Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: tekenconventies plattegrond
Naam: P. Gianni (datum: 24-06-2017 10:06)

Is het gebruikelijk om bij de bouwtekening van de plattegrond van een woning de hoofdentree aan de onderzijde van de tekening te tekenen?

Ik snap dat dit wellicht een wat vreemde vraag is het is echter naar aanleiding van het volgende:

Bij de bouw van een particuliere woning heeft de kelderbouwer de kelder 180 graden omgedraaid waardoor alles aan de verkeerde kant zit. Hij heeft netjes de volle verantwoordelijkheid genomen en is de fout aan het corrigeren. Tijdens de bespreking hoe dit zo heeft kunnen gebeuren (alles staat goed op de tekeningen) gaf hij aan dat het gebruikelijk is om een woningplattegrond met de hoofdentree naar de onderzijde van het blad te positioneren. Dit zodat voor de kavel staat men de plattegrond niet hoeft te draaien om deze goed te lezen. Ik heb hier nooit eerder van gehoord en heb geleerd de plattegrond zodanig op het blad te positioneren dat het noorden bij voorkeur naar de bovenzijde van het blad wijst met het startpunt (A1)van de stramienen in de linkerbovenhoek.

Kan iemand mij vertellen of dit inderdaad een tekenconventie is? Ik heb hier op het internet niets over kunnen vinden.
Reageer
Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
Jeroen (datum: 24-06-2017 12:53)

Het is wel gebruikelijk.
Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
Anne (datum: 24-06-2017 16:49)

Ik teken dit bijna altijd zo, maar wijk hier ook wel van af. afhankelijk van wat het eerste ontworpen wordt en wat belangrijk is voor klant. Ik heb ook een aantal verbouwingen gedaan waar op de bestaande plattegrond de entree niet onderaan staat.
Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 24-06-2017 16:58)

Ik zet de voorgevel altijd links boven, ook als de entree in een zijgevel zit. Onder de voorgevel zet ik de bijbehorende plattegrond, ook als een verbouwing / uitbreiding achter zit. Deze opstelling zet ik steeds zo door in alle plattegronden, kelder, fundering / riolering, begane grond vloer, verdieping, kapplan enz.
Dus de voorgevel zit in alle plattegronden beneden en de achtergvel altijd boven. Zelf heb ik nog nooit meegemaakt dat een bouwer de plattegrond of kelder gedraaid uitgevoerd heeft.
Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
P. Gianni (datum: 24-06-2017 18:41)

Ik begrijp dat het dus inderdaad vrij gebruikelijk is om een plattegrond met de hoofdentree naar de onderzijde van het blad te tekenen.

De orientatie is bij mij meestal afhankelijk van hoe ik de plattegronden zo efficient mogelijk op een A1 krijg waarbij ik het noorden naar de bovenzijde van het blad orienteer.

In dit geval had de fout ook vrij goed voorkomen kunnen worden als de door de kelderbouwer gemaakte tekening ook de bovenliggende woning (bijv. de gevellijn) of de fundering had laten zien. Dan hadden de bouwvakkers aan de heipalen gelijk kunnen zien dat de kelder andersom had gemoeten. Nu bleef het een op zichzelf staand ding zonder relatie met de rest van de woning, uitgevoerd door een partij die alleen verantwoordelijk was voor dat stukje. De samenhang is dan snel verloren zoals blijkt.
Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 24-06-2017 22:06)

De tekening die je maakt zal vooral duidelijk moeten zijn. En daarbij moet je consequent te werk gaan. Een beetje schommelen en draaien met de plattegronden zodat ze beter op de A1 passen lijkt mij niet de bedoeling.
Ik zet de tekening op zoals eerder omschreven. Zelfs het uittreksel van de kadastrale kaart draai ik zodat ook hier de plattegrond ook precies dezelfde kant op wijst ...... voorgevel naar beneden, achtergevel naar boven .... noordpijl draait mee en blijft naar het noorden wijzen.

Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
Jeroen (datum: 25-06-2017 08:18)

Voor een goed beeld van de bezonning kun je beter in een situatie/kadastertekening consequent de noordpijl naar de bovenzijde van jouw papier laten wijzen. (Zuiver verticaal)
Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 25-06-2017 09:09)

Als je je de noordpijl mee laat draaien met de situatieschets maakt dat voor de bezonning geen verschil.
Ook dan zie je plattegrond op kleine schaal ingetekend t.o.v. de perceelgrenzen. Diezelfde plattegrond en perceelgrenzen neem je dan over naar de grotere begane grond enz.

Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 25-06-2017 09:28)

Bij de gevelaanzichten zet ik bijvoorbeeld Voorgevel (zuid of noord-west enz.) Dat is ook makkelijk over te nemen in de energieprestatieberekening.
Maar goed, iedereen mag het op zijn manier doen.
Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
Arjan (datum: 25-06-2017 09:41)

http://wiki.bk.tudelft.nl/bk-wiki/Bouwtechnisch_Tekenen:_Layout
Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
P. Gianni (datum: 25-06-2017 22:40)

Het is niet zo dat ik binnen een project de plattegronden verschillende orientaties ten opzichte van het blad geef hoor. Ik combineer ook nooit plattegronden met doorsneden, gevels of situatie. Elk type tekening heeft zijn eigen blad(en) en zijn eigen nummer(s). Ik teken bij voorkeur 1:50 en op maximaal A1+ formaat in verband met de hanteerbaarheid dus dan is het sowieso lastig om meer dan 2 plattegronden of aanzichten op 1 blad te krijgen. Maar soms is het net mogelijk om 2 plattegronden op 1 blad te krijgen door de plattegronden 90 graden te draaien. Dit scheelt een hoop papier en daarmee ook kosten.
Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
P. Gianni (datum: 25-06-2017 22:46)

In het artikel op de website van de TU delft (zie link hierboven) wordt overigens aangegeven dat beide manieren kunnen maar er wel een voorkeur is voor het noorden naar de bovenzijde van het blad te orienteren, als dit niet mogelijk is dan de hoofdentree naar de onderzijde van het blad orienteren.

Nu is de vraag natuurlijk waarop het artikel zich baseert.
Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
pino (datum: 26-06-2017 13:48)

Standaard is onder of als alternatie links als de plattegrond dan beter op een afdruk past.

Bij een nieuwbouw moet je als architect uiteraard ook een paar assen plaatsen Dan heb je altijd controle
elke adviseur en leverancier die na jouw met het werk te maken krijgt gebruikt jouw tekening als onderlegger en neemt de assen braaf over.


Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
pino (datum: 26-06-2017 13:51)

op een palenplan moet volgens indieningsvereiste overigens een noordpeil aanwezig zijn

Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 26-06-2017 14:39)

Het zal eraan liggen waarvoor die tekening gebruikt wordt. Wanneer 'het noorden' een wezenlijk aspect is voor de beoordeling, zoals op een situatietekening, stratenplan, bezonningsstudie, etc. dan zet je de tekening noordgericht op het papier. Meestal zullen dat ontwerptekeningen zijn

Wanneer je een bouwtekening of werktekening maakt heeft de noordpijl geen functie meer. Qua tekenwerk en qua bouwen is het dan makkelijker wanneer de plattegrond orthogonaal op papier komt. Welke kant de voorgevel op wijst is dan om het even, maar het is gebruikelijk deze naar beneden te laten wijzen, en linksboven met je eerste plattegrond te beginnen.

Meestal worden vergunningstekeningen of werktekeningen dan ook orthogonaal opgesteld, en wordt er een (kleine) situatie of kadastrale kaart toegevoegd om aan te geven hoe dat gebouw staat ten opzichte van de kompasroos.

Als het gebouw nu volledig symmetrisch is, kun je voor de duidelijkheid ook nog een kompasroosje bij de benaming van de plattegrond zetten.
Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 26-06-2017 14:43)

Bedenkt voor jezelf: Gaat de hoofdgebruiker van deze tekening zich er druk om maken waar het noorden is? Wie heeft er een kompas bij?

ruimtelijke planners: ja
Vergunningverleners: nee
landmeters: ja
bouwers: nee
Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
P. Gianni (datum: 26-06-2017 16:29)

Dank voor jullie antwoorden.

Samenvattend: het gaat vooral om het consequent op alle tekeningen aanhouden van de dezelfde oriëntatie. Hierbij is het dus gebruikelijk om of het noorden naar boven te oriënteren, of de hoofdentree naar beneden te oriënteren.

Voor mij is het frustrerende aan de fout dat de tekeningen prima in orde zijn. Op alle tekeningen staan de stramienen en de noordpijl aangegeven. De werktekening van de kelderbouwer is door zowel de aannemer, de constructeur en mijzelf (de architect) gecontroleerd en akkoord bevonden. Ook hier stonden de stramien correct aangegeven. De aannemer heeft zelfs op de bouwplaats op een aantal van de heipalen de stramienen geschreven en alle tekeningen liggen in de keet zodat er ook op de bouwplaats zelf nog controle mogelijk is.

En vervolgens is het dus toch fout gegaan. Dat zou ik in het vervolg dus graag voorkomen. Uiteindelijk is het zonde van die mooi gestorte kelder dat de helft weer gesloopt moet worden. De waterdichtheid zal dit ook niet ten goede komen.
Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
Leon (datum: 26-06-2017 18:06)

Ik zou me hier niet zo druk om maken, die kelderbouwer heeft het gewoon verprutst. Als je dat wil voorkomen moet je die partij 24/7 op de vingers kijken en dat lijkt me niet de bedoeling. Ik heb niet de indruk dat een betere of andere tekening dit had voorkomen.
Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
Leon (datum: 26-06-2017 18:16)

Overigens vind ik persoonlijk de plek van de voordeur lang niet altijd maatgevend voor wat je boven of onder zet. Normaliter zet je de straatgevel onder, zodat je als het ware voor de woning staat. Het kan dan best zo zijn dat de voordeur links of rechts zit. En dat je linksboven op het blad begint met de onderste bouwlaag is inderdaad gebruikelijk, maar ook daar wordt wel eens van afgeweken. Ik ken aannemers die juist liever de zolder bovenaan hebben staan en dus op papier ook van boven naar beneden werken. Het is maar wat je afspreekt met elkaar...
Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
Leon (datum: 26-06-2017 18:19)

En als we dan toch in detail gaan treden: snijpunt van de stramienen A-1 is doorgaans linksonder op de plattegrond, ofwel linksvoor in het gebouw. Doorgaans ligt daar ook het nulpunt van je digitale tekening/model, dit met het oog op uitwisseling van bewerkbare documenten tussen partijen onderling (zeker bij BIM is dit van belang).
Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
pino (datum: 27-06-2017 08:54)

Kortom de mensen op de werkvloer hebben zich "gewoon" vergist.

Je geeft echter ook aan dat de kelderbouwer eigen tekeningen heeft gemaakt.
je zou toch denken dat zijn eigen jongens daar goed me overweg kunnen.




Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
Jeroen (datum: 27-06-2017 10:04)

Als het maar duidelijk is. Niet of niet teveel afwijken van wat gebruikelijk is. Je zit niet te wachten op problemen.
Sommige zaken extra accentueren om problemen te trachten te voorkomen.
Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 27-06-2017 12:44)

Ik lees dat jij de architect bent, dus in die zin ben jij denk ik ook verantwoordelijk voor het ontwerpproces. Wanneer dit al in het ontwerp is misgegaan, en die tekeningen zijn onder jouw toezicht gemaakt, lijkt het me ook dat er een stukje verantwoordelijkheid aan jouw kant zit om het aangeleverde spul te controleren voordat het de uitvoering in gaat.

Als dit een probleem is in de stappen na het ontwerptraject, en het is meer een besteksvormings- of uitvoeringsprobleem, ligt die verantwoordelijkheid bij de aannemer/uitvoerder, en hadden die de boel wat beter moeten controleren.

Vooral wanneer je duicelijke stramienen op tekening hebt staan zijn er weinig excuses om een dergelijke fout te maken.
Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
P. Gianni (datum: 28-06-2017 14:19)

Ik heb als architect de uitvoeringstekeningen gemaakt. De kelder is hier correct in getekend inclusief (volledig) stramien, gestippelde weergave van de bovenliggende woning en noordpijl. De oriëntatie van de keldertekening is gelijk aan die van de overige plattegronden.

Op basis van deze tekening en de wapeningstekening van de constructeur heeft de kelderbouwer (onderaannemer) zijn werktekeningen gemaakt. Hierin was alleen de kelder getekend en het deel van het stramien ter plaatse van de kelder. De oriëntatie van de kelder op deze tekening is gelijk aan de oriëntatie op de uitvoeringstekening van mij. Deze tekeningen zijn gecontroleerd door de aannemer, constructeur en architecten en zijn correct.

De fout is vervolgens opgetreden omdat de werklui op de bouwplaats er vanuit gingen dat straatzijde altijd aan de onderzijde op de tekening staat terwijl dit niet het geval is. Waarschijnlijk hebben zij ook nooit mijn plattegronden erbij gepakt en zijn ze direct met hun tekeningen aan de slag gegaan. Zodoende is de gehele kelder 180 graden gedraaid gemaakt.

Op de bouwplaats zelf hadden ze dit kunnen nog zien aangezien alle heipalen al in de grond zitten en de ramen van de kelderkoekoeken nu uitkeken op de heipalen. Dat is vreemd en had dus een alarmbel kunnen laten afgaan. Daarnaast stonden de stramien ook op de koppen van de heipalen aangegeven.

Nou ja, inmiddels heeft de kelderbouwer de fout hersteld (en zijn winst op dit project zien verdampen). Laten we hopen dat de kelder goed waterdicht is. Wellicht nog even testen door hem vol met water te laten lopen. Nu kunnen we er nog gemakkelijk bij.
Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
Leon (datum: 28-06-2017 14:48)

Zeer herkenbaar vandaag de dag. De bouwplaats loopt vol met montageploegen en zogenaamde specialisten. Die denken over het algemeen niet te veel na, laat staan dat ze even de uitvoerder vragen of het wel klopt. Gewoon doordouwen, wie na mij komt die redt zich wel. En op naar de volgende klus...
Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
P. Gianni (datum: 28-06-2017 15:55)

Ja, ik denk dat snelheid (want natuurlijk zo laag mogelijke offerte ingediend en dus geen uren) zeker een rol heeft gespeeld. Het was een erg ervaren ploeg begreep ik. Dus een zekere ingesleten gewoonte (we doen het al jaren dus waarom zou ik iets navragen of controleren) heeft denk ik ook een grote rol gespeeld. En als laatste heeft de hoofdaannemer ook geen controle uitgevoerd voordat de kist gesloten werd. Dat verbaasde mij eerlijk gezegd misschien nog wel het meest.

Mijn les: als architect op dit soort belangrijke momenten toch zelf extra langsgaan om alles te controleren (ook al is het ver weg).
Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
Jeroen (datum: 01-07-2017 17:50)

Laten we eerlijk zijn. De grootste kluns is de hoofdaannemer.

Re: tekenconventies plattegrond
Naam:
pino (datum: 06-07-2017 15:58)

denk je dat.
wedden dat het de hoofdaannemer geen cent kost.
Het is de kelderbouwer die hier voor in de eerste instantie opdraait.
En uiteindelijk de opdrachtgever die "gewoon" een minder product krijgt dan mogelijk was geweest.



Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl