
Leon (datum: 03-11-2017 12:32)

Zoals ik al zei, het aanbrengen van gebouwgebonden veiligheidsvoorzieningen voor het plegen van onderhoud is in de basis niet verplicht.

:)
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl