Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Bouwbesluit of burenrecht?
Naam: Caroline (datum: 10-01-2017 18:05)

Onze achtertuin is aan 1 zijde begrensd door de achtergevel (groot huis van 4 etages, 2 onderste hebben geen ramen) van de buren (om de hoek).
Het is deels een blinde muur, want de onderste 2 verdiepingen zijn echt blind, de bovenste 2 hebben ramen.
Nu is het pand verkocht, de nieuwe eigenaar wil in dat grote pand 4 appartementen maken, en heeft in die muur (zijn achtergevel dus) op 1 hoog 2 ramen gepland.
Die muur (zijn achtergevel) kijkt dus uit op onze tuin, en is ook meteen de erfgrens.
Ik ben bezig met een zienswijze voor de gemeente om dit te voorkomen.
Ik heb gelezen dat binnen 2 meter van de erfgrens geen raam mag komen (tenzij het geblindeerd is en niet open kan). Is deze kwestie nu een bouwbesluit of valt het onder burenrecht?
Kan ik dit dus in de zienswijze melden?
Reageer
Re: Bouwbesluit of burenrecht
Naam:
henk odijk , van bureau 1232 (datum: 10-01-2017 18:14)

Burenrecht zegt dat die ramen er niet mogen zitten (tenzij etc. etc.).
Vervelend voor u is dat de gemeente in het burenrecht geen partij is. De gemeente toetst overigens niet aan het burenrecht maar aan het bestemmingsplan.

Van het Bouwbesluit mogen die ramen er wel zijn, alleen mag je ze in de berekeningen niet meerekenen. Het plan moet dus ook zonder die betreffende ramen aan de Bouwbesluit-voorschriften kunnen voldoen.


Re: Bouwbesluit of burenrecht
Naam:
Leon (datum: 11-01-2017 08:46)

@henk odijk
Helemaal juist. Enige (mogelijke) toevoeging: waarschijnlijk is er een bestemmingsplanwijziging benodigd, TS wil ook een zienswijze indienen. Volgens mij kan (moet?) een gemeente in dat geval het burenrecht wel in de overwegingen meenemen.

Ik vind het overigens erg vreemd dat men überhaupt zo'n bouwplan verzint, maar dat terzijde...

Re: Bouwbesluit of burenrecht
Naam:
Jack , van SenS (datum: 11-01-2017 09:12)

Het valt onder burenrecht, maar ik zou het zeker vermelden in de zienswijze. Daarnaast mogen, zoals in voorgaande reactie al gemeld, in een gevel op minder dan 2m vanaf de perceelsgrens geen daglicht of ventilatie voorzieningen zitten (dit laatste is wel Bouwbesluit).
Re: Bouwbesluit of burenrecht
Naam:
arjan (datum: 11-01-2017 10:50)

eens met Leon.
bij een bp ontheffing moet je kijken of de buren in dit geval ook op dergelijke aspecten niet onevenredig benadeeld worden in hun woongenot.
Re: Bouwbesluit of burenrecht
Naam:
Caroline (datum: 11-01-2017 11:12)

Is zo'n bp-wijziging ook in de bouwplannen/aanvraag opgenomen? Ik weet niet precies waar ik dat kan terugvinden.

Ik zal in de zienswijze uiteraard beginnen over het burenrecht, maar ik heb de indruk dat de gemeente alleen beoordeeld of het bouwplan voldoet aan het Bouwbesluit. Dus op z'n minst moet ik daar iets over zeggen. Alleen... wat?
Re: Bouwbesluit of burenrecht
Naam:
Frans (datum: 11-01-2017 11:50)

De gemeente zodanig informeren dat ze later niet kunnen zeggen wij wisten van niets.

Frans
Re: Bouwbesluit of burenrecht
Naam:
pino (datum: 11-01-2017 13:19)

als de vergunning is verleent
kunt u in de bezwaar periode bezwaar maken bij de gemeente.

U kunt het beste dan ook gelijk via de rechter een tijdelijke voorziening aanvragen om de uitvoering van de vergunning te verbieden en uiteindelijk aanpassing af te dwingen op basis van het burenrecht. (waar de gemeente bij een normale procedure niet naar mag kijken)

Re: Bouwbesluit of burenrecht
Naam:
J. Bolte (datum: 11-01-2017 14:14)

@ Jack,

Niet helemaal waar, die voorzieningen, ook ventilatie, mogen er prima zitten wanneer je alleen naar het bestuursrecht kijkt. Het boubesluit probeert alleen het te demotiveren door te zeggen dat je ze niet in een berekening mag meenemen.

Alleen voor rookgasafvoer is er volgens mij een verbod binnen bepaalde afstanden.
Re: Bouwbesluit of burenrecht
Naam:
Jack , van SenS (datum: 11-01-2017 14:15)

@Caroline;
de gemeente toetst inderdaad op bouwbesluit. Als in het nieuwe plan de nieuw te maken ramen bedoeld zijn voor de vereiste daglichttoetreding en/of spuiventilatie dan zou de gemeente daar al opmerkingen over gemaakt moeten hebben richting aanvrager. Of dat zo is kun je in de voorwaarden bij de vergunning zien. Als dat niet zo is, dan moet je het zeker vermelden in je bezwaar / zienswijze. Een verwijzing naar het burgerlijk wetboek kan daarnaast ook geen kwaad.
Re: Bouwbesluit of burenrecht
Naam:
J. Bolte (datum: 11-01-2017 14:58)

@caroline,

let er wel op dat een 'zienswijze' een officiele term is, zoiets kun je pas indienen wanneer een concept-besluit daadwerkelijk ter inzage ligt. Dat is niet bij alle procedures het geval.

Als er wel al een aanvraag is gedaan, maar verder geen inzagetermijn is, zou je alsnog een 'bedenking' aan de gemeente kunnen sturen zodat ze die bij de toetsing zoveel mogelijk kunnen meenemen.

Als er uberhaupt nog geen aanvraag is gedaan, en het alleen nog maar een plan is van de koper, kun je er niet veel anders mee dan die koper van je bedenkingen op de hoogte brengen, en zeggen dat je die ook bij de gemeente zult inbrengen mocht het tot een aanvraag komen.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl