Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: tijdstuur bezwijken - art. 2.10
Naam: Berend, van nvt (datum: 18-07-2016 11:14)

Heeft een vrijstaande woning een eis aan de tijdsduur bezwijken bij brand? Kort gezegd dient het eventueel staal wat toegepast wordt brandwerend bekleed te worden?

De woning is 1 brandcompartiment/subbrand compartiment.
Reageer
Re: tijdstuur bezwijken - art. 2.10
Naam:
anne (datum: 18-07-2016 14:35)

Zo uit mijn hoofd niet mits de hoogste verdiepingsvloer lager ligt dan 7 meter.
Er van uit gaande dat er maar gebruiker (huishouden) is.
Re: tijdstuur bezwijken - art. 2.10
Naam:
J. Bolte (datum: 18-07-2016 15:11)

Nee. Die WTB onder brandomstandigheden is bedoeld om een voortschrijdende instorting over (sub)brandcompartimenten tegen te gaan. Wanneer die woning maar 1 compartiment is en vrijstaat, is daarop geen risico.
Re: tijdstuur bezwijken - art. 2.10
Naam:
pino (datum: 18-07-2016 15:57)

Moet je niet minimaal 30 minuten hebben voor de vluchtroute ?

Verder is de afstand tot de erfgrens ook belangrijk.
spiegel symmetrische moet deze voldoende zijn om brandoverslag te voorkomen.

Re: tijdstuur bezwijken - art. 2.10
Naam:
Jeroen (datum: 18-07-2016 17:46)

In veel gevallen wel om te voldoen aan de WBDBO-eis. Als de woning bezwijkt binnen dan is er immers geen brandwering meer.
Re: tijdstuur bezwijken - art. 2.10
Naam:
J. Bolte (datum: 19-07-2016 09:53)

@Pino: alleen voor beschermde vluchtroutes of beter. Die zul je in een woning hoogstwaarschijnlijk niet hebben.

@Jeroen: Vrijstaande woning, als je gevels al geen brandwerendheid meer hoeven te hebben op grond van de afstand hoef je je constructie ook niet aan te pakken. En meestal zijn de buitenwanden sowieso steenachtig, dan heb je wat minder met WTB te maken.
Re: tijdstuur bezwijken - art. 2.10
Naam:
pino (datum: 19-07-2016 10:27)

Weet je dat zeker.
Mijn software geeft 30 minuten aan
en de toelichting is zoals gebruikelijk weer een letterbrei.
maar daar staat in ieder geval niet dat de vluchtroute extra beschermd moet zijn.


--knip (bris omline)

Het eerste lid geeft een voorschrift voor een vloer, trap of hellingbaan waarover of waaronder een vluchtroute voert. Dit voorschrift heeft betrekking op de bescherming van vluchtroutes. Bij brand in een subbrandcompartiment mogen de vluchtroutes buiten dit subbrandcompartiment niet binnen 30 minuten bezwijken. Dit geldt voor alle vluchtroutes dus niet alleen voor beschermde of extra beschermde vluchtroutes. Met dit voorschrift is beoogd dat vluchtroutes die nog niet onbruikbaar zijn geworden door rook en/of vuur, ook niet onbruikbaar worden als gevolg van het bezwijken van een vloer, trap of hellingbaan onder of boven de vluchtroute. Daarbij is er van uitgegaan dat iedereen binnen 30 minuten na het begin van de brand een veilige plaats kan hebben bereikt en dat de brandweer tijd heeft om het bouwwerk te doorzoeken op eventueel daarin achtergebleven personen. Een vluchtroute die binnen het subbrandcompartiment waarin de brand is ligt mag wel onbruikbaar worden als gevolg van bezwijken omdat deze vluchtroute toch al onbruikbaar is door rook en vuur. Aan het eerste lid van artikel 2.10 is bij Stb. 2014, 51 toegevoegd dat het voorschrift niet geldt voor de vloer van een buitenruimte van een woonfunctie. Hiermee is een onbedoelde verzwaring ten opzichte van het Bouwbesluit 2003 weggenomen. Over een vloer van een buitenruimte voert weliswaar een vluchtroute, maar het is, evenals in het Bouwbesluit 2003, niet nodig om hieraan een eis wat betreft de sterkte bij brand te stellen
______
Re: tijdstuur bezwijken - art. 2.10
Naam:
Leon (datum: 19-07-2016 14:39)

@pino
Het gaat er ook om wat het Bouwbesluit zegt :)
Kort gezegd geldt tijdsduur bezwijken bij brand pad bij een vluchtroute wanneer deze door meerdere subbrandcompartimenten leidt (en dat heeft automatisch weer tot gevolg dat de status van de vluchtroute verzwaard wordt). Een woning is normaliter ??n (sub)brandcompartiment, dan is dat niet aan de orde.
Re: tijdstuur bezwijken - art. 2.10
Naam:
Berend , van nvt (datum: 20-07-2016 07:33)

Hoe zit het bij een dubbele woning/twee ondereenkap? De toelichting van het bouwbesluit geeft bij art.2.10 lid het volgende aan:
Het gaat hier om een brand in een ander brandcompartiment dan waarin de woonfunctie ligt en de effecten van die brand op de bouwconstructies van die woonfunctie. Dit betekent praktisch gezien dat bij brand in een woning de bouwconstructie bij de aangrenzende buren mag bezwijken, maar niet bij de buren van de buren.
Wanneer je dit leest zou je kunnen concluderen dat je pas een eis aan de bouwconstructie hebt vanaf 3 of meerdere woonfuncties.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl