Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: plagiaat
Naam: thom keizer, van thom keizer bouwadvies (datum: 19-10-2017 18:50)

Tot mijn stomme verbazing zag ik mijn bouwkundig ontwerp voor het bouwen van een fysiotherapieruimte met 5 appartementen door eehn voor mij volstrekt onbekend iemand gekopieerd indienen. Platte gronden exact 1 op 1 en minimale gevelverschillen.
Kan dit zo maar? Welke rechten heb ik?
Reageer
Re: plagiaat
Naam:
tim (datum: 19-10-2017 19:07)

Autersrecht?
Re: plagiaat
Naam:
pino (datum: 19-10-2017 19:43)

plattegronden exact gelijk?
ook op de zelfde plek gebouwd soms?




Re: plagiaat
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 19-10-2017 20:09)

Auteursrecht architect
Iedereen heeft auteursrechten op zijn eigen werk, dus ook architecten. Als u een bouwtekening in handen krijgt van een architect mag u deze niet zomaar kopiëren voor anderen, er rust namelijk auteursrecht op een bouwtekening, maar ook op de schetsen welke door de architecten zijn gemaakt.

Logisch zult u denken, één iemand werkt een bouwtekening uit, waar veel tijd in zit. De ander zou dan door slechts op een knop van de kopieermachine te drukken een heel mooie nieuwe bouwtekening tot zijn beschikking krijgen zonder dat het hem iets kost, geen inspanning en geen geld. Nou dit kan dus in de praktijk ook niet, de architecten zijn in Nederland goed beschermd. Gebruikt iemand toch tekeningen of schetsen, bijvoorbeeld even “geleend”bij de buren, dan is deze persoon aan te klagen.

Auteursrechten van architecten
Bij de auteursrechten van architecten gaat het er net als bij andere auteursrechten om dat het werk van architecten niet zomaar gebruikt mag worden zonder toestemming. Misschien vindt iemand een bouwtekening erg goed en wil hij aan de hand van deze tekening zijn gebouw precies hetzelfde gaan bouwen aan de andere kant van Nederland, dit mag niet zomaar.

Er dient eerst toestemming te zijn van één van de architecten die deze tekening gemaakt heeft. Als u een opdracht maakt op aanvraag, dan heeft u als architect nog steeds het auteursrecht, u heeft namelijk het ontwerp gemaakt. Het kan zijn dat u wordt gevraagd het auteursrecht over te dragen, dit moet u dan wel schriftelijk doen en hier dienen dan ook alle afspraken in mee genomen te worden. Dat dit schriftelijk gebeurt, is hierbij zeer belangrijk omdat een en ander dan altijd terug te vinden is.

Voor eigen gebruik
Als u een bouwtekening van een van de architecten heeft gekregen mag u voor eigen gebruik wel foto’s maken van deze bouwtekening. Ook een film maken kan geen kwaad, wanneer het maar voor eigen gebruik is, u mag niet de hele buurt voorzien van bijvoorbeeld de tekening van de nieuw te bouwen verdieping, of de dakkapel. De afbeeldingen, die u zelf maakt mogen wel worden verkocht aan anderen, zonder dat daarvoor toestemming nodig is van de architecten. Maar, als het gaat over de hoofdafbeelding van een gebouw dan is het anders. Dan mag er bijvoorbeeld geen poster worden gemaakt en het mag zeker niet verkocht worden. Stel dat u een architect bent en u heeft een woning ontworpen. Iemand gaat een boek schrijven en kiest uw ontworpen woning uit als kaft van het boek, dit mag niet zonder meer. Er moet eerst toestemming aan u worden gevraagd, ook al voelt u zich nog zo vereerd. Als u graag uw auteursrecht als architect in de gaten wilt houden kunt u de mensen waar u voor tekent ook al laten zien wat de auteursrechten zijn. U kunt hen eventueel een papier geven waar alles op staat, zodat zij ook weten wat zij wel en niet mogen doen met ontwerpen en foto’s. Het is dan wel belangrijk dat u duidelijk aan geeft dat het voor eigen gebruik wel mogelijk is foto’s en beelden te maken van bijvoorbeeld de woning en van bouwtekeningen.


Re: plagiaat
Naam:
thom keizer , van thom keizer bouwadvies (datum: 20-10-2017 10:52)

Ja helaas dat ook nog Ander eigenaar en andere opdrachtgever. En de gene die het kopieer werk verricht denkt daar ook nog mee weg te komen ondanks dat onder al mijn ontwerpen copyright vermeld staat. Volgen deze persoon van het maar een deel van de tekening waar alles opstond behalve het etiket. Plattegronden 100% 1 op 1 gekopieerd en de gevels voor 95% . Verdere vraag: zou ik ook de bouwaanvraag bij de gemeente kunnen tegen houden.
Re: plagiaat
Naam:
Roy (datum: 20-10-2017 14:07)

Het lijkt mij niet dat de gemeente een zaak heeft in deze. Beter kan je contact opnemen met je rechtsbijstand en/of misschien kan de BNA je helpen.
Re: plagiaat
Naam:
tim tuinte (datum: 20-10-2017 14:24)

De BNA zal je nooit helpen als je geen lid van deze club bent. De rechtsbijstandsverzekering bedrijven heeft dit helaas NOOIT als verzekerd object in zijn polis staan. Deze wordt ten alle tijden uitgesloten.
Re: plagiaat
Naam:
pino (datum: 20-10-2017 15:09)

Voordat je begint zou ik toch eens een collegiaal telefoontje plegen met je concurrent hoe dat ontwerp bij hem is aangeleverd. Het zou kunnen dat zij zich van geen kwaad bewust zijn.
Want voor het gebeurd wel meer dat iets incl. een ontwerp wordt verkocht aan een nieuwe eigenaar. En deze een ander in de arm neemt om het ontwerp bouwkundig af te maken.
Het zou zomaar kunnen dat je jouw opdrachtgever aansprakelijk moet stellen omdat hij jouw product heeft verkocht en toestemming heeft verleent waar dat uitgaande van jouw vraag niet was overeengekomen.
Heeft jouw opdrachtgever wel gewoon afgerekend?

Re: plagiaat
Naam:
tim tuinte (datum: 20-10-2017 15:18)

De BNA zal je nooit helpen als je geen lid van deze club bent. De rechtsbijstandsverzekering bedrijven heeft dit helaas NOOIT als verzekerd object in zijn polis staan. Deze wordt ten alle tijden uitgesloten.
Re: plagiaat
Naam:
ambtenaar (datum: 20-10-2017 17:08)

Wij komen dit op kantoor bij de gemeente wel eens tegen. Kopie van tekening uit het archief, ander onderzoekje erop plakken... En vaak van een tekenbureau / architect uit de buurt.
Als we het zien, nemen we eerst contact met de indiener op en vragen om goedkeuring van gebruik van de tekening. Of anders maken we een inhoudelijke opmerking op de tekening, zodat deze aangepast moet worden (en de indiener terug moet naar het tekenbureau).
Re: plagiaat
Naam:
Jeroen (datum: 20-10-2017 18:02)

Probeer je gelijk maar te halen bij de rechter.

Re: plagiaat
Naam:
pino (datum: 21-10-2017 11:39)

ik vind de vraag of je betaald bent voor je werk een belangrijk punt.
Als dit het geval is vind ik eigenlijk dat je niet zeuren dat het ook gebouwd gaat wordt en is het zeker geen plagiaat (want het is het origineel)
een vermelding van de ontwerper zou passend zijn maar is volgens mij contract afhankelijk of dit moet.

Re: plagiaat
Naam:
thom keizer , van thom keizer bouwadvies (datum: 21-10-2017 13:36)

Ik heb voor het plan niets betaald gekregen. En los daarvan ik heb met de nieuwe eigenaar niets van doen. De gene die het gekopieerd had wist wel dat ze plagiaat pleegde maar niet dat dit van mij was aldus haar reactie. Nota bene een oud lerares van Saxion hogescholen.
Re: plagiaat
Naam:
Amerongen (datum: 22-10-2017 14:15)

Pino, waar slaat dat op.
Al zou hij betaald zijn en zelfs diverse kopieen zelf verkoopt wil niet zeggen dat iemand zonder toestemming het mag gebruiken. Dat mag nooit.
Re: plagiaat
Naam:
pino (datum: 23-10-2017 08:13)

Als je een plan produceert en daar voor betaald krijgt mag de koper het toch zeker gewoon bouwen onafhankelijk van of hij dit zelf doet of het geheel nog een keer doorverkoopt en een ander het uiteindelijk bouwt.

Toestemming heb je m.i. dan al verleend door de deal te sluiten.


Re: plagiaat
Naam:
Leon (datum: 23-10-2017 09:18)

Ik kan het verhaal niet helemaal volgen. Wie is er nu aan de haal gegaan met jouw ontwerp? Is dat jouw opdrachtgever? Je spreekt ook over een nieuwe eigenaar, is het perceel wellicht verkocht (inclusief jouw tekening)? En je geeft aan dat er niet betaald is voor de opdracht, hoe heb je dat voor ogen gehad dan? Er is een complete bouwaanvraag uitgewerkt zonder betaling/contract o.i.d.? Auteursrecht in de architectuur klinkt allemaal heel leuk maar is in de praktijk nauwelijks te handhaven. Eigenlijk ben je aangewezen op het fatsoen van je opdrachtgever en in zekere zin van je concurrentie. Vanuit de BNA zijn daar overigens wel regelementen voor dacht ik, maar dan moet je daar wel lid van zijn. En via de rechterlijke macht aanvechten kan altijd, maar ik ben bang dat het meer kost dan het je oplevert...
Re: plagiaat
Naam:
pino (datum: 23-10-2017 10:22)

Ik zou beginnen met de deurwaarder met betrekking tot de niet betaalde opdracht.
Er van uitgaande dat hier wel een contract voor was en dat je de verrichte werkzaamheden in rekening hebt gebracht.


Verder zou je contact kunnen opnemen met de nieuwe opdrachtgever en zijn architect.
Hoe zij e.a. zien.
Geef ze even het voordeel van de twijfel en stel je zakelijk op, mogelijk kan je op een normale manier tot een regeling komen waar je beide tevreden mee bent.
Op een gerechtelijke procedure zit niemand te wachten. hoewel je waarschijnlijk wel redelijk sterk staat als je kan bewijzen dat het jouw ontwerp is.

Re: plagiaat
Naam:
Ben Dover (datum: 23-10-2017 16:59)

@pino: Zo werkt het in principe niet hoor (afhankelijk van de voorwaarden van het contract dat je opstelt natuurlijk). Als architect ben je ten alle tijden eigenaar van het ontwerp. De opdrachtgever koopt het eenmalige recht om dit uit te voeren. Als architect zet je daar tegenover dat je het ontwerp niet nogmaals gebruikt/doorverkoopt/od iets dergelijks.

Dat zijn in ieder geval de regels van de Consumenten Regeling en daarmee waarschijnlijk ook die van de DNR waar deze op gebaseerd is.

Je moet dit natuurlijk wel in het contract opnemen.

Overigens vermoed ik dat het hier niet om een geregistreerd architect gaat (maar dat zou niets moeten uitmaken).
Re: plagiaat
Naam:
pino (datum: 23-10-2017 20:10)

@Ben er is geen spraken van een tweede keer Het betreft 1 en het zelfde gebouw.
de koper van het ontwerp mag het gebouw toch ook verkopen als het klaar is dus waarom niet als het nog gebouwd moet worden.


Re: plagiaat
Naam:
Leon (datum: 24-10-2017 08:11)

@pino
Het ligt er inderdaad maar net aan. Als de architect alleen opdracht heeft gehad voor het ontwerp dan staat het de opdrachtgever natuurlijk vrij om de technische uitwerking en bouwaanvraag door een andere partij te laten verzorgen. Dat TS hier niks van af weet is dan wel weer merkwaardig, maar ik heb de indruk dat hij zijn eigen opdracht ook niet zuiver heeft afgekaderd.
Re: plagiaat
Naam:
Ben Dover (datum: 24-10-2017 09:47)

Volgens mij staat er in de DNR/Consumenten Regeling ook iets over doorverkopen. Dit mag dacht ik alleen met de nadrukkelijke toestemming van de ontwerper. Ik zou er in ieder geval niet blij mee zijn als een opdrachtgever dat deed.


Het laat maar weer eens mooi zien hoe belangrijk het is om zaken goed vast te leggen in een contract en er niet vanuit te gaan 'dat het wel goed komt'.

Maar ik moet toegeven dat het verhaal van de TS op mij ook wat onduidelijk overkomt (geen betaling, geen contract, etc.). Het klinkt een beetje alsof het door een student gemaakt is en vervolgens de docent het daadwerkelijk gebruikt heeft. In dat geval zijn zaken als de DNR en dergelijke niet van toepassing en is het logisch dat er geen contract is of betaling heeft plaatsgevonden. Wellicht dat de TS hier nog wat over kan vertellen?
Re: plagiaat
Naam:
pino (datum: 24-10-2017 17:08)

Ik ben constructeur.
mij maakt het niets uit als de opdrachtgever een project doorverkoopt.
zolang mij opdrachtgever maar netjes heeft afgerekend.

Als de nieuwe opdrachtgever wil sluiten we een nieuw contract af en verdienen we misschien nog wat extra's ook.

Re: plagiaat
Naam:
pino (datum: 24-10-2017 17:11)

ps. opdrachtgevers die dit vaker doen zijn ook niet gek die hebben dat contract heus wel in hun eigen voordeel dichtgetimmerd wat dit betreft en daar kom je als kleine jongen niet zomaar langs
Re: plagiaat
Naam:
Leon (datum: 25-10-2017 08:54)

Ik vraag me ook af waar de pijn zit in dit geval. Ik denk dat de vlag er heel anders bij had gehangen als TS gewoon betaald was voor z'n geleverde diensten, wellicht voor de vorm nog even een eervolle vermelding op het bouwbord als ontwerper.
Re: plagiaat
Naam:
Ben Dover (datum: 25-10-2017 09:17)

@Pino: als een opdrachtgever een regel in het contract zet waarin staat dat hij het mag doorverkopen o.i.d. dan kun je meteen nattigheid voelen.

Ik zou als architect niet snel akkoord gaan maar je hebt gelijk; als klein bureau kun je hier vaak weinig tegenin brengen behalve de opdracht niet aannemen. Mocht je het toch doen dan moet je ook niet meer klagen als de opdrachtgever er gebruik van maakt natuurlijk.
Re: plagiaat
Naam:
pino (datum: 25-10-2017 19:10)

@Ben kun jij helder uitleggen wat voor jouw dan het verschil is tussen het verkopen van het gebouw direct na oplevering







Re: plagiaat
Naam:
Ben Dover (datum: 25-10-2017 20:11)

@pino; Als ontwerper ben je geen eigenaar van het gebouw maar wel van het ontwerp. Als opdrachtgever ben je eigenaar van het gebouw maar niet van het ontwerp. Je kunt niet verkopen wat niet van jouw is.

Zoals gezegd, als opdrachtgever koop je het (onoverdraagbare) recht om het ontwerp eenmalig uit te voeren. Mocht je dit willen overdragen dan zal je dit in overleg met de ontwerper moeten doen. Doe je dit niet dan is er sprake van contractbreuk. Maar goed, dan moet dit dus wel zijn vastgelegd in het contract.
Re: plagiaat
Naam:
pino (datum: 26-10-2017 09:59)

ik zie het anders als architect verkoop je de toestemming op het realiseren van een concreet stuk vastgoed volgens jouw ontwerp.

Die toestemming om op dat perceel een het ontwerp te realiseren moet in verband met kapitaalvernietiging wel overdraagbaar zijn.
Het zou totaal afwijken van de overige regelgeving als de verkoper een tweede keer betaling kan verlangen voor zijn product zonder dat er aanvullende werkzaamheden worden verricht.


Re: plagiaat
Naam:
Roy (datum: 26-10-2017 12:12)

Op (bouw)tekeningen en schetsen rust auteursrecht. Dat houdt in dat niemand deze zonder toestemming van de auteursrechthebbende mag gebruiken om er mee te bouwen, ze mag verspreiden of ze mag kopiëren. Het auteursrecht berust niet alleen op het definitieve ontwerp, ook de eerste ontwerpen en schetsen zijn beschermd door het auteursrecht, als zij tenminste voldoende origineel zijn.

https://www.auteursrecht.nl/ik-ben-maker/Architect
Re: plagiaat
Naam:
Jeroen (datum: 29-10-2017 22:22)

Recht hebben en recht krijgen zijn verschillende dingen.

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl