Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Doorvalveiligheid dakterras
Naam: John (datum: 07-09-2017 09:32)

Het BB schrijft voor dat bij een hoogteverschil een vloerafscheiding moet worden voorzien van een hekwerk.

Voor zover helder.

Nu vraag ik mij het volgende af.

Als je een dakterras maakt (op een plat dak) dat zich meer dan 1 meter (in dit geval zelfs 2 meter) van de dakranden bevindt. In hoeverre dien je doorvalveiligheid aan te tonen?

Praktisch gezien zal niemand door het hekwerk kunnen vallen en vervolgens een grotere hoogte (1 meter) kunnen vallen. Je ligt dan op het platte dak.

Overklauterbaarheid ed. kan ik me indenken wanneer kinderen op het terras kunnen zijn en toezicht even niet aanwezig is.

Ik hoop dat jullie mij op weg kunnen helpen. Wel graag onderbouwde reacties en geen "gezond verstand". We hebben met het ambtelijke apparaat te maken en daar zit heden ten dage weinig praktisch inzicht en alleen maar zwart/wit denkers.

Alvast dank.
Reageer
Re: Doorvalveiligheid dakterras
Naam:
Cees (datum: 07-09-2017 09:59)

In artikel 2.17, lid 1 van het bouwbesluit staat:

Een voor personen bestemde vloer heeft bij een rand een niet beweegbare afscheiding als die rand meer dan 1 m hoger ligt dan een aansluitende vloer, het aansluitende terrein of het aansluitende water.

Een (aansluitende)dak wordt niet genoemd in het artikel. Dus het dakterras moet zijn voorzien van een vloerafscheiding, ook als deze op op 1 of 2 meter van de dakrand is gelegen.Re: Doorvalveiligheid dakterras
Naam:
Jeroen (datum: 07-09-2017 10:07)

Ik weet niet of dat bedoeld wordt.
Tragisch is het laatste wat je vermeld. Helaas de waarheid.
Re: Doorvalveiligheid dakterras
Naam:
Jack , van SenS (datum: 07-09-2017 12:09)

De afscheiding die je maakt is een 'begrenzing' van je dakterras. Het is geen afscheiding van een vloer zoals bedoeld in BB art.2.17, omdat er geen hoogte verschil is tussen dakterras en aangrenzend platdak.

Je maakt deze afscheiding om er t.p.v. de werkelijke dakrand geen te hoeven maken. Praktisch gezien zou ik zeggen dat het uiteraard voldoende veilig (niet overklauterbaar) en stevig moet zijn, maar een zelfde mate van doorvalveiligheid als t.p.v. een dakrand lijkt me overdreven.
Re: Doorvalveiligheid dakterras
Naam:
pino (datum: 07-09-2017 16:33)

Constructief is een dakterras een vloer net als een balkon!
Dat deze niet in een ruimte ligt doet er niet toe.
Persoonlijk houd ik 4 meter aan als maat waarbij het nodig is
om een doorval beveiliging te maken.
Is de afstand meer dan kan wettelijke in mijn ogen elke afscheiding.
(en laat ik de keuze aan de ontwerper en opdrachtgever)

Als er ook nog kruipertjes komen is een simpel hekje prima in staat te voorkomen dat ze per ongeluk over de rand kruipen (kinderen van 4-12 hebben minder moeite om over een hekje van een meter hoog te komen dan de meeste oudjes)

in principe volstaan een paar paaltje met een touw er tussen.
daar moet je ook bewust overheen stappen net als over een hek.Re: Doorvalveiligheid dakterras
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 07-09-2017 17:21)

Er staat niet 'de rand van je terras', maar 'de rand van je vloer'. Wanneer dat dak begaanbaar is, er er is geen afscheiding met het terras, is de kans groot aanwezig dat mensen met enige snelheid eraf komen en alsnog over de dakrand gaan.

Binnen de bouwregelgeving wordt niet gesteld wat een veilige afstand is, maar meestal wordt dan zijdelings gekeken naar de Arbo-regels voor werken op hoogte. Daarin zit ergens een bepaling dat je 'onveilige zone' binnen 4 meter van de dakrand ligt, en dat je daarbinnen valbescherming moet gebruiken.

Met vluchtwegen en terrassen kun je dan ook onder de ver;ichting uit komen wanneer je op basis van gelijkwaardigheid onderbouwt dat alle stukken waar je geen valbeveiliging wilt maken op meer dan 4 meter afstand van de dakrand liggen. En door die zone duidelijk aan te geven door bijvoorbeeld terrastegels/bloembakken etc.
Re: Doorvalveiligheid dakterras
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 07-09-2017 17:23)

En als je een hekwerk moet maken, moet het ook constructief voldoen. Maar dat is een kwestie van een klein berekeningetje laten maken. Waarschijnlijk moest je voor je dakbelasting toch al een constructeur inschakelen die dit er snel bij kan doen.
Re: Doorvalveiligheid dakterras
Naam:
pino (datum: 07-09-2017 20:44)

Die 4 meter is inderdaad op de Arbo gebaseerd.

Het vervelende van een constructief hek is dat je het meestal ook vast moet maken door de waterdichte schil.

Re: Doorvalveiligheid dakterras
Naam:
Jack , van SenS (datum: 08-09-2017 10:25)

Ik zie vaak hekken of afscheidingen op een dak staan, die middels een ballasttegel oid op hun plaats worden gehouden (zonder bevestiging door het dak). Wellicht is dat een manier om je dakterras af te scheiden? Of anders bloembakken (moet wel kunnen qua belasting)?
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl