Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Vergunningsvrij bouwen
Naam: Ruud Krol, van Intersolum (datum: 29-08-2016 13:24)

Hallo,

Ik wil graag een stukje gemeentegrond bijkopen. Nu wil ik weten of ik op het stukje vergunningsvrij kan bouwen. Ik vraag me af of die strook gedeeltelijk achtererfgebied is. IK ben van mening van wel, maar de gemeente zegt van niet. IK heb een tekening toegevoegd, en met geel gemarkeerd wat ik wil kopen.

Alvast dank!

Groet Ruud

Bijlage: Situatieschets de Ambachten 47.pdf Reageer
Re: Vergunningsvrij bouwen
Naam:
Roy (datum: 30-08-2016 12:33)

Mogelijk dat de bestaande groenstrook in het bestemmingsplan niet staat aangegeven als "bouwgrond". Het plaatsen van een bouwwerk is dan, zonder de vereiste procedures, niet toegestaan.
Re: Vergunningsvrij bouwen
Naam:
Anne (datum: 30-08-2016 14:25)

Mogelijk kunt u via ruimtelijkeplannen.nl kijken of het bijvoorbeeld een groenbestemming heeft of een woonbestemming.

Als u de grond wilt kopen kan u dit het beste kopen onder voorwaarde dat er een woonbestemming op komt zodat er ook gebouwd mag worden.

Indien u de grond al gekocht heeft dan kunt u vragen of de gemeente wil meewerken aan een bestemmingsplanwijziging.
Re: Vergunningsvrij bouwen
Naam:
Anne (datum: 30-08-2016 14:27)

Mogelijk is het stukje naastgelegen grond openbaar groen. Dan mag u sowieso niet vergunningsvrij bouwen.
Re: Vergunningsvrij bouwen
Naam:
Ruud Krol (datum: 01-09-2016 11:24)

Dank voor jullie reacties. De gemeente wil de bestemming van de strook wijzigen naar Tuin. Hierin zijn de bebouwingsmogelijkheden beperkt. Echter de gemeente geeft aan ALS het achterfgebied is dat er wel vergunningsvrij gebouwd mag worden. Dus de vraag is vooral, behoort het na aankoop tot het achtererfgebied.

Alvast dank!
Re: Vergunningsvrij bouwen
Naam:
Bart de Jong (datum: 01-09-2016 12:03)

Het achtererfgebied heeft in het Besluit omgevingsrecht de volgende definitie:
erf achter de lijn die het hoofdgebouw doorkruist op 1 m achter de voorkant en van daaruit evenwijdig loopt met het aangrenzend openbaar toegankelijk gebied, zonder het hoofdgebouw opnieuw te doorkruisen of in het erf achter het hoofdgebouw te komen.

Een belangrijk begrip uit deze definitie is "openbaar toegankelijk gebied". Om te bepalen of een deel van de aangekochte strook achtererfgebied moet bekeken worden of het groen naast de aangekochte grond valt onder dit openbaar toegankelijk gebied.

Openbaar toegankelijk gebied heeft in het Besluit omgevingsrecht de volgende definitie:
weg als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder b, van de Wegenverkeerswet 1994, alsmede pleinen, parken, plantsoenen, openbaar vaarwater en ander openbaar gebied dat voor publiek algemeen toegankelijk is, met uitzondering van wegen uitsluitend bedoeld voor de ontsluiting van percelen door langzaam verkeer.

Openbaar toegankelijk in deze definitie moet vrij letterlijk genomen worden. Het groen moet bedoeld zijn om te betreden. Uit de toelichting op het Besluit blijkt ook dat stukjes restgroen zoals naast uw grond ligt niet valt onder het openbaar toegankelijk gebied omdat deze niet bedoeld en ingericht zijn om te betreden.

Nu is vastgesteld dat deze punt groen niet onder het openbaar toegankelijk gebied valt is het achtererfgebied makkelijk vast te stellen. Het is het gebied achter de lij die begint op 1 meter achter de voorkant van de woning en vanaf daar evenwijdig loopt aan de weg.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl