Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: veiligheidsglas
Naam: a.schoonewelle, van bouwbedrijf van pijkeren (datum: 15-03-2005 13:12)

Klopt het dat men veiligheidsglas moet toepassen voor kozijnen doorlopend tot op de grond welke gelegen zijn op de begane grond en waarbij dus het maaiveld in principe een 150 mm lager ligt? (dus eingelijk geen groot hoogteverschil) Waar en onder welk artikel is dit beschreven in het bouwbesluit?
Reageer
Re: veiligheidsglas
Naam:
Jop Planje (datum: 15-03-2005 13:16)

Veiligheidsglas is conform NEN 3569. Deze norm wordt niet door het bouwbesluit aangestuurd, maar is een publieksrechtelijke overeenkomst. Bij schadeclaims houdt de rechter deze norm echter over het algemeen aan als richtlijn.
Re: veiligheidsglas
Naam:
E. Pennings , van buro BOV (datum: 15-03-2005 15:31)

Nee, dat klopt niet.
In afdeling 2.3 van het Bouwbesluit 2003 worden de voorschriften voor de vloerafscheiding gegeven. Er hoeft pas een afscheiding gemaakt te worden als het hoogteverschil met het aansluitend terrein groter is dan 1 meter.
Daarnaast verplicht het Bouwbesluit 2003 in geen enkel voorschrift tot het aanbrengen van veiligheidsglas. Een vloerafscheiding als bedoeld in het Bouwbesluit kan ook gemaakt worden door bijvoorbeeld een stalen hekwerk. En zo zijn er nog meer oplossingen denkbaar...
Re: veiligheidsglas
Naam:
Jop Planje (datum: 15-03-2005 16:14)

Dat heb ik willen zeggen, volgens het bouwbesluit hoef je geen veiligheidsglas te maken, maar in NEN 3569 worden meer situaties genoemd waar veiligheidsglas geadviseerd wordt. Indien je als opdrachtgever daar vanaf wijkt en iemand leidt schade door glasbreuk, dan zal de rechter de NEN 3569 hanteren als leidraad om schuld te bepalen.
Re: veiligheidsglas
Naam:
Jan Paul (datum: 15-03-2005 16:15)

Op de website van Brinkhoff staat een goede beschrijving waar veiligheidsglas toegepast zou moeten worden.

http://www.brinkhoff.nl/Veiligheidsglas.htm

Fabrikanten en leveranciers hebben niet alleen te maken met het bouwbesluit, maar ook met productaansprakelijkheid. Ik gebruik daarom ook altijd de tabel die op deze website staat.
Re: veiligheidsglas
Naam:
E. Pennings , van buro BOV (datum: 15-03-2005 16:33)

Mijn reactie was die op de oorspronkelijke vraag, niet op de reactie van Jop Planje, dat had ik wat duidelijker moeten aangeven. Sorry Jop.

Er spelen natuurlijk altijd meer overwegingen dan alleen de bouwregelgeving. Alleen merk ik dat de bouwregelgeving door sommige glasleveranciers nog wel eens in hun voordeel wordt uitgelegd. Ik heb er natuurlijk niets op tegen dat zij hun product willen verkopen, maar liever niet op onjuiste argumenten (zoals: "want dat moet volgens het Bouwbesluit").
Re: veiligheidsglas
Naam:
Jop Planje (datum: 16-03-2005 13:00)

Helemaal mee eens.
Re: veiligheidsglas
Naam:
a.schoonewelle , van bouwbedrijf van pijkeren (datum: 22-03-2005 10:11)

Hartelijk dank voor deze info!

groet, albert
Re: veiligheidsglas
Naam:
Frank (datum: 06-10-2006 16:41)

NEN 3569 "Veiligheidsbeglazing in gebouwen"

De NEN 3569 "Veiligheidsbeglazing in gebouwen" is per 1 oktober 2001 gewijzigd. De NEN 3569 wordt in het bouwbesluit geregeld onder de noemer ?prestatie norm?. Deze ?prestatie norm? is verplicht gesteld in het bouwbesluit, maar de invulling kan door partijen worden ingevuld. Veelal maakt men gebruik van de NEN 3569 om aan de ?prestatie norm? te voldoen.
Echter kan de NEN 3569 in beginsel niet wettelijk worden afgedwongen, tenzij de overheid dit wettelijk heeft voorgeschreven. De NEN 3569 is een nationale norm indirect opgenomen in het Bouwbesluit. In het Bouwbesluit is het gebruik van de NEN 3569 niet rechtstreeks verplicht gesteld. We onderscheiden twee soorten NEN-normen: de wettelijke, offici?le normen die zijn opgenomen in het Bouwbesluit en normen met een status als kenmerk van de ontwikkeling van "the state of the art". Het feit dat NEN 3569 niet is opgenomen in het Bouwbesluit valt daardoor niet onder de wettelijke categorie. Voor deze niet wettelijk verplichte normen is er door de bouw- en glasbranche in samenwerking met het Nederlands Normalisatie Instituut een kenmerk van "the state of the art" opgesteld inhoudende dat geleverde materialen en werkmethodes worden gehanteerd die overeenstemmen met de kennis, kwaliteit en wetenschap die in de branche aanwezig moet zijn of aanwezig mag worden geacht. In verschillende wettelijke voorschriften heeft de wetgever vastgelegd dat er gewerkt moet worden volgens deze "state of the art" methodes en materialen. Door het niet toepassen van veiligheidsglas, bestaat er de kans op rondvliegend glas, wat personen kan verwonden of goederen ernstig beschadigen. Ook schade door vandalisme en inbraak kan hierdoor ontstaan. Rechters gaan bij de aansprakelijkheidsvraagstukken uit van deze kwaliteitskenmerken en werkwijzen.

De norm kan worden vastgelegd in een privaatrechtelijke overeenkomst: waarbij partijen met elkaar overeenkomen of de NEN 3569 wordt toegepast. Echter ter bescherming van partijen die minder kennis hebben van de Nederlandse (bouw)regelgeving vestigt de Gemeente Gemert-Bakel extra aandacht voor dit probleem ter voorkoming van ongevallen / (letsel)schade.

Wat zijn de verantwoordelijkheden ten aanzien van de NEN 3569?
NEN 3569 is op dit moment niet dwingend voorgeschreven door het Bouwbesluit. De ervaring leert dat vaak buiten de NEN 3569 om gewerkt wordt. Het wil echter nog niet zeggen dat men voorbij mag gaan aan de wettelijk gestelde veiligheidsnormen en constructienormen die voortvloeien uit deze prestatienorm.

Het Bouwbesluit verwijst naar de volgende constructieve normen:
In de NEN 6700 ?Technische Grondslagen Bouwconstructies 1990 Algemene basis- eisen?, van 1991 zijn op een fundamenteel niveau de betrouwbaarheidseisen (veiligheid en bruikbaarheid) gegeven, waaraan alle bouwconstructies moeten voldoen, ongeacht het materiaal waarvan zij zijn gemaakt.
Onderdeel daarvan is de NEN 6702 ?Belasting en vervorming?. Deze NEN 6702 in relatie tot de NEN 2608 en de NEN 2608-2 geven aan hoe sterk glas moet zijn. De NEN 3569 is de basis voor het veilig toepassen van het juiste type glas, voor de juiste functie, op de juiste plaats. Al deze constructieve normen maken deel uit van het Bouwbesluit en zijn dus wettelijk verplicht gesteld. Het Bouwbesluit noemt niet iedere norm bij naam maar stelt prestatie-eisen aan de gebouwonderdelen, ongeacht van welk materiaal deze zijn vervaardigd.

In de NEN 3569 staat onder punt 4. ?Constructies met beglazing, inclusief het glas, moeten voldoen aan de voorgeschreven sterkte-eisen? de zogenaamde ?publiekrechtelijke voorschriften uit het Bouwbesluit.? Wanneer wordt voldaan aan de NEN 6700-serie (NEN 6700, NEN 6702), NEN 2608 en NEN-EN 81-1 en ?2 mag worden geacht dat aan het Bouwbesluit is voldaan.

Wat betekent dit nu ten aanzien van de vraag of de NEN 3569 moet worden toegepast?
De NEN 3569 verwoord de kennis en wetenschap die er op dit moment in de glasbranche is m.b.t. veilig toepassen van glas. Een glasleverancier of bijvoorbeeld architect zou er desondanks voor kunnen kiezen deze kennis en wetenschap te negeren en de NEN 3569 niet na te leven. De wettelijke plicht gaat niet zo ver om de NEN 3569 dwingend voor te schrijven, maar dit wil nog niet zeggen dat men aan de prestatie-eisen voorbij mag gaan. Een andere oplossing om te voldoen aan het Bouwbesluit is bijvoorbeeld het toepassen van glas met spijlen, ? een zogenaamde doorvalbeveiliging?. Men laat deze keuze aan partijen.


Aansprakelijkheid betrokken partijen
Men dient zich te bedenken dat in een rechterlijke procedure, waarin de aansprakelijkheid voor
(letsel-) schade onderwerp van geschil is, de glasleverancier, projectontwikkelaar of architect met een goed verhaal dient te komen waarom niet voldaan is aan de gestelde prestatienorm uit het Bouwbesluit. Bijvoorbeeld waarom men het niet noodzakelijk vond de NEN 3569 toe te passen. De rechtbank zal in eerste instantie uitgaan van de dwingend voorgeschreven normen. Indien deze echter niet aanwezig zijn, zal een rechtbank terug vallen op niet-dwingend voorgeschreven (NEN-) normen.
Louter kostenbesparing zal de rechter als argument niet overtuigen.

Van iedereen die uit hoofde van zijn beroep en/of functie op de hoogte moet zijn van dergelijke normen, mag worden verwacht deze op de juiste wijze toe te passen. Enerzijds betekent dit voor de glasplaatbedrijven dat zij op de juiste wijze hun (al dan niet bouwkundig gespecialiseerde) opdrachtgevers adviseren en de hun toegewezen beglazingsopdracht volgens het Bouwbesluit en NEN-normen gestelde eisen uitvoeren. Indien de opdrachtgevers voor derden bouwen berust op hen een informatieplicht met betrekking tot de noodzaak van het voldoen aan de prestatie-eisen uit het Bouwbesluit.

Opdrachtgevers en eindgebruikers moeten zich gaan realiseren, dat zij zelf in het bestek en omschrijvingen moeten verdiepen, zodat alles conform de huidige normeringeisen uit het Bouwbesluit en de NEN (met name NEN 3569) word uitgevoerd.

Wat te doen?
Algemeen kan gesteld worden dat bij beglazing inclusief alle beweegbare delen gelijk of lager dan 85 cm (vanaf vloerniveau) gehard glas of gelaagd veiligheidsglas bescherming tegen persoonlijk letsel biedt bij glas breuk. Indien er doorvalrisico bij een niveauverschil van meer dan 100 cm bestaat dient uitsluitend gelaagd veiligheidsglas toegepast te worden. Daarnaast voorkomt men in veel situaties potentieel gevaar door veiligheidsglas toe te passen bij balustrades, windschermen, deuren en (schuif)puien. Hierbij dient men rekening te houden met NEN 6702 (constructieve veiligheid). De NEN 6700 serie is van kracht op het Bouwbesluit. De NEN 3569 wordt niet met naam en toenaam genoemd. Om aan de eisen van de NEN 6700 serie te kunnen voldoen moet er in beginsel gebruik gemaakt worden van de NEN 3569, om aan de constructieve veiligheid te kunnen voldoen. Indien men kiest voor een andere wettelijk toegestane oplossing die als gelijkwaardig kan worden beschouwd, moet men dit nadrukkelijk motiveren in het bestek. Dit moet ter kennisname worden gesteld aan de gemeente bij de ingediende bouwaanvraag. Men moet dus of de NEN 3569 toepassen of een oplossing die een gelijksoortige veiligheidsbescherming biedt. Indien men constateert dat niet is voldaan aan NEN 3569, en men besluit achteraf om een valbeveiliging toe te passen, dan heeft dat gevolgen voor het gevelaanzicht. Van deze gevelwijziging moet de gemeente op de hoogte worden gesteld, dit kan middels een revisie of schets.



Re: veiligheidsglas
Naam:
bewoonster (datum: 19-03-2007 07:59)

mijn huis heeft in de voordeur een raam zitten(laag aan de onderkant) zodra het tocht slaat de deur dicht en slaat het raam eruit,dit is nu al de vijfde keer. Ik heb 2 kinderen en een hond en vind dit een onveilige situatie, de woningbouw wil dit niet vervangen voor veiligheidsglas.heb ik rechten of moet ik wachten tot er iets gebeurt, de trap eindigt en nog geen halva meter verder zit dit glas, u begrijpt wel dit kan goed fout aflopen.
Re: veiligheidsglas
Naam:
Gerard (datum: 12-11-2007 14:48)

Let op de Woningwet die gewijzigd is en per 1 april van kracht is. Hier is de zogenaamde zorgplicht in opgenomen. Vooral de aansprakelijkheid is hierdoor een hot issue geworden. Zelfs bewoners kunnen hierdoor aansprakelijk worden gesteld bij eventuele schade(gewond na breken glas) Hou de jurispudentie hieromtrent goed in de gaten voordat u voor de goedkoopste oplossing gaat. Of het nu om een bedrijf of particulier gaat
Re: veiligheidsglas
Naam:
J.C.L.Legius , van J.Legius Montage (datum: 22-04-2008 20:55)

Mijn Vraag is kunnen ze mij aansprakelijk stellen voor letselschade
Ik moet gewoon isolatieglas plaatsen in een schuifpui in het vaste deel en in het schuifdeel in een aluminium kozijn Glasdikte totaal 26mm 5-15-6 Moet dit niet gelaagd zijn volgens de nen normen en het bouwbesluit
Re: veiligheidsglas
Naam:
Jan Paul (datum: 23-04-2008 08:29)

Zie wat Frank hierboven geschreven heeft:

Aansprakelijkheid betrokken partijen
Men dient zich te bedenken dat in een rechterlijke procedure, waarin de aansprakelijkheid voor
(letsel-) schade onderwerp van geschil is, de glasleverancier, projectontwikkelaar of architect met een goed verhaal dient te komen waarom niet voldaan is aan de gestelde prestatienorm uit het Bouwbesluit. Bijvoorbeeld waarom men het niet noodzakelijk vond de NEN 3569 toe te passen. De rechtbank zal in eerste instantie uitgaan van de dwingend voorgeschreven normen. Indien deze echter niet aanwezig zijn, zal een rechtbank terug vallen op niet-dwingend voorgeschreven (NEN-) normen.
Louter kostenbesparing zal de rechter als argument niet overtuigen.

Re: veiligheidsglas
Naam:
Marcel (datum: 30-05-2008 08:35)

Binnenkort start de bouw van onze woning. Onze aannemer en architect zijn niet duidelijk over het feit of gelaagd glas voor onze schuiframen (230 cm) nu wel of niet WETTELIJK verplicht is. Stel dat we geen gelaagd glas nemen, wie is dan aansprakelijk in het geval dat er een ongeluk gebeurd mocht iemand er doorheen vallen ?
Re: veiligheidsglas
Naam:
moon (datum: 06-10-2009 10:23)

Misschien moet je je eigen verantwoordelijkheid nemen!
Re: veiligheidsglas
Naam:
Bianca (datum: 31-01-2010 21:12)

Onze woning (onderdeel van project van 8 woningen)is ruim 8 7 maanden geleden opgeleverd. Nu komt de aannemer met de mededeling dat hij een probleem heeft met de Gemeente, die heeft volgend de aannemer de ruiten op de bovenverdieping (HR++) afgekeurd omdat dit geen doorvalbeveiliging zou hebben. De aannemer wil nu een soort folie aan de binnenkant plaatsen en vraagt ons akkoord te gaan. Wij hebben deze folie op een monsterglas gezien en zijn niet heel erg enthousiast. Het is niet krasbestendig en de tint van het glas wordt anders, geler. Nu blijkt ook dat de Gemeente al tijdens de bouw van de woningen het glas heeft afgekeurd, maar de bouwer heeft blijkbaar toch het afgekeurde glas er in laten zitten c.q. heeft niets gedaan aan de wens van de Gemeente. Nu zitten wij met de vraag of we de folie kunnen weigeren(lelijk, 10 jaar garantie en daarna?) en hoe wij om moeten gaan met een bouwer die al wist dat het niet goed zat en ons nu voor de goedkoopste oplossing wil laten kiezen. De bouwer geeft aan dat ander glas plaatsen geen optie is omdat dan, vanwege de dikte, de kozijnen niet meer zouden passen? Wie kan ons hier meer duidelijk over geven? Graag reactie, dank alvast.
Re: veiligheidsglas
Naam:
Leon (datum: 31-01-2010 23:02)

Ik zou daar op voorhand niet mee akkoord gaan, het lijkt me wat kort door de bocht om maar te stellen dat e.e.a. technisch niet mogelijk is. De glasdikte kun je meestal wel oplossen in de glaslatten (ligt er wel aan hoe e.e.a. gedetailleerd is natuurlijk).
Re: veiligheidsglas
Naam:
jean (datum: 15-12-2010 00:02)

folie op hr++ plaken is geen optie ivm breuk
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl