Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Daglicht eis bouwbesluit: Muur plaatsen in open keuken/woonkamer
Naam: Kasper de Ridder (datum: 19-06-2017 21:14)

Dag allen,

Ik heb een vraag over de daglicht eis in het bouwbesluit (10% van de vloeroppervlakte).
Het gaat om de beneden verdieping die nu bestaat uit een open woonkeuken/kamer. De keukenkant zit aan de straatkant en het keukenraam heeft een oppervlakte van 1,20m2. De woonkamer zit aan de tuinkant en heeft een grote glazen schuifpui. In totaal is de oppervlakte 45m2 en door de schuifpui voldoet het geheel ruimschoots aan de 10% daglicht eis.

Nu wil ik een muur plaatsen tussen keuken en woonkamer zodat ik 2 ruimtes krijg ipv 1 grote. Namelijk de woonkamer met de grote schuifpui en een woonkeuken (20m2) met het keukenraam van 1,2m2. De woonkeuken zal dan dus niet meer aan de 10% nieuwbouw (en verbouw?) eis voldoen.
Mag dit toch?
Wellicht omdat het keukenraam bestaande bouw is of omdat niet alle m2 van de vloeroppervlakte van een keuken (maar allen het 'woongedeelte' van de keuken) meetellen?

Groeten,
Kasper
Reageer
Re: Daglicht eis bouwbesluit: Muur plaatsen in open keuken/woonkamer
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 20-06-2017 13:18)

Je mag je ruimte vrij indelen, dus zolang je per ruimte minimaal 0,5 m2 Ae blijft houden (da's de minimale eis)zal er niemand een probleem van maken.
Re: Daglicht eis bouwbesluit: Muur plaatsen in open keuken/woonkamer
Naam:
Jack , van SenS (datum: 21-06-2017 09:15)

Het zal geen dragende muur zijn, dus woonkamer en keuken samen mag je nog steeds als één verblijfsgebied beschouwen. Je blijft voldoen aan de 10%-eis voor het hele verblijfsgebied. Voor 'n verblijfsruimte geldt inderdaad de ondergrens van 0,5m² (equivalent daglichtoppervlak).

(Voorgaande betreft de daglichteis voor nieuwbouw)
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl