Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Contactgeluiden 2-1 kapper
Naam: Dietwin, van Ghalia Home Accessories (datum: 13-10-2017 11:43)

Hi, wij wonen in een 2-1 kapper van inmiddels 7,5 jaar oud.

Gebouwd met 15 cm kalkzansteen meyt spouw op een fundering waar de balken los van elkaar zouden moeten liggen en ook de vloeren geschieden met het hart loodrecht op de woning scheidende spouw. Dit zou een hoog geluidscomfort moeten brengen maar tijdens de bouw van de muren bleken deze woningscheidende wanden te dicht tegen elkaar opgetrokken met allemaal akoustische bruggen. de wand aan onze wonihg is toen neergehaald en 5 cm naar binnen (onze woning is dus iets smaller van binnen) opnieuw opgetrokken. Prima oplossing zou je denken maar we hebben echt heel veel overdracht van geluid. Contactgeluid maar ook de klok van de buren hoor ik slaan. Ik vind het geen pas hebben voor een woning van dik 450K en vermoed dat er heel veel valspecie tussen de vloerplaten is gekomen waardoor dit 1 grote brug vormt.

Ik wil graag weten of er instanties zijn waar ik dit kan melden (naast de bouwe en het garantiefonds) de bouwer reageert nergens op en de buren zijn niet bereid tot een onderzoek (zij leggen de overlast bij ons).

buiten dat ik zoek naar methodes om mijn theorie van boven te bewijzen en te kijken of we ergens aanspraak op kunnen maken wil ik ook weten of bijvoorbeeld een nieuwe zwevende dekvloer veel soelaas zou bieden.

Beide woningen zijn natuurlijk bewoond.

Dank voor alle suggesties

D. Betlem
Reageer
Re: Contactgeluiden 2-1 kapper
Naam:
Dietwin , van Ghalia Home Accessories (datum: 13-10-2017 12:01)

http://www.sbrcurnet.nl/producten/kennisarchief/bouwbesluit-geluidsisolatie-en-woningbouwpraktijk/1-akoestische-details-voor-de-woningbouw

Hier staan de verschillende methodes van bouwen van ankerloze spouwen. Ik vermoed dat het volgens de wijze van

[img]http://www.sbrcurnet.nl/uploads/publication/A393.97/3.gif[/img]

bedoelt is maar dat de spouw dus op hoogte van de vloerplaten vol zit.

Ook is er geen vilt tussen funderingsdelen gebruikt en ligt alle koud op elkaar. Ook ligt er geen demping laag onder de dekvloer en is deze gewoon gestort en vlakgestreken.


Re: Contactgeluiden 2-1 kapper
Naam:
pino (datum: 13-10-2017 15:25)

tenzij je het huis gekocht hebt met een bepaald prestatie niveau dat zwart op wit staat en dat fors hoger is dan de eisen vanuit de toenmalige voorschriften is het onwaarschijnlijk dat je muur niet aan de eisen voldoet.

(een massieven muur en een doorgestorte vloer voldoet namelijk ook aan die eisen)

Re: Contactgeluiden 2-1 kapper
Naam:
Leon (datum: 13-10-2017 15:45)

Tja als die klok bij het slaan flink volume geeft dan verbaast het mij niet dat deze bij jullie te horen is, zeker wanneer deze aan de woningscheidende wand hangt/staat. Daar is weinig tegen bestand, dus dat is naar mijn idee geen goede graadmeter. Wil je een goede indicatie van de situatie dan zul je de muur akoestisch door moeten (laten) meten. Men plaatst dan een geluidsbron in de ene ruimte/woning en een microfoon in de andere, op die manier kan de geluidwering van de constructie bepaald worden. Het kan best zijn dat e.e.a. niet voldoet hoor, maar alleen op 'gevoel' kun je daar weinig mee beginnen ben ik bang. Is de woning nog onder een bepaald keurmerk gebouwd? Bijvoorbeeld GIW / Woningborg?
Re: Contactgeluiden 2-1 kapper
Naam:
Leon (datum: 13-10-2017 15:51)

Ik ken overigens een geval in mijn directe omgeving waar de spouw ook was volgelopen met enkele kruiwagens aan specie en beton, daar konden de buren elkaar zo ongeveer letterlijk horen praten. En dat in een woning van bouwjaar 2015. Daar is het overigens (grotendeels) opgelost door de woningscheidende wand van boven (via het dak) open te maken en alle specie weg te slaan middels een lange plank. Vervolgens onder maaiveldniveau de buitenspouw opengebroken om het puin er beetje bij beetje uit te kunnen halen...
Re: Contactgeluiden 2-1 kapper
Naam:
Dietwin , van Ghalia Home Accessories (datum: 13-10-2017 16:12)

Is onder GIW gebouwd idd. De buren werken niet mee aan een meting. het vrij maken via de spouw van boven naar beneden lijkt mij al het zo is ook een idee, of een stukje van de kopgevel openmake (is werzalith) en dan met een rager en een lange stofzuiger oid. Maar ik wil ook de meting doen. Heb contact met een jurist die een suggestie deed voor een bureau dat dat ook zonder de medewerking van de buren zou kunnen. Dat de norm veilig laat is verbaast me niets maar ik wil er wat aan gaan doen.
Re: Contactgeluiden 2-1 kapper
Naam:
Pino (datum: 16-10-2017 15:07)

Dan is het 1 van de laatste die club is al jaren opgeheven.

Hun garantie geef overigens alleen minimaal bouwbesluit aan.
staat de isolatie in de verkoopfolder in db vermeld?
(bouwbesluit standaard is zoals gezegd erg laag)
Re: Contactgeluiden 2-1 kapper
Naam:
Leon (datum: 16-10-2017 16:25)

Klopt pino, maar ik denk dat je als particulier wat sterker staat wanneer er een partij als Woningborg bij betrokken is.

@Dietwin
Ik weet niet wat je er van verwacht, maar het gaat hier om specie/beton dat in de spouw valt en vervolgens uithardt. Met een lange bezem en een stofzuiger ga je dat niet oplossen. Dat zul je los moeten stoten en bij elkaar moeten schrapen. Maar nogmaals: ik zou eerst kijken of je de daadwerkelijke geluidwering kunt achterhalen, ik heb de indruk dat het verwachtingspatroon hier wat te hoog ligt. En zoals ik lees is de relatie met de buren ook niet optimaal, dan is elk geluidje er ook één te veel.
Re: Contactgeluiden 2-1 kapper
Naam:
Michel , van Ovast (datum: 16-10-2017 17:49)

Bij de geschetste opbouw 150mm kzs - luchtspouw - 150mm kzs, waarbij ook nog eens de funderingsbalken ontkoppeld zijn zou je idd een goede geluidsreductie verwachten.

Waar kan het mis zijn gegaan?
Wellicht is er toch een contactbrug ontstaan tussen de (lichte?) vloeren of de ontkoppelde funderingsbalken, waarbij de (lichte) vloer verder niet ontkoppeld is van de fundering.

Om zomaar iets proberen te herstellen als de oorzaak niet bekend is, lijkt mij niet effectief.

Als ook het luchtgeluid problemen geeft is er waarschijnlijk meer aan de hand.

Probeer toch eerst een geluidmeting te verrichten. Voor een luchtgeluidmeting hoeft er niets destructief bij de buren te gebeuren (slechts een ruisbron in het vertrek voor de meting).
En voor contactgeluid wellicht slechts een stukje van de vloerafwerking vrij te maken.
Geen idee hoe je een goede meting zou kunnen doen zonder de woning van de buren als zendruimte te gebruiken.

Ondanks de opbouw zal de toenmalige geluidseis (BB) gelden als er verder niets anders overeen gekomen is.
Re: Contactgeluiden 2-1 kapper
Naam:
Dietwin , van Ghalia Home Accessories (datum: 16-10-2017 21:55)

Er is woningborg, en er is geen lucht geluid. De genoemde klok hang aan de belendende wand, De TV kan ik horen als het laat en stil is dat wel. De constructie zou mits goed uitgevoerd een hoge isolatie moeten hebben en dat heeft het echt niet.

Er is geen relatie met de buren. Wij houden rekening met ze op een normale manier (schoenen uit binnen) maar we hebben kleine kinderen die kinderdingen doen en daar zal ik ze niet van weerhouden. Regels als niet rennen in huis en niet stampen op de trap daargelaten.

Ik wil wel een meting doen maar daar moeten de buren aan meewerken. De laatste keer heb ik mn houten vloer losgehaald om ze te laten zien dat a) goede ondervloer er is en b) de panken van de muur vrij liggen. Dit om te laten zien dat het toch echt de constructie is (zij riepen altijd dat het onze vloer was) Afijn. Ik heb toen het idee geopperd en ze ook nog een mail er over gestuurd maar er is geen bereidheid.

Ik heb geen illusies maar wil weten wat er evt mogelijk is. De brug minimaliseren tussen de breedplaten is 1 maar een nieuwe dekvloer die los van de wand en op isolatie rust is 2. De huidge dekvloer ligt los van het beton op een plek in het midden en dat dreunt. Dat soort zaken zijn aan te pakken volgens mij
Re: Contactgeluiden 2-1 kapper
Naam:
pino (datum: 17-10-2017 16:31)

de aanwezigheid van valspecie is makkelijk vast door een gaatje te boren en een camera (endoscoop)
(voor 10 euro heb je er al een voor aan je telefoon bij alie)

ik zou het echter zoeken rondom de verdiepingsvloer (koppen dicht isolatie in de spouw)

Kieren bij de opleggingen of niet gevulde brede stootvoegen

Een afvoer door de spouw gewerkt in plaats van een koker om de standleiding

tegenover elkaar aangebrachte centraal dozen en dat soort zaken

Re: Contactgeluiden 2-1 kapper
Naam:
Dietwin , van Ghalia Home Accessories (datum: 17-10-2017 20:04)

Interressant Pino, maar hoe en door wie kunnen we dat onderzoeken? Boren en die endoscope erin? zijn daar geen specialisten voor te vinden met goeie spullen? Ik kan ze niet vinden iig
Re: Contactgeluiden 2-1 kapper
Naam:
pino (datum: 18-10-2017 08:05)

Even google op camera inspectie spouw leverd een heleboel treffers op
Maar de meeste zijn inderdaad meer uitvoerende partijen dan oplossers.

Als je een specialist wilt met kennis en een eigen onderzoeksbureau
Zou je contact kunnen zoeken met nebest www.nebest.nl zij kunnen een compleet onderzoek voor je verichten en de resultaten in een bruikbare rapportage incl. hersteladvies samenvatten.

Re: Contactgeluiden 2-1 kapper
Naam:
Michel , van Ovast (datum: 18-10-2017 11:45)

Nog even voor mijn beeld.

Jullie ondervinden hinder, de buren ervaren dit niet direct zo.

De fundering is geheel ontkoppeld (zou moeten zijn).
De bg-vloer is een ???-vloer.
De verdiepingsvloer is een breedplaatvloer.
Platdak of kapconstructie?

Als het daadwerkelijk zo uitgevoerd is met de ontkoppelde fundering kan er haast geen sprake meer zijn van contactgeluid. Er is namelijk geen contact met de buren. Weet je zeker dat dit zo uitgevoerd zou gaan worden, dit is namelijk geen gebruikelijke situatie.
Als de funderingbalken niet ontkoppeld zijn is de oorzaak wellicht eenvoudiger te vinden. (b.v. relatief lichte bg-vloer met onvoldoende ontkoppeling met de fundering).

Het verhaal van dat er tijdens de bouw de woningscheidende wand van 150mm "zomaar" 50mm naar binnen is verplaatst roept ook vragen op. Je moet het gehele detail bekijken. Misschien is daardoor wel een hele vreemde aansluiting bij de fundering en/of de kap ontstaan. Was de fundering al gestort en werd daarna besloten om de wand naar binnen te plaatsen?

Misschien is er nog een ongewenste koppeling t.p.v. de bouwmuren en het dak?

Wordt de hinder op specifieke locaties ervaren. B.v. lopen in woonkamer buren / lopen op verdiepingsvloer buren?

Normaliter zal de verdiepingsvloer geen problemen geven, want deze is relatief zwaar en t.p.v. deze vloer is er geen koppeling met de buren (bij een ankerloze spouwmuur constructie). De geluidoverdracht gaat dan flankerend via de fundering, maar heeft een langere weg door de constructie te gaan. Of was deze al besteld en is hij nu te lang doordat de wand 50mm naar binnen is verschoven?

Een zogenaamde zwevende dekvloer aanbrengen is drastisch en zal alleen de andere kant op werken. Dus als jij een zwevende dekvloer toepast, zal dit het geluidsniveau bij de buren reduceren, maar zeer waarschijnlijk niet bij jou. (jouw loopgeluiden worden gedempt, niet die van de buren)
Re: Contactgeluiden 2-1 kapper
Naam:
pino (datum: 18-10-2017 11:57)

er zijn vrijwel altijd koppelingen tussen de verdiepingsvloeren van de verschillende woningen om de stabiliteit van het geheel te kunnen waarborgen
De stabiliteit per woning regelen is in de praktijk te duur

Als de kanalen niet zijn afgesloten hoeft het geluid maar 2* 50mm beton door en is de verdiepingsvloer wel degelijk een slechte plek

Re: Contactgeluiden 2-1 kapper
Naam:
Dietwin , van Ghalia Home Accessories (datum: 18-10-2017 19:51)

Hoi, even toelichting, wij ervaren geen overlast. De buren wel, waarvan een deel natuurlijk subjectief is maar daar wil ik niet op in gaan. ik ben niet technisch genoeg om dit te beoordelen. de begane grond en bovenverdieping zijn grote prefab platten, denk 2,5 m breed en doen de hele overspanning. Er zitten kanalen in. Ik heb geen idee of die op de kopse zijde (tegen spouw) dicht gemaakt zijn ik kan me als dat niet zo is heel goed voorstellen hoe het geluid zich verplaatst maar dat is optisch te inspecteren denk ik. Gat boren en camera er in...
Re: Contactgeluiden 2-1 kapper
Naam:
pino (datum: 18-10-2017 20:13)

naden om de 2,5 meter dat zijn geen kanaalplaten dat zijn bekistingsplaten/breedplaat daar zitten geen kanalen in.

nebest kan het helemaal voor je onderzoeken en ook de geluidsmetingen uitvoeren.

Re: Contactgeluiden 2-1 kapper
Naam:
Leon (datum: 19-10-2017 00:24)

Je geeft aan dat je de klok hoort, maar je ervaart geen overlast. En je hebt geen kennis van zaken (geen schande, geluid is een moeilijk te grijpen onderdeel van de techniek) maar er worden wel allerlei conclusies getrokken. 'Het ligt niet aan de vloer, kijk maar'. Toevallig was er gisteren een geluidskwestie bij de rijdende rechter aan de orde. Geluid is iets dat qua beleving sterk kan verschillen per persoon. Ga er mee naar een deskundige en blijf vooral in gesprek met je buren, maak elkaar geen verwijten. Nogmaals: geluid is bouwfysisch en biologisch gezien een heel lastig onderdeel. Wat de een niet hoort is voor de ander een bron van ergernis, dat is voor een leek echter niet zomaar te onderschrijven, laat staan op te lossen. Zonder deskundige input ga je hier niet uitkomen.
Re: Contactgeluiden 2-1 kapper
Naam:
Dietwin , van Ghalia Home Accessories (datum: 19-10-2017 20:33)

Eensch, maar wij ervaren geen overlast. Ik vind het niet erg dat we ze af en toe horen, kan me best voorstellen datdat voor hun hinderlijk is af en toe met die 2 stuiterballen van ons. Het zijn breedplaten (heb het in de uitvoeringslijst opgezocht maar of die kanalen of niet hebben weet ik niet. Ik ga met die lui bellen, dank voor het meedenken!
Re: Contactgeluiden 2-1 kapper
Naam:
Michel , van Ovast (datum: 20-10-2017 09:28)

Ik snap dan niet dat de buren niet willen meewerken aan een geluidonderzoek, als daar wellicht (een deel van) het probleem zit.
Waarom doe jij dan nog zoveel moeite? Alleen om te bewijzen dat jullie geen buitensporig lawaai produceren, maar dat de gebrekkige geluidisolatie de oorzaak is van de overlast?
Re: Contactgeluiden 2-1 kapper
Naam:
pino (datum: 20-10-2017 09:59)

Het is vervelend als men je dingen verwijt als je er niets aan kunt doen.
Verder weet je nooit waar je over een jaar naast woont.
Als die woning slecht is gebouwd kan je nu misschien nog ergens wat verhalen.

Re: Contactgeluiden 2-1 kapper
Naam:
Jeroen (datum: 20-10-2017 21:56)

Inbouwdozen van electra e.d. moeten niet recht tegenover elkaar zitten. Ook kozijnen die aansluiten tegen de woningscheidende wand zijn not done.
Meten is weten zou je zeggen, maar waarschijnlijk meet je geen grote afwijkingen. En welke waarde wil je dan aanhouden? Meetnauwkeurigheid is overigens ook nog +/- 2 dB.
Re: Contactgeluiden 2-1 kapper
Naam:
Dietwin , van Ghalia Home Accessories (datum: 21-10-2017 15:46)

Pino, exact. we worden geremd in ons leven met de kinderen. Als ze dansen of gek doen dan waarschuwen we ze om niet te springen ed. De overdracht is acht aanzienlijk en dit heeft niets met wandcontactdozen die to elkaar zitten, dat zou luchtgeluid overbrengen. De hinder zit m in de dreun die door de vloer en fundering wordt doorgegeven. Als onze dochte van 5 op haar sokke een beetje op haar hielen loopt (niet rent) dan hoor je dat door het hele huis en ook bij de buren, daar is de hinder van.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl