Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: rookkanaalafvoer
Naam: Sandra, van nvt (datum: 22-05-2017 10:52)

Beste Lezers, wij zitten met de volgende uitdaging. We hebben een huis op de begane grond en willen graag een opbouw plaatsen. Nu zegt de buurman dat dat niet kan oomdat hij op zijn eerste verdieping 2 x rookgasafvoer van CV en 1x wasemkapafvoer heeft dat uitmondt in de zijgevel, dus boven ons perceel. Volgens ons mag dat niet, moeten dit soort kanalen via zijn dak. Maar ik kan daar niks over vinden in het bouwbesluit 2012. (Ook zal hij zeggen dat omdat het er al langer dan 20 jaar zit, er sprake is van verjaring). De gemeente doet hier geen uitspraak over bij de aanvraag van een bouwvergunning, zij geven alleen aan dat er geen prive-recherlijke belemmeringen mogen zijn om gebruik te maken van een evt verleende bouwvergunning. Bedankt alvast voor reacties.
Reageer
Re: rookkanaalafvoer
Naam:
Jeroen (datum: 22-05-2017 11:45)

Niet moeilijk doen. In samenspraak met de buren dit oplossen voor jouw rekening.
Re: rookkanaalafvoer
Naam:
Sandra , van nvt (datum: 22-05-2017 11:55)

@ Jeroen, wij willen dit graag oplossen met buurman, maar hij staat hier niet voor open. Hij dreigt met juridische stappen, vandaar dat wij graag willen inventariseren of zijn afvoeren volgens bouwbesluit rechtmatig zijn of niet.
Re: rookkanaalafvoer
Naam:
pino (datum: 22-05-2017 12:09)

neem het advies van Jeroen ter harte en ga nog een keer praten.

Maak duidelijk dat jullie het oplossen
en hij dus geen kanaal hoeft aan te leggen door zijn woning.

het bouwbesluit heb je niet zoveel aan
dit soort problemen moet je in het burenrecht zoekenRe: rookkanaalafvoer
Naam:
Leon (datum: 22-05-2017 12:12)

Het Bouwbesluit regelt dit bij mijn weten niet, ik kan er althans niets over vinden. Uiteraard wordt er het e.e.a. genoemd over o.a. de verdunningsfactor en een stukje brandwerendheid maar het is niet uitgesloten dat hier gewoon aan voldaan wordt (of eenvoudig aan voldaan KAN worden). Dan kom je dus uit op het Burgerlijk Wetboek en dan ben ik bang dat de buurman gewoon gelijk heeft (indien het inderdaad verjaard is). Eerste stap zou m.i. moeten zijn dat je de buren er toe beweegt om toch mee te werken met verplaatsing van die uitmondingen, bijvoorbeeld door de kosten hiervan voor jouw rekening te nemen. Alternatief is dat je het via de rechter afdwingt. Nu ken ik de situatie ter plekke niet maar gevoelsmatig is het niet redelijk en billijk dat zo'n afvoer (die van oorsprong niet op een handig gekozen plek zit) jouw uitbreidingsplannen dwarsboomt. Maar goed, dan moet je wel een rechter hebben die er ook zo over denkt, dat kunnen wij natuurlijk niet beoordelen. Reken er wel op dat in zo'n geval de relatie met de buren er niet beter op wordt...

Vervelende kwestie, wellicht heeft iemand een andere visie hier op dan ik (ben geen jurist).
Re: rookkanaalafvoer
Naam:
Jack , van SenS (datum: 23-05-2017 13:10)

Zoals reeds opgemerkt: als het inderdaad verjaard is probeer dan in overleg met de buurman tot 'n gezamenlijke oplossing te komen, waarbij je de kosten voor het aanpassen van zijn afvoerkanalen deelt of voor jouw rekening neemt.

Ter aanvulling; het Bouwbesluit stelt in afdeling 3.8 wel degelijk eisen m.b.t. de plaats van bijv. een rookgasafvoer. Maar dat betreft nieuwbouw, daar heb je in deze casus dus niets aan.
Re: rookkanaalafvoer
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 24-05-2017 12:13)

Het bouwbesluit zegt er wel degelijk iets over, maar alleen voor nieuwbouw en verbouw. Zie art. 3.51. Je moet aan- en afzuigopeningen altijd om minimaal 2 meter loodrecht van de erfgrens leggen, juist om te voorkomen dat ze onbruikbaar worden door bouwmogelijkheden bij de buren.

Voor bestaande bouw bestaat dat artikel niet.

Om te bepalen onder welke regels de afvoeren vallen, zult u moeten weten hoe deze situatie vergund is, wanneer de afvoeren gebouwd zijn, en welke eisen er destijds voor golden. Bij relatief nieuwe woningen (vanaf 1992) gold deze eis al (Bouwbesluit 1992, art. 32 lid 7), en hadden die afvoeren daar niet mogen zitten. Voor gebouwen ouder dan dat wordt het een lastiger verhaal, en zult u in de gemeentelijke bouwverordening moeten nazoeken wat de regels toen waren.

Wanneer op de een of andere manier die afvoer in strijd met de regels is geplaatst, heeft uw buurman geen poot om op te staan en zal hij ze moeten verleggen. Het is niet zo dat hij uw bouwmogelijkheden kan beperken door zijn eigen geklus.
Re: rookkanaalafvoer
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 24-05-2017 12:15)

En trouwens, wanneer u de gemeneente verzoekt om een handhavingsonderzoek is dat een officiele aanvraag waar ze gehoor aan moeten geven, en een antwoord op moeten opstellen. Het kan niet zo zijn dat ze niet thuis geven.
Re: rookkanaalafvoer
Naam:
Jeroen (datum: 24-05-2017 13:14)

Niet moeilijk doen. Gewoon oplossen!!!!!!!
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl