Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Doorgangsbreedte deur bijkeuken na plaatsen nieuw kozijn
Naam: Dorien Mastenbroek, van Denhil Kozijn- en Geveltechniek (datum: 02-09-2017 11:54)

Goedemorgen,

Het volgende dispuut is ontstaan met een klant van ons.

De klant had eerst een houten deur met zijlicht in de bijkeuken. De deur had een doorgang van 80 cm. Nu dit met een kunststof deur (naar buiten draaiend) is vervangen, is de doorgang nog maar 69 cm. Op zich is het een bijdeur want er is ook nog een houten tuindeur in de woonkamer naar dezelfde achterkant van de woning. Maar de klant heeft moeite met de veel smallere doorgang van de nieuwe kunststof deur. Zij en haar bouwkundig onderlegde broer hebben de deur in de showroom gezien, we hebben meerdere gesprekken met ze gevoerd zowel in de showroom als bij de bewoonster thuis maar ze heeft nooit aangegeven dat de doorloopbreedte belangrijk voor de bewoonster is. Hadden wij als verkoper de plicht haar hierop te wijzen of had zij daar zelf ook informatieplicht toe? Bij een huisbezoek vandaag om de situatie na de renovatie te bekijken, hebben wij uitgelegd dat wij alleen vervangen, een houten deur voor een kunststof deur met dezelfde buitenmaten. Aangezien kunststof een veel breder profiel dan hout heeft, met nog eens een extra omkeerprofiel daarin om de deur naar buiten te kunnen laten draaien, is de doorgang uiteraard smaller geworden. Deze ruimte en de deur zal nooit als een rolstoel toegankelijke deur gebruikt kunnen worden, gezien de vele wendingen naar de ruimte toe en de hoge dorpel, want dat was haar argument voor de, in haar beleving, te smalle doorgang nu. Bovendien kan zij de (dubbele) tuindeur(en) gebruiken als rolstoel toegankelijke deur.
Hadden wij volgens het bouwbesluit moeten werken, dat naar mijn idee alleen voor nieuwbouw opgaat? Ik wil graag weten of de klant nu juridisch mag verlangen dat wij dit kosteloos gaan aanpassen door een nieuwe, bredere deur te leveren en te plaatsen waarmee zij weer dezelfde doorloopbreedte als van haar houten deur terugkrijgt. Er zal dan gevelbreekwerk moeten plaatsvinden. Wel hebben wij aangeboden, en volgens mij is dat een heel coulant aanbod, dat wij bereid zijn om de deur met zijlicht in een bredere uitvoering te leveren, daarbij gevelbreekwerk uit te laten voeren om meer ruimte te creëren. Zolang de bewoonster bereid is 50% van de kosten te betalen. Daar heeft zij nog geen uitspraak over gedaan. Zij en haar broer blijven zich beroepen op het bouwbesluit, dat wij nooit zo'n dergelijk smalle deur hadden mogen plaatsen. Maar qua buitenmaat hebben wij exact dezelfde deur terug geplaatst als dat er al zat. In de orderbevestiging stonden de buitenmaten op de tekening waarvoor zij voor akkoord heeft getekend.
Ik heb wel gezocht op het internet naar antwoorden maar kon niets vinden dat op deze specifieke situatie slaat. Dus ik hoop dat u mij verder kunt helpen.

Bij voorbaat hartelijk dank.

Met vriendelijke groet,
Dorien Mastenbroek

Reageer
Re: Doorgangsbreedte deur bijkeuken na plaatsen nieuw kozijn
Naam:
Jeroen (datum: 02-09-2017 12:54)

Hele vervelende zaak. Ik denk dat het het aanmerkelijk smaller worden van de deur gemeld had moeten worden aan opdrachtgever. Toch wel een missertje n.m.m. Het Bouwbesluit is n.m.m. niet relevant. Er is immers een overeenkomst!
De reactie van opdrachtgever is terecht. Feitelijk hebben ze onvoldoende duidelijke informatie gekregen.
Probeer het onderling op te lossen.


Re: Doorgangsbreedte deur bijkeuken na plaatsen nieuw kozijn
Naam:
Leon (datum: 02-09-2017 19:09)

Tja als je niet dagelijks met die materie te maken hebt dan kan ik me voorstellen dat een particulier dit probleem niet direct voorziet, het is aan de deskundige om dat aan te geven vind ik. Een combinatie van binnenbeglazing en een buitendraaiende deur vind ik sowieso geen succes, die profielen worden dan gruwelijk breed. Is het geen optie om een binnendraaiende deur toe te passen? Dan wordt de deur nog steeds iets smaller dan het origineel maar dan ben je in ieder geval die ellendige inzetstukken kwijt. Waarschijnlijk houd je dan een dagmaat van zo'n 76 cm over (afhankelijk van de breedte van het houten kozijn en de stelruimte rondom het nieuwe kunststof kozijn). Jullie voorstel met gedeelde kosten lijkt mij overigens ook niet vreemd, er van uitgaande dat je niet hebt beloofd dat de dagmaat gelijk zou blijven.
Re: Doorgangsbreedte deur bijkeuken na plaatsen nieuw kozijn
Naam:
Leon (datum: 02-09-2017 19:11)

Overigens: rolstoeltoegankelijkheid snijdt geen hout vind ik, wil je als rolstoeler door een deur kunnen dan moet deze zeker 85 cm breed zijn, liever nog 90 cm. Dus dat was bij die houten deur ook al niet echt lekker gegaan, zeker niet voor regelmatig gebruik.
Re: Doorgangsbreedte deur bijkeuken na plaatsen nieuw kozijn
Naam:
Frits (datum: 03-09-2017 09:13)

Als je een deur met een doorgang levert die ineens 11 cm smaller is, dan is dat iets dat je als verkoper zeker moet meedelen. Zelfs al wordt er niet om gevraagd, immers het is een substantiële verandering. En je kunt niet verwachten dat de koper dit weet of zelfs maar realiseert.
Mijn verwachting zou ook zijn dat ik dan een deur krijg met minimaal dezelfde afmetingen als die er zit.
Die 50% is een mooi voorstel.

Re: Doorgangsbreedte deur bijkeuken na plaatsen nieuw kozijn
Naam:
Leon (datum: 04-09-2017 09:39)

Wat ik me nog afvraag in deze kwestie: heeft de klant ook de tekeningen van de nieuwe kozijnen gezien? Met andere woorden: was de afwijkende maat in beeld? Ik heb het vermoeden dat de communicatie richting klant ook niet helemaal volledig is geweest in deze.
Re: Doorgangsbreedte deur bijkeuken na plaatsen nieuw kozijn
Naam:
Dorien Mastenbroek , van Denhil Kozijn- en Geveltechniek (datum: 09-09-2017 14:59)

Hartelijk dank voor alle reacties. Wat ik mis, is een antwoord op de belangrijkste vraag: hadden wij ons moeten conformeren aan het Bouwbesluit? Is er dan een wezenlijk onderscheid tussen renovatie (vervangen) of nieuwbouw?
Een naar binnen draaiende deur was praktisch gezien geen oplossing geweest. Een aantal mensen hier vindt dat wij tekort zijn geschoten in de verstrekte informatie. Maar ik ben van mening dat onze informatie verstrekking aan de kopende partij ergens ophoudt en dat de kopende partij ook een plicht heeft om voor haar/hem belangrijke details na te vragen. Op de tekeningen die aan de koper zijn verstrekt, zijn alle buitenmaten per onderdeel kenbaar gemaakt. Dan had men kunnen vragen wat dat voor de binnenmaten betekent, gezien het feit dat men van hout naar kunststof overstapt.
Bovendien is het een tweede deur aan dezelfde kant van de woning, geen primaire in- en uitgang.

Heeft iemand voor mij het antwoord op de vraag: geldt het bouwbesluit voor renovatie waarbij aan het uiterlijk van de gevel zelf niets verandert?
Re: Doorgangsbreedte deur bijkeuken na plaatsen nieuw kozijn
Naam:
Leon (datum: 10-09-2017 18:00)

Het Bouwbesluit is altijd van toepassing, in dit geval kijk je dan onder het kopje 'verbouw'. Lang verhaal kort: het bestaande niveau zoals je het aantreft is het uitgangspunt voor de vernieuwde situatie, deze mag dus niet verslechteren. Nu kun je je afvragen of dat in dit geval een goed toetsingskader is, maar dat terzijde. Overigens gelden voor bestaande woningen helemaal geen eisen qua toegangsbreedte, dus als je niet beter zou weten dan zou de vernieuwde situatie gewoon voldoen (beetje dubbelop dus).

Dat de informatieplicht van jullie kant 'ergens' ophoudt ben ik met je eens, maar je bent het na deze kwestie hopelijk wel met me eens dat hier nog wat aan schort. Een tekening met daarop aangegeven de netto vrije doorgang was al voldoende geweest. Die standaard productietekeningen zijn wat dat betreft weinig begrijpelijk, zeker voor een leek. Een simpele opmerking in de trant van 'let op: kunststof kozijnprofielen zijn breder dan houten kozijnprofielen dus dit kan gevolgen hebben voor de vrije doorgang' kan dan al,voldoende zijn. Dat een klant zoiets zelf maar moet bedenken of navragen getuigt m.i. van weinig inleven en meedenken, het gaat hier immers niet om professionele opdrachtgevers die hier vaker mee van doen hebben.
Re: Doorgangsbreedte deur bijkeuken na plaatsen nieuw kozijn
Naam:
Dorien Mastenbroek , van Denhil Kozijn- en Geveltechniek (datum: 14-09-2017 11:45)

Leon, hartelijk dank voor je duidelijke toelichting. De klant heeft ons voorstel, waarbij we ieder 50 procent van de aanneemsom voor onze rekening nemen om de deur breder te maken door de gevelopening groter te maken, helaas niet geaccepteerd. Dat betekent onvermijdelijk een juridisch getouwtrek dat zal eindigen in een kort geding. Waarbij er alleen maar verliezers zullen zijn, in mijn ogen.
Maar ik heb er wel mijn lering uit getrokken bij gesprekken/opdrachten waar een vervanging met een kunststof deur in betrokken is. Dat is dan ook het enige voordeel dat ik van deze hele situatie kan benoemen. Door schade en schande, leert men.
Re: Doorgangsbreedte deur bijkeuken na plaatsen nieuw kozijn
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 15-09-2017 11:43)

Wat heeft die klant bij jullie gekocht, en met welke gegevens zijn ze zelf gekomen? Wanneer ze een kozijn op buitenmaat bestellen, dan krijgen ze dat ook. Daar hoef je niet heel lang over te touwtrekken. Zij bepalen wat ze willen hebben, en jullie leveren dat. Jullie zijn niet de bouwkundige adviseur. Het is hun eigen verantwoordelijkheid om vooraf te onderzoeken of dat wat ze willen in het Bouwbesluit past.

Wanneer ze jullie om advies hebben gevraagd om een gelijksoortige situatie terug te brengen, dan is het een ander verhaal. Maar dat ligt dus maar net aan de opdracht.


Re: Doorgangsbreedte deur bijkeuken na plaatsen nieuw kozijn
Naam:
Leon (datum: 15-09-2017 11:52)

Klopt, wat dat betreft is er ook weinig te zeggen over een eventuele afloop. E.e.a. valt of staat met hetgeen gevraagd is en waarschijnlijk ook met de informatie die vervolgens verstrekt is richting klant. Had die afwijking redelijkerwijs opgemaakt kunnen worden uit de tekeningen? Productietekeningen van kunststof kozijnen zijn doorgaans schier onleesbaar met 'stramien'maatvoering waar alleen de producent wat aan heeft.

Ik blijf er persoonljik overigens bij dat het argument ten aanzien van het Bouwbesluit een kulargument is. De klant heeft niet gekregen wat deze er van had verwacht, zoveel is duidelijk. Nu wil de klant haar gelijk halen en wordt er maar geroepen dat het niet voldoet aan het Bouwbesluit. Beetje gezocht als je het mij vraagt. Als dit het enige argument is en blijft dan betwijfel ik of er iets van de eis overeind blijft en zou zomaar kunnen blijken dat het 50/50 aanbod helemaal niet zo gek was. Ben wel benieuwd naar de afloop...
Re: Doorgangsbreedte deur bijkeuken na plaatsen nieuw kozijn
Naam:
Dorien Mastenbroek , van Denhil Kozijn- en Geveltechniek (datum: 16-09-2017 07:49)

Beste lezers en meedenkers,

De klant komt in de showroom en vertelt dat ze bepaalde kozijnen vervangen wil hebben voor kunststof kozijnen, plaatsing in de bestaande situatie. Er is niets gezegd over wat de klant verwacht van, in dit geval, de deur. Dit is de oude situatie, de houten deur is rot en zij wil een kunststof deur omdat ze dan geen onderhoud meer heeft. Daar doe je een aanbieding op. Je loopt twee keer twee uur door de showroom om alles te laten zien, ook de doorgang van een kunststof deur. Je komt nog een keer zo'n anderhalf uur bij de mensen thuis om alle buitenmaten op te nemen. En dan eindig je met een slotaanbieding waar deze klant Ja op heeft gezegd en alle bladen van de opdrachtbevestiging, inclusief de tekeningen, heeft geparafeerd en getekend voor akkoord.

Wel heb ik eergisteren gebruik gemaakt van het regeltje dat Leon voorstelde: “kunststof profielen zijn breder dan houten profielen, dit kan invloed hebben op de doorgangbreedte”. Deze regel staat nu in iedere tekst van een offerte en de uiteindelijke opdrachtbevestiging. En nog eens als een enkele aandacht regel (in het rood) op het blad waar de tekeningen op komen. Dat zijn tekeningen van het aangezicht van ieder kozijn met de buitenmaten, breedte bij hoogte en eventueel een paneelhoogte of andere borstweringhoogte.

Door de jaren heen is onze offerte en orderbevestiging tekst met steeds meer waarschuwingen uitgebreid: dikte glas (NEN norm 3569 met een kopie van dit blad, wanneer waar veiligheidsglas toe te passen, meldingsplicht van ons als leverancier uit in bestaande bouw), los metsel- en stucwerk valt buiten onze verantwoording, niet zichtbare rotte isolatie valt niet binnen de opdracht, asbestsanering als we dat tegenkomen tijdens de sloop, beschermen van bestrating, tuinmeubels, zachte binnenvloeren, binnenmeubels afdekken etc etc. Maar waar houdt die waarschuwingsplicht op? Soms is het gewoon niet leuk meer. En het vreemde van het hele verhaal is, dat wanneer je een financiële compensatie biedt, in dit geval het niet hoeven betalen van de slotfactuur, alles goed en leefbaar is! Dat heb ik nooit begrepen. Want geld verandert niets aan de situatie waar men niet blij mee is.

Maar ik ben wel heel blij met al jullie tips, suggesties, opmerkingen. Je leert daarvan dat je blijkbaar nog meer moet doen om de klant goed te informeren en hoe je jezelf moet indekken.

Re: Doorgangsbreedte deur bijkeuken na plaatsen nieuw kozijn
Naam:
Dorien Mastenbroek , van Denhil Kozijn- en Geveltechniek (datum: 16-09-2017 09:40)

Trouwens, ik zal jullie hier zeker op de hoogte houden van het verloop c.q. afloop.
Re: Doorgangsbreedte deur bijkeuken na plaatsen nieuw kozijn
Naam:
Dorien Mastenbroek , van Denhil Kozijn- en Geveltechniek (datum: 07-10-2017 10:19)

Leon, ik heb toch nog een vraag na jouw uiteenzetting over een vereiste doorloopbreedte bij een verbouwing. Jij schreef:
Het Bouwbesluit is altijd van toepassing, overigens gelden voor bestaande woningen helemaal geen eisen qua toegangsbreedte, dus als je niet beter zou weten dan zou de vernieuwde situatie gewoon voldoen.

Nu heb ik het Bouwbesluit 2012 helemaal doorgespit, maar ik vind het moeilijk om specifiek iets terug te vinden over deze situatie. Of überhaupt iets terug te vinden waar ik kan lezen dat er geen eisen bestaan qua toegangsbreedte van een deur in een bestaande situatie.
Zou je me daarbij op weg willen helpen?
Alvast hartelijk dank weer.

Met vriendelijke groet,
Dorien Mastenbroek
Re: Doorgangsbreedte deur bijkeuken na plaatsen nieuw kozijn
Naam:
Leon (datum: 09-10-2017 08:37)

Nieuwbouw, verbouw en bestaande bouw hebben elk hun eigen 'rubriekje' per afdeling in het bouwbesluit. Bij toegankelijkheid wordt bestaande bouw niet genoemd, dus zijn er geen eisen. Het is niet zo dat men toe gaat lichten dat er voor bepaalde zaken geen eisen zijn, als het er niet is dan is het er niet.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl