Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Loopafstand door toiletruimte in een woning?
Naam: Peter (datum: 05-09-2017 16:20)

Het Bouwbesluit stelt een eis aan de (gecorrigeerde) loopafstand door een gebruiksgebied. Een toiletruimte maakt in principe geen deel uit van het gebruiksgebied tenzij het een functieruimte is waarin voor de gebruiksfunctie kenmerkende activiteiten betreft. Mag de loopafstand in een woonfunctie nou wel of niet door een toiletruimte?
Reageer
Re: Loopafstand door toiletruimte in een woning
Naam:
Jeroen (datum: 05-09-2017 20:52)

Zoiets verzin je toch niet!
Re: Loopafstand door toiletruimte in een woning
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 06-09-2017 12:42)

Het Bouwbesluit verbiedt het niet erg hard, maar mocht je dat doen, hoe ga je dan je beschikbaarheid doorloop en veiligheid van je vluchtroute garanderen?

Re: Loopafstand door toiletruimte in een woning
Naam:
Jack , van SenS (datum: 07-09-2017 11:50)

De toegevoegde waarde van je voorstel lijkt me ver te zoeken, al helemaal in 'n woning!
Re: Loopafstand door toiletruimte in een woning
Naam:
Peter (datum: 07-09-2017 13:58)

Bij een gecorrigeerde loopafstand gaat de route door niet dragende wanden. De zin en onzin daarvan, in de zin van verzinnen, beschikbaarheid, veiligheid toegevoegde waarde kan ter discussie gesteld worden.

Uit de reacties maak ik op dat het mag. Klopt mijn redenatie dat het in een woning mag omdat een toilet in een woning deel uitmaakt van het gebruiksgebied omdat het een voor die functie kenmerkende activiteit geeft?
Re: Loopafstand door toiletruimte in een woning
Naam:
Jack , van SenS (datum: 07-09-2017 14:42)

Jij concludeert dat de lijn van de gecorrigeerde loopafstand door de toiletruimte mag gaan; ik denk dus dat dat niet mag!

In de definitie van een gebruiksgebied wordt o.a. de toiletruimte juist uitgesloten. Je zult dus je fictieve looplijn om de toiletruimte heen moeten leggen.

De gecorrigeerde loopafstand is er om extra veiligheid in te bouwen in verband met vrije indeelbaarheid van een gebruiksfunctie. Die beperkt zich m.i. echter tot verblijfs-, verkeers- en overige ruimten.
Re: Loopafstand door toiletruimte in een woning
Naam:
Peter (datum: 07-09-2017 15:15)

De definitie van een gebruiksgebied sluit een verkeersruimte ook uit. De loopafstand zou dus ook niet door een entree mogen. Dat lijkt me vreemd.


Re: Loopafstand door toiletruimte in een woning
Naam:
Peter (datum: 07-09-2017 21:41)

Het is inderdaad raar, een loopafstand door een toilet, maar het gaat mij er even om of het Bouwebesluit het verbiedt.

Kern is denk ik, maar dat probeer te ontrafelen, of het toilet deel uitmaakt van het gebruiksgebied in een woning. Anders gezegd, of het een functieruimte is met voor die functie kenmerkende activiteiten zodat het toilet wel deel uitmaakt van het gebruiksgebied en er daarmee ook een loopafstand door het toilet ‘geprojecteerd’ mag worden zoals door een niet dragende wand. Ik kan me voorstellen dat men dat voor een toilet in een woning anders bedoeld/bedacht heeft dan in andere gebruiksfuncties.

Er doet zich namelijk iets voor dat me triggerde. Naast een toiletruimte wordt een verkeersruimte ook uitgesloten van een gebruiksgebied. Dat zou betekenen dat de loopafstand ook niet over een gang, overloop, entree of ander soort verkeersruimte zou mogen lopen. Dat lijkt me niet de bedoeling. Dus vandaar vermoed ik dat een verkeersruimte maar daarmee dus ook een toilet in een woning een functieruimte is met voor de woning kenmerkende activiteiten. Daarmee maken verkeersruimte en toilet dan wel weer deel uit van een gebruiksgebied

Re: Loopafstand door toiletruimte in een woning
Naam:
Jack , van SenS (datum: 08-09-2017 12:37)

Zie ook de toelichting bij het Bouwbesluit; van kenmerkende activiteiten is sprake bij bv een sanitairgebouw (camping), met alleen maar ruimten zoals die bij de definitie van gebruiksgebied juist worden uitgesloten; dan is het gebruik van toilet- of badruimte daar de enige en dus kenmerkende activiteit. Bij een woonfunctie is dat niet het geval.

Als je de lengte van de vluchtroute gaat bepalen, dan reken je in de verkeersruimte de werkelijke loopafstand die je meet en in het gebruiksgebied de loopafstand die je meet x 1,5. Een verkeersruimte is geen onderdeel van het gebruiksgebied; maar je mag er wel door vluchten. In die zin begrijp ik je vraag nu beter, want tekstueel geldt dat dan ook voor de toiletruimte (e.a. in dat rijtje genoemde ruimten).
Echter, naar mijn mening; een ruimte is niet ingedeeld en dan is alles gebruiksgebied. Of een ruimte is ingedeeld en dan is duidelijk waar de toiletruimte komt. Dan zou ik de vluchtroute tbv het bepalen van de loopafstand er toch omheen leggen ... gewoon omdat het me beter/logischer/veiliger lijkt.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl