Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: constructie gegevens
Naam: jan-willem, van gemeente (datum: 12-09-2016 13:29)

Als een vergunning voor het oprichten van een woning word verleend, en er word vergunningsvrij een aanbouw aan de achterzijde gerealiseerd, dan zijn de constructie berekeningen toch ook niet meer actueel cq relevant voor de op te richten woning? of moet ik redeneren vergunningsvrij is vergunningsvrij?
Reageer
Re: constructie gegevens
Naam:
Jeroen (datum: 12-09-2016 13:57)

Ja die wetgever maakt er zo wel een probleem van.

Re: constructie gegevens
Naam:
pino (datum: 12-09-2016 14:00)

hangt van de situatie af
Als er zonder het vergunningsvrije deel geen sluitende constructie is zou ik het vergunningsvrije deel in de berekening opgenomen willen zien.

Re: constructie gegevens
Naam:
jan-willem (datum: 12-09-2016 16:19)

De achtergevel is geheel opengemaakt met een aanbouw van 4 mtr.mii wijzigd de constructie dusdanig dat en nieuwe berekeningen moeten worden aangeleverd.
Re: constructie gegevens
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 12-09-2016 20:04)

De opdrachtgever of aannemer zal daar zeker een berekening van moeten laten maken, hij is verantwoordelijk voor de sterkte van de vergunningsvrije bouw en de vergunningsvrije aanpassing aan het woonhuis.
De gemeente hoeft die berekeningen niet te krijgen (mag ze niet eens opeisen) omdat het een vergunninsgvrije aanbouw betreft.
Al slaan ze de hele achtergevel eruit, zo heeft de wetgever het bedacht en zo zit de regelgeving in elkaar.
Re: constructie gegevens
Naam:
Jeroen (datum: 13-09-2016 12:41)

De fundatie zal worden gewijzigd en tevens zal de algehele stabiliteit moeten worden bezien.
Re: constructie gegevens
Naam:
Leon (datum: 13-09-2016 13:20)

Stabiliteit hoeft niet direct een probleem te zijn. Wat je in de projectbouw veel ziet is dat voor de stabiliteit van de woning de achtergevel buiten beschouwing wordt gelaten. Op die manier kun je er altijd zonder al te veel problemen een uitbouw achter zetten.
Re: constructie gegevens
Naam:
pino (datum: 13-09-2016 16:13)

Dat kan hangt van de schematischte af.

Heb je al contact gezocht met de constructeur?
Zou niet de eerste keer zijn dat die niet eens op de hoogte is van die plannen.

Of dat de architect de gewijzigde set nog niet heeft doorgestuurd naar het olo


Re: constructie gegevens
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 13-09-2016 20:48)

@Pino ...... als het een vergunningsvrije aanbouw betreft is het niet nodig dat gemeente de constructeur gaat bellen en de architect zal die vergunningsvrije aanbouw nooit aan het olo toevoegen.
Re: constructie gegevens
Naam:
pino (datum: 14-09-2016 11:12)

Ik ben het niet met je eens

Ik heb er persoonlijk ook al een keer achter moeten komen tijdens het keuren
dat de complete achtergevelbalk was opgeschoven en de palen verplaatst.
Dat was een behoorlijke schadepost voor de aannemer of de opdrachtgever aangezien de gemaakte oplossing regeltechnische niet voldeed en de stelling terug moest komen


Volgens mij heeft de gemeente het recht Om aanvullende stukken te verlangen als de constructieve veiligheid volgens hun onderbouwde mening niet is aangetoond.
(Ook als het een vergunningsvrij deel achter een bestaande woning betreft overigens)

Wij beschrijven een dergelijk vergunningsvrij deel gewoon in de hoofdberekening bij een nieuwbouw.
Ik heb nog nooit een gemeente getroffen die hier problemen over maakt.


Re: constructie gegevens
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 14-09-2016 11:54)

2 Vergunningvrij bouwen
Bij deze categorie dient u het bouwplan eerst te toetsen aan het bestemmingsplan. Voldoet het bouwplan aan het bestemmingsplan dan heeft u geen omgevingsvergunning nodig voor de activiteit bouwen.
Voldoet het bouwplan echter niet aan het bestemmingsplan dan moet u voor de strijdigheid met het bestemmingsplan een omgevingsvergunning aanvragen. U vraagt bij de gemeente dus een omgevingsvergunning aan voor de activiteit planologisch (bestemmingsplan) strijdig gebruik. De activiteit bouwen blijft echter vergunningsvrij. U hoeft dus geen bouwkundige tekeningen en constructieberekeningen in te dienen bij de gemeente. Uiteraard is het wel verstandig om deze te laten maken.
Re: constructie gegevens
Naam:
Bas (datum: 14-09-2016 13:08)

Met de achtergevelconstructie ten behoeve van een vergunningvrije aanbouw (of een doorbraak naar een vergunningvrije aanbraak) heeft de gemeente juridisch niks te schaften. Die is dus voor risico van de opdrachtgever.
Re: constructie gegevens
Naam:
pino (datum: 15-09-2016 10:23)

Het woord "onderbouwde" is erg belangrijk in mijn vorige reactie.
De gemeente heeft met elk bouwwerk of deel daarvan iets te schaften waarvan zij aantonen dat het niet voldoet aan de constructieve veiligheid.

Re: constructie gegevens
Naam:
Maarten Kraan , van Bureau Kraan (datum: 15-09-2016 19:10)

Ook vergunningvrij bouwen dient te voldoen aan het Bouwbesluit, dus ook op constructief gebied. De gemeente heeft er in principe geen bemoeienissen mee maar mogen inderdaad - bij twijfel - wel degelijk vragen om een onderbouwing van een vergunningvrij bouwsel. En ingrijpen als ze iets ondeugdelijk achten.
Ik vind het nog steeds vreemd dat er bij vergunningvrij bouwen ook vaak "ontwerpvrij" wordt gebouwd. Vanzelfsprekend kan de onderbouwing iets meer basic maar laat in elk geval de fundering uitwerken, dan is de basis in elk geval goed.
Re: constructie gegevens
Naam:
John , van Wolters Architektuur (datum: 16-09-2016 16:53)

Een vergunningsvrije bouw of aanpassing gaat volledig buiten de gemeente om..
(Uiteraard moet een vergunningsvrije aanbouw of doorbraak wel gewoon aan het bouwbesluit voldoen, maar gemeente hoeft en mag daar niet meer aan te toetsen).

De wetgever heeft nu eenmaal bedacht dat vergunningsvrije bouwwerken en aanpassingen geheel onder de verantwoordelijkheid van de bouwer vallen, te meer omdat:

1. Door het vervallen van de lichte bouwvergunning. Toen al werd er niet meer door gemeente getoetst aan het bouwbesluit maar enkel en alleen nog aan de constructieve eisen.
2. Er was veel onduidelijkheid betreffende over aan- en uit-bouwen en anderzijds bijgebouwen, die onduidelijkheid wilde men wegnemen.
3. Het kabinetsstreven om de administratieve lasten voor burgers en bedrijven te verminderen.
En dat laatste is de rode draad van de Wabo als wet zelf en dat is verder duidelijk doorgevoerd in het verruimen van de vergunningsvrije bouwen.


Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl