Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Rc-waarde tpv vloerrand
Naam: B. Dover (datum: 16-05-2017 16:30)

Aan welke Rc-eis moet de gevel t.p.v. de vloerrand voldoen?

Ik heb een ontwerp waarbij de kozijnen tot aan onderzijde van de betonnen vloer lopen. Boven het kozijn begint een paneel (zit niet in het kozijn) dat doorloopt tot bovenzijde van diezelfde betonnen vloer. Daarna begint een volgend kozijn. Het betreft een aluminium paneel op een houten, geventileerde achterconstructie met isolatie.

Ik heb hier weinig ruimte voor veel isolatie en vraag me af (los van het comfort) of hier eisen aangesteld worden en zo ja, hoe je dit kan berekenen?

Geldt hier de gevel eis van een Rc van 4,5? En waar moet die waarde dan gehaald worden? Aangezien het een voorzijde van een vloer betreft is er geen aangrenzende ruimte achter. Of is hier sprake van een paneelconstructie?
Reageer
Re: Rc-waarde tpv vloerrand
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 16-05-2017 19:01)

Klinkt als een samengestelde constructie. Al in de NEN-norm gekeken hoe je dat moet uitrekenen?
Re: Rc-waarde tpv vloerrand
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 16-05-2017 20:21)

Als het niet in t kozijn zit is t gevel, dus Rc = 4,5.

Mogelijkheden:
-

Re: Rc-waarde tpv vloerrand
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 16-05-2017 20:27)

mogelijkheden dus:
- Een beperkt deel van de uitwendige scheidingsconstructie (2 % van het GBO)hoeft niet aan de eisen voor de warmteweerstand te voldoen. Dat is eigenlijk bedoeld voor roosters e.d. maar als je oppervlak beperkt is lukt het wellicht.
- net doen of t een kozijndeel is en uitgaan van U = 1,65. Dat klopt waarschijnlijk niet maar goede kans dat men je wel gelooft.
- gelijkwaardigheid bedenken waarbij je het grotere verlies door dat geveldeel op een andere wijze compenseert. Dat is veel rekenwerk en de vergunningverlener moet ermee akkoord gaan.
Re: Rc-waarde tpv vloerrand
Naam:
Jeroen (datum: 16-05-2017 20:47)

En de koudebrug?????
Re: Rc-waarde tpv vloerrand
Naam:
S. Pijkerschort (datum: 17-05-2017 08:52)

Als het ervoor langs loopt is het (vrijwel zeker) geen koudebrug. Het pleit er bouwfysisch wellicht juist voor om de isolerende waarde gelijk te houden aan de kozijnen om zo 'cold'spots aan de binnenzijde te voorkomen.

In theorie is het wel zo dat als het niet als kozijn(onderdeel) wordt getekend het als gevel moet worden gedimensioneerd.

Zijn het wellicht kunststof/aluminium kozijnen, dan is uitwerken als een geisoleerd stelkozijn misschien nog een optie.
Re: Rc-waarde tpv vloerrand
Naam:
B. Dover (datum: 17-05-2017 11:23)

Dank voor de reacties.

Begrijp ik het goed dat, als je het als samengestelde constructie uitrekent, je dan een Rc van 4,5 gelijk achter het elementen moet halen? Dit omdat er t.p.v. de voorkant vloer geen binnenspouwblad aanwezig is.

Dit zou dus betekenen dat je bij de voorkant van de vloer dus altijd extra isolatie of hoogwaardigere isolatie moet toepassen dan bij de gevel t.p.v. een ruimte. Of je moet het inderdaad binnen de 2% van het gbo die niet hoeft te voldoen laten vallen.
Re: Rc-waarde tpv vloerrand
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 17-05-2017 13:39)

Niet helemaal. Je hebt 2 eisen, een voor de Rc waarde van je wandconstructie, en een voor je temperatuur aan de binnenzijde (wat de meesten 'koudebrug' noemen). Aan beide moet je voldoen.

Voor je RC kun je wellicht het slecht geisoleerde deel uitmiddelen met de rest van je gevel. Voor wat betreft de koudebrug zul je het paneel dusdanig moeten isoleren dat je aan je temperatuurfactor kunt voldoen.

Maar nogmaals, heb je de NEN er zelf al op nageslagen?
Re: Rc-waarde tpv vloerrand
Naam:
B. Dover (datum: 17-05-2017 13:56)

Dank voor de verduidelijking.

Helaas is het voor mij op dit moment niet mogelijk de desbetreffende norm er op na te slaan.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl