Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Verwarmde garage / GO
Naam: Peter (datum: 25-04-2017 13:43)

Hallo allemaal,

Momenteel ben ik bezig met een project waarbij ik niet voldoe aan de 55% GO/VG regel. Gezien het feit de garage binnen de thermische schil valt heb ik deze meegeteld aan mijn GO (verwarmde zone). Mag ik deze garage ook aanmerken als onbenoemde ruimte? Hierdoor zou ik dan kunnen voldoen aan de bovengenoemde regel.

Alvast mijn dank
Reageer
Re: Verwarmde garage / GO
Naam:
Jeroen (datum: 25-04-2017 13:58)

Weer die onzin!


Re: Verwarmde garage / GO
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 25-04-2017 14:19)

Een garage is een sterk geventileerde ruimte (buiten) en die leg je dus nooit binnen de thermische schil.

Re: Verwarmde garage / GO
Naam:
Peter (datum: 25-04-2017 14:28)

Weer die onzin?

In dit geval grenst de garage direct aan de woning waarbij er gebruik is gemaakt van een geïsoleerde buitendeur.
Re: Verwarmde garage / GO
Naam:
Jeffrey , van PH Bouwadvies (datum: 25-04-2017 14:28)

Zoals hierboven geantwoord, ligt een garage voor het stallen van motorvoertuigen nooit binnen de thermische schil van een woning (ik neem aan dat het een woning is).

Je kunt de 55% regel tegenwoordig omzeilen indien de woning kan worden aangemerkt als zijnde particulier opdrachtgeverschap. Je mag dan m.b.t. bruikbaarheid voldoen aan de eisen voor bestaande bouw. De 55% eis is dan niet meer van toepassing.
Re: Verwarmde garage / GO
Naam:
Leon (datum: 25-04-2017 15:54)

@Peter
Ik mag me vergissen maar volgens mij gaat er iets mis in jouw redenatie. Garage aanmerken als onbenoemde ruimte levert niets op, dan heb je namelijk nog steeds geen VG. Een VG moet namelijk minimaal één VR bevatten en die heb je daar niet. Meest logische keuze is dat je de garage gewoon als overige gebruiksfunctie aanmerkt en deze ook netjes thermisch afscheidt van de woning. Dat je de garage vervolgens ook isoleert is dan prima, maar heeft met het oog op Bouwbesluit geen enkele functie. Kan ook niet, want een garage is sterk geventileerd en voor bijvoorbeeld de EPG wordt zo'n ruimte gewoon als 'buiten' beschouwd. Ga je de garage wel als woonfunctie benoemen dan moet je in de EPG behalve het GO (Ag) ook het transmissievlak meerekenen en ik heb niet de illusie dat dat gunstig uit gaat pakken...
Re: Verwarmde garage / GO
Naam:
Jack , van SenS (datum: 26-04-2017 10:39)

Peter, zoals Leon al aangeeft: in jouw voorstel voeg je alleen GO toe en geen VG. De verhouding VG tov GO wordt dus alleen nog maar ongunstiger. Bovendien heeft de garage een andere gebruiksfunctie dan de woning. Als je de desbetreffende ruimte (voorheen garage) toch als verblijfsgebied aan de woning wilt toevoegen dan is ook alle overige regelgeving van toepassing (daglicht, ventilatie, epc, e.d.)

Wat is in de huidige situatie de verhouding VG-GO? Kun je de plattegronden van de woning laten zien?
Re: Verwarmde garage / GO
Naam:
Leon (datum: 26-04-2017 11:01)

@Jack
Waarschijnlijk een woning met een relatief grote kap en lage goot. Dan heb je per bouwlaag behoorlijk wat GO maar een stuk minder VG, simpelweg vanwege de hoogte. Mijn ervaring met een 'standaard' woning van twee lagen met kap is dat je rond de 60% VG/GO zit wanneer je de zolder geen VG geeft. Op het randje dus. Een ongunstige woning en een hele grote berging ('garage') doet je dan al snel de das om...
Re: Verwarmde garage / GO
Naam:
Jack , van SenS (datum: 26-04-2017 13:54)

@Leon; maar in dat laatste geval hoort de berging of garage niet bij het GO van de woonfunctie. Garage/berging is 'overige gebruiksfunctie' en het GO daarvan tel je niet bij het GO van de woonfunctie en is dus niet van invloed op de 55%-eis.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl